Actualitate

Ce citim în week-end? / ,,Fiica Reichului”, de Louise Fein

Andreea Teodora GHICA,
Librar Cărturești Buzău

,,Oamenii văd ce vor. Cu toții avem de ales. Absolut fiecare dintre noi. Alegem cum ne purtăm unii cu alții”.

,,Fiica Reichului” este o poveste inspirată din scrieri adevărate din perioada nazismului, o poves­te ce îți ajunge în adâncul sufletului și rămâne acolo chiar și după ultima pagină citită. Atrasă de titlul sugestiv și de romanele care scot la iveală dramele din timpul regimului hitlerist, am simțit imediat că această carte trebuie să facă parte din lista mea de lectură.

Cum să te îndrăgostești de un evreu când toată familia ta este simpatizantă a lui Hitler și ești educată să îl iubești și tu și, mai ales, când tatăl tău este ofițer SS? Cu asta se confruntă Herta, o tânără adolescentă care este salvată de la înec la o vârstă fragedă de un bărbat care îi va schimba destinul pentru totdeauna. Walter este prieten cu fratele Hertei, dar această legătură se rupe în momentul în care îi este dezvăluită originea. Cu toate acestea, Herta și Walter par să fie sortiți unul altuia, căci drumurile lor îi aduc treptat împreună.

Povestea lor se înfiripă armonios, cu întâlniri frumoase și tandre, dar bine ascunse. Deși îl iubește pe Walter, Herta a fost învă­țată să-l iubească pe Hitler, sentiment foarte bine insuflat atât acasă, cât și la școală. Prin urmare, ea trebuie să distrugă una dintre cele două iubiri. Punctul culminant este repre­zentat de închiderea lui Walter în lagăr, moment în care în viața Hertei nu mai există decât persoana iubită și ura pentru Hitler. Fata caută pe toate căile să îl salveze, lucru pe care îl și reușește folosindu-se de un secret mai vechi.  Evident, aventura lor nu se termină aici, ea abia începe, iar cei doi au de înfruntat și mai multe lovituri, iar tu, ca cititor, ești purtat printr-un carusel de emoții.

Perspectiva subiectivă a narațiunii te aduce mult mai aproape de zbuciumurile Hertei și ajungi să trăiești odată cu ea stările de neliniște și gândurile legate de ceea ce este bine sau nu să facă. Am urmărit cu mult interes transformarea ei, dintr-un copil naiv într-o tânără adolescentă, care își dă seama că lumea nu este mereu așa cum îți spun alții, ci așa cum o vezi tu. Herta este un personaj cu un adevărat simț al sacrificiului, în stare să facă orice pentru a apăra ceea ce iubește, chiar dacă nu este tocmai bine pentru ea.

,,Fiica Reichului” de Louise Fein este inspirată chiar din povestea tatălui ei, evreu de origine, cu un trecut tumultuos, marcat de fuga de naziști. Recomand tuturor acest roman sensibil și uimitor, ce redă o frumoasă poveste de iubire între o nemțoaică și un evreu, pe fundalul unei epoci în care răzbate ura, rasismul, îndoctrinarea și moartea.

Cartea se poate achiziționa de AICI

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker