Administrație

Cum te arde la buzunar gunoiul aruncat aiurea

Investițiile municipalității și ale operatorului de salubritate în platformele îngropate de depozitare a gunoaielor au determinat autoritățile locale să ia măsuri împotriva celor care nu se descotorosesc în mod corespunzător de deșeuri. Recenta ordonanță de urgență care privește regimul deșeurilor prevede, printre altele, că atât abandonarea, cât și eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate sau incendierea deșeurilor de orice fel sunt interzise. Sancțiunile pre­vă­zute sunt de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 70.000 lei pentru persoane juridice.

În acest sens, polițiștii locali au aplicat, deja, trei sancțiuni în valoare de 30.000 lei, în trei puncte vulnerabile ale municipiului Buzău. Astfel, săptă­mâna trecută, un buzoian s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei, după ce, pe parcursul mai multor zile, a plasat 30 de saci de moloz lângă platformele de depozitare a gunoaielor menajere. Crezând că se află la adăpostul întunericului și nu va fi descoperit, bărbatul din cartierul Micro III a fost identificat de polițiștii locali, care l-au „răsplătit” cu o amendă generoasă pentru fapta sa, în condițiile în care l-ar fi costat 150 de lei să predea sacii celor de la RER Sud.

Pentru a-i informa pe buzoieni, RER Sud anunță că deșeurile din construcții vor fi colectate în saci personalizați, numai de către operatorul de salubritate. Sacii vor intra în prețul serviciului de colectare și vor costa 9,35 lei/sac, urmând să fie ridicați în 24-48 de ore de la locația menționată. Factura pentru efectuarea serviciului de colectare va fi achitată la sediul RER, iar programarea pentru ridicarea deșeurilor se va face cu 24 de ore îna­inte. Sacii se vor plasa lângă bloc, într-un loc accesibil mașinii de colectare, în ziua stabilită, nu înainte.

„Anul 2022 va fi anul schimbărilor, anul în care gestionarea corectă a deșeurilor trebuie să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi, astfel încât, orașul în care trăim să fie unul din ce în ce mai curat. Prima schimbare: eliminarea fenomenul abandonării deșeurilor din construcții și demolări oriunde în orașul nostru, motiv pentru care introducem procedura de colectare a acestor tipuri de deșeuri numai în saci personalizați”, transmit reprezentanții firmei. Aceștia mai avertizează că Poliția Locală este la datorie și desfășoară acțiuni de monitorizare a tuturor zonelor din oraș, pentru identificarea și sancționarea persoanelor care abandonează astfel de deșeuri.

Inițiativa este salutată de viceprimarul Ionuț  Apostu, care susține sanc­ționarea celor care nu se conformează și nu păs­trează curățenia în oraș. „Haideți să privim orașul ca pe propria casă, unde ne dorim întotdeauna să fie curat! Amenzile sunt mari, dar altfel nu se poate: nu facem decât să ascundem gunoiul sub preș!”, a declarat acesta, într-o postare pe Facebook.

Articole similare