Politic

USR în fața hemoragiei de aleși locali buzoieni: „Niște ipocriți”

Vicepreședintele Uniunii Salvați România, Ionuț Moșteanu, a venit la Buzău pentru a-și arăta sprijinul față de echipa de la conducerea filialei județene, al cărei președinte, Silviu Iordache, a fost reconfirmat la sfârșitul anului trecut pe funcție. Moșteanu a declarat că nu este străin de Buzău și că a explorat județul destul de mult încă din 2006, adăugând, însă, că nu vede schimbări notabile în orașul cu foarte mult potențial.

„Noi susținem noua echipă, îl susținem pe Silviu și suntem alături de ei în a merge înainte cu această filială, a construi o filială puternică, care să îi reprezinte pe buzoienii care vor o schimbare reală în România. Pentru că Buzăul merită mai mult și sunt legat cumva afectiv de Buzău. Vin aici, în zonă, din 2006, destul de des. Am foarte mulți prieteni în zonă, am bătut județul ăsta în lung și-n
lat, de la Monteoru și până la Bisoca, Lacul Mocearu, Gura Teghii, Lopătari… Am fost de foarte multe ori în Buzău și, din păcate, orașul ăsta s-a schimbat foarte puțin, foarte, foarte puțin, din 2006 până acum, am văzut puține lucruri îmbunătățite și este foarte păcat pentru că orașul are foarte mult potențial”
, a transmis vicepreședintele USR, în cadrul unei conferințe de presă.

Iordache: „Buzăul a devenit un loc din care tinerii aleg să plece și nu se mai întorc”

Liderul județean Silviu Iordache a comentat rezultatele provizorii ale recensământului populației din care reiese că județul Buzău a pierdut un procent de 10 la sută din populație, iar scăderea dramatică este pusă de USR Buzău pe seama deciziilor neinspirate luate de administrațiile locale. Practic, susține Iordache, tinerii nu au motive să rămână într-un județ care nu le oferă niciun fel de posibilități de dezvoltare și nici nu le înlesnește traiul de zi cu zi.

„Buzăul se află pe un rușinos loc șapte la nivel național în topul scăderii populației. Peste 10 la sută din populația județului Buzău a dispărut în ultimii 10 ani. În cifre nominale, aproximativ 46.000 de buzoieni au dispărut din anuarele statistice. 46.000 de buzoieni înseamnă cât populația orașului Râmnicu Sărat, a orașului Nehoiu și a orașului Pătârlagele la un loc. Avem comune în județul Buzău cu puțin peste 300 de locuitori (…) Buzăul a devenit un loc din care tinerii aleg să plece și nu se mai întorc, pentru că județul sau orașul Buzău nu le oferă nimic viabil. Buzoienii fug de spitalele din Buzău, iar drumurile nu-i ajută nici măcar să plece mai repede”, a mai transmis Iordache.

Despre aleșii locali USR care și-au găsit vocația liberală

În preziua vizitei lui Moșteanu la Buzău, consilierul municipal Petrică-Irinel Cîrstea a anunțat pe Facebook că părăsește partidul, dar după ce își va duce la capăt mandatul de ales local, adică la jumătatea anului 2024. Mișcare, de altfel previzibilă, atât timp cât, în ultima lună, acesta s-a afișat public în compania și la manifestările organizate de liberalii buzoieni. El se alătură astfel, primarului din Lopătari, Claudiu Constantin, care s-a alăturat și el liberalilor, dar fără a demisiona din partid.

Reporterii OPINIA au vrut să afle de la reprezentantul organizației centrale, dar și de la cei ai USR Buzău, care este poziția partidului față de aceste artificii legale în urma cărora cei doi își păstrează funcțiile deși joacă în echipa altei formațiuni politice.

Moșteanu le-a transmis celor doi că onorabil din partea lor ar fi să își depună mandatele, dată fiind atitudinea de „ipocrizie” a acestora, după cum a catalogat-o vicepreședintele USR, aceea de a rămâne legați de un partid doar pentru a-și păstra funcțiile, activând sub deviza altuia. Mai mult, acesta a mai declarat că cei doi care au abandonat corabia USR nici măcar nu au tras lozul câștigător migrând spre PNL, căci formațiunea politică este doar umbra a ceea ce era cândva, devenind în prezent un partid „liberal doar cu numele”, un „PSD galben și atât”.

„În USR sunt mai degrabă excepții (plecările, n.red.), nu sunt o practică. Se practică la nivel politic și, din păcate, este o dovadă de mare ipocrizie. Din punctul nostru de vedere, orice om ales sub culorile unui partid, în momentul în care alege să plece în altă parte, trebuie să își pună și mandatul pe masă, începând de la consilieri locali, până la parlamentari. Credem că este un gest de onoare și singura sancțiune este cea electorală. Oamenii nu trebuie să mai aleagă mincinoșii ipocriți în funcții publice. Asta este singura variantă (…) Dacă colegii noștri, de exemplu, cel de la Lopătari, a ales să meargă către PNL, îi urăm succes. PNL, din păcate, a demonstrat, cel puțin în ultimul an, că este liberal doar cu numele. Nu am văzut nicio măsură liberală în ultimul an, deși au avut prim-ministru. Este un PSD galben și atât”, a mai spus vicepreședintele USR.

Ionuț Moșteanu a transmis că s-au luat deja măsuri pentru a li se înceta mandatele. Documentul prin care se cere încetarea mandatului lui Claudiu Constantin se pare că este deja la Prefectură de anul trecut, de când primarul din Lopătari și-a anunțat plecarea, iar cel pentru Irinel Petrică Cîrstea va fi transmis cât de curând instituției abilitată să ia măsuri în aceste cazuri.

„Noi am cerut deja, am trimis hârtia către Prefectură. Am luat act de declarațiile primarului de la Lopătari. Considerăm că acele declarații sunt, practic, o renunțare la calitatea de membru USR și anunțul că devine membru PNL. Este decizia dânsului și am trimis o solicitare către Prefectură de anul trecut, prin care cerem încetarea mandatului primarului. O să cerem și încetarea mandatelor consilierilor care au ales să joace cu altă echipă și și-au dezamăgit electoratul”, a mai spus Moșteanu.

Nu este de mirare că treburile merg „ca unse” în USR, nu numai în organizația județeană Buzău, cât și în întreaga țară, atât timp cât ditamai vicepreședintele național, respectiv Ionuț Moșteanu, dovedește o crasă necunoaștere a legii. Într-adevăr, în cazul consilierului municipal Petrică Cîrstea, o excludere din partid sau o retragere a sprijinului politic conduce, conform prevederilor legale, la încetarea mandatului înainte de termen.

În ceea ce privește mandatul de primar, lucrurile sunt total diferite. Codul administrativ nu prevede încetarea mandatului de primar înainte de termen în momentul ridicării sprijinului politic sau excluderii din partidul pe listele căruia a fost ales. Ci doar, conform art. 160, lit. h, prin pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. Or, cum primarul din Lopătari, Cladiu Constantin, a anunțat că nu demisionează din USR, ci doar combate politic alături de liberali, în lipsa unei hârtii scrise acesta este de neclintit de pe fotoliu.

Astfel că suntem curioși ce fel de hârtie au trimis useriștii la Prefectură legată de primarul de la Lopătari. Sau dacă au trimis-o; pentru că suntem convinși că prefectul nu ar fi ratat ocazia să râdă, direct sau prin reprezentanți, de această stângăcie politică a USR în cazul în care o asemenea cerere ar fi existat. (C.B.)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker