Sănătate

Vaccinarea copiilor a început cu stângul la Buzău: primul puști care a trecut pragul centrului de vaccinare a fost trimis acasă

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a început pe 26 ianua­rie în România. Dacă la nivel național aproape 400 de copii au fost deja imunizați, la Buzău vaccinarea a început cu stângul.

Pentru a putea fi posibilă imunizarea celor mici, autoritățile au organizat trei centre de vaccinare: două în municipiul Buzău și unul în Râmnicu Sărat. În municipiul Buzău, micuții pot fi vaccinați în centrul de la Muzeul Jude­țean (fostul centru de pe Bulevardul ,,Nicolae Bălcescu”) și în centrul dispensarul din cartierul Broșteni (fostul sediu al Laboratorului de Sănătate Mintală). Copiii vor fi vaccinați exclusiv cu serul Pfizer.

Pentru început, la Bu­zău au fost trimise 600 de doze de vaccin pentru cei mici, pe platforma de vaccinare de la Centrul aflat în incinta Muzeului Județean fiind deja înscriși peste 200 de copii.

Cu toate acestea, prima zi de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a adus și prima reprogramare. ,,Am înțeles că avem aproximativ 200 înscriși la noi pe platformă la centrul de la Muzeul Județean. Ieri a venit un copil, dar nu aveam încă deschis calculatorul și i-am spus să vină astăzi după amiază. Probabil vor veni prioritar după-amiază pentru că părinții sunt la serviciu. O să încercăm să descărcăm și listele să vedem despre ce este vorba, o să luăm legătura cu ei”, a precizat Angela Mazdrag, medic de familie.

Interes pentru vaccinare și în mediul rural

Pe fondul unui interes general scăzut pentru vaccinare, mai ales în mediul rural, acum părinții dau semne că vor să își imunizeze copiii, mai ales că această nouă tulpină îi afectează în special pe cei mici. ,,Am primit și câteva telefoane de la colegii din rural care ne-au întrebat unde se pot vaccina și le-am dat adrese și numere de telefon să ia legătura cu noi. Sper să meargă. Spe­răm să meargă. În orice caz sunt foarte mulți care sunt cu Omicron și care nu sunt vaccinați și sunt foarte disperați la momentul acesta”, a mai spus medicul Angela Mazdrag.

Există foarte multe situații în care părinții copiilor nu sunt în țară, motiv pentru care autoritățile au găsit o soluție astfel încât și aceștia să poată beneficia de imunizare. Prin urmare, co­pilul trebuie să vină însoțit de un tutore care să își dea acordul pentru vaccinarea acestuia.

,,Trebuie să vină un tutore. O persoană care să semneze pentru copil. Nu am condiționat să fie obli­gatoriu mama sau tata. Copilul trebuie să vină însoțit de un adult, care vine la el cu buletinul, pe fișa copilului se trec numele persoanei care îl însoțește, codul numeric, numărul de buletin și numărul de  telefon, pentru a putea fi identificat. Nu este obligatoriu să fie unul dintre părinți”, a mai precizat medicul Angela Mazdrag.

Articole similare