Sănătate

Vaccinarea buzoienilor de la țară rămâne o poveste frumoasă

Luni și marți a fost organizat primul maraton de vaccinare din Buzău, în incinta Shopping City, destinat în special copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani.

Însă interesul buzoienilor pentru vaccinare pare să nu mai fie atât de mare, iar oamenii aleg să ignore oportunitatea de a se imuniza contra Covid-19. Mai mult, diferența dintre numă­rul de persoane vaccinate care locuiesc în mediul urban și cele care locuiesc în mediul rural este foarte mare, deoarece buzoienii de la țară nu au avut acces la vaccinare la fel cum au avut cei din municipii. Pentru a reuși să ajungă chiar și în cele mai îndepărtate locuri, Direcția de Sănătate Publică Buzău a anunțat că vor pleca la sate caravanele mobile pentru a vaccina persoanele din zonele respective, unde accesul la vaccin este dificil. Din păcate, nu se mai știe ni­mic despre aceste caravane.

Conform unei hărți interactive date publicității de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), în municipiul Buzău erau vaccinate, la data de 31 mai, 34.255 persoane dintr-un total de 131.100, ceea ce reprezintă un procent de 26 la sută. Berca este urmă­toarea unitate administrativ-teritorială din județ care se află ,,în verde” în funcție de rata de vaccinare, aici fiind imunizate 1.764 persoane, dintr-un total de 8.476, ceea ce reprezintă un procent de 20,81 la sută.

Localitățile Calvini și Râmnicelu, unde accesul la imunizare nu este același ca în mediul urban, sunt în zona roșie, cu puțin peste 200 de persoane vaccinate. Cele mai multe localități din mediul rural se află în zona portocalie, cu un procent al persoanelor vaccinate cuprins între 5 și 10 la sută.

Localitățile cele mai apropiate de municipiul Buzău se află în scenariul galben, având acces la vaccinare mult mai ușor. Este vorba despre Mărăcineni, Vadu Pașii, Vernești, Unguriu, Măgura, Săgeata, Costești și Pietroasele, unde procentul vaccinării este între 10 și 20 la sută.

PSD nu este de acord cu certificatul verde

Mai mult, administra­țiile locale au fost lăsate fără sprijin pe perioada vaccinării, după cum a remarcat și senatorul social-democrat Lucian Romaș­canu, la conferința de presă pe care liderii PSD Buzău au susținut-o vinerea trecută.

Conform lui Romaș­canu, România este pe locul 24 din 27 în Uniunea Europeană la procentul vaccinării, motiv pentru care Partidul Social Democrat nu acceptă un certificat de vaccinare: ,,Poate fi o variantă, dar în niciun caz acum, când tu nu dai acces oamenilor la vaccinare, când împarți urbanul și ruralul în două sectoare total diferite, iar cei din rural aproape că nu au acces la vaccinare”, a spus senatorul social-democrat.

La nivel național s-au vaccinat 4.336.728 de persoane și s-au administrat 7.926.291 doze de vaccin.

Faptul că administrațiile locale au fost lăsate de izbeliște pe perioada pandemiei a fost detaliat și de către primarul Constantin Toma: ,,Nici acum nu ni s-au rambursat banii promiși de partidul domnului Ludovic Orban, este vorba, la nivelul întregii Românii, de vreo 204 ­mi­lioane de euro, iar noi avem vreo 4 milioane de euro în această poveste, pentru că am fost mai harnici atunci și am încercat să luăm toate măsurile impuse de guvern. Într-un an în care încasările au fost extrem de proaste, acea sumă ar fi fost extrem de importantă pentru noi”, a precizat primarul Constantin Toma.

Începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani

Campania de vaccinare  pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani a început miercuri, cu vaccinul Pfizer. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile. De marți, 1 iunie, minorii s-au putut înscrie pe platforma electronică pentru a se programa la vaccinare, prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau aparținătorilor legali. De asemenea, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se admi­nistrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough.

Articole similare