Actualitate

Rata șomajului continuă trendul descendent în județul Buzău

Rata șomajului în jude­țul Buzău continuă să scadă, potrivit datelor statistice înregistrate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău. Astfel, rata șomajului calculată cu o populație activă de 171.200, era, la începutul lunii octombrie, de 5,47%, în scădere față de luna august, când a atins 5,55 procente. Rata șomajului în județul Buzău este într-o scădere continuă de la începutul acestui an, la începutul lunii ianuarie aceasta fiind de 7,65 procente, spune directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Reamintim că în luna ianuarie a acestui an Buzăul se afla pe primul loc pe țară din punct de vedere al ratei șomajului. Scăderea continuă înregistrată pe parcursul anului a făcut ca, la finele lunii septembrie, Buzăul să se situeze pe locul 9 într-un top neoficial al șomajului la nivelul  județelor.

Specialiștii instituției de ocupare au identificat câteva cauze care au stat la baza  scăderii ratei șomajului în luna septembrie, când în evidența AJOFM Buzău se mai aflau 99.373  șomeri. În luna septembrie au fost înregistrate în evidențele AJOFM Buzău un număr de 1197 persoane, dintre care 283 proveneau din disponibilizările curente ale agen­ților economici, 58 absolvenți promoția curen­tă, dosarele lor fiind transferate, potrivit legii din șomeri neindemnizați și alte 856 persoane înscrise ca șomeri neindemnizați (dintre aceștia 39 fiind absolvenți promoția curentă, iar  817  persoane înscrise în evidență ca șomeri neindemnizați care au fost încadrate în muncă, cu ­res­pectarea prevederilor legale). În luna septembrie au ieșit din plată și evidență 1.321 persoane, cele mai multe dintre ele fiind încadrate în muncă. O altă parte din șomeri a primit suspendare pentru neprezentare la viza periodică. Potrivit datelor statistice ale AJOFM Buzău, în septembrie au ieșit din plată și evidență  831 persoane ca urmare a încadrării în muncă  – dintre care 122 șomeri indemnizați și 709 șomeri neindemnizați, 777 fiind cu contract pe durată nedeterminată și 54 cu contract pe durată determinată, 128 șomeri indemnizați cărora le-a expirat perioada de indemnizare, 16 șomeri admiși într-o formă de învățământ, cinci șomeri încetați pentru refuz loc de muncă, 44 șomeri suspendați pentru neprezentare la viza periodică, 297 șomeri ­nein­demnizați ce nu și-au mai prelungit cererea de loc de muncă.

În ceea ce privește angajările, în topul ofertelor de locuri de muncă se află cele ce vin din partea angajatorilor din construcții și comerț, cea mai activă fiind, din acest punct de vedere, platforma industrială din municipiul Buzău, care caută în continuare persoane calificate în meseriile de sudori, rabotori, lăcătuși mecanici.

 

Articole similare