Economic

2023, anul banilor cash pe piața imobiliară buzoiană?

Anul 2023 începe cu o reținere atunci când vine vorba despre achiziționarea unei locuințe, dar consultanții imobiliari sunt de părere că al doilea semestru va aduce o stabilizare pe piața din România. Într-o scurtă analiză Imobiliare.ro privind prognozele pentru anul 2023, majoritatea respondenților – analiști și experți din real estate – rămân încrezători cu privire la perspectivele sectorului și continuă să aibă convingere în relevanța strategiilor lor și în capacitatea sectorului imobiliar de a se adapta la circumstanțe în schimbare.

„Vom avea o primă jumătate de an caracterizată de efectul diverşilor factori de stres – inflaţia, costul cu energia electrică, costul finanţării – asupra cumpărătorilor care vor rămâne relativ reţinuţi în decizia de cumpărare”, spune Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro, care adaugă că în continuare vor fi oportunităţi de achiziţie pentru cei care dispun de cash. Acesta mai precizează că și piața chiriilor va cunoaște în acest an un avans considerabil, mai ales în marile orașe, de cel puțin 10 la sută.

Tranzacțiile vor crește în a doua parte a anului 2023, iar oferta va fi în scădere, lucru care va genera o creștere a prețurilor cu efecte vizibile în anii 2024 și 2025. „Cred că ar mai trebui să avem în vedere doi factori importanţi: peste 50 la sută dintre tranzacţii sunt realizate cu cash şi peste două treimi dintre tranzacţii se fac pe piaţa secundară, adică locuinţe aflate la a doua schimbare de proprietar, ceea ce denotă că există apetit pentru a cumpăra astăzi, direct, cu cash sau chiar la nivelul actual al dobânzilor”, spune Gabriel Voicu, vicepreşedintele companiei de consultanţă imobiliară SVN România, potrivit Mediafax.

Specialiștii sunt de părere că piața se va segmenta în următoarea perioadă, iar ritmul de creștere al prețurilor va încetini la nivel general. „Proprietarii din piața secundară care nu se vor alinia noilor condiții de piață nu vor avea nicio șansă să vândă”, este de părere Alexandru Pricop, managing partner Residentialist by SVN România. Cât despre materialele de construcții, dezvoltatorii se așteaptă ca prețurile să stagneze, având în vedere că în ultimii doi ani s-au înregistrat creșteri foarte mari.

Piața imobiliară în 2022

„Vânzările de locuințe din București și Ilfov sunt, după primele 10 luni din 2022, la un plus de 9 la sută în comparație cu perioada similară din 2021, care a fost un an record, cu o creștere de aproape 37 la sută față de 2020, care la rândul său a adus o creștere a vânzărilor de locuințe cu 5,3 la sută față de anul 2019. Deci, în ultimii trei ani am înregistrat o creștere a vânzărilor de aproape 54 la sută. Cred că piața se va segmenta în următoarea perioadă, iar ritmul de creștere al prețurilor va încetini la nivel general. Proprietarii din piața secundară care nu se vor alinia noilor condiții de piață nu vor avea nicio șansă să vândă”, transmite Alexandru Pricop.

Ca referință, în noiembrie 2022, datele pe decembrie nefiind încă disponibile, prețurile la apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 0,2 la sută comparativ cu octombrie, luna precedentă. Valoarea medie de listare pentru o proprietate, conform indicelui imobiliare.ro, este acum de 1.704 euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1.707 în urmă cu 30 de zile.

La Buzău, piața imobiliară a cunoscut o creștere, deși nu la fel de mare ca în marile orașe. Dacă în București, spre exemplu, autorizațiile de construire au fost în scădere la finalul anului 2022, în Buzău, numărul acestora s-a menținut pe o linie de plutire. De asemenea, anul trecut Buzăul a reușit să se mențină în Top 3 județe la vânzarea terenurilor agricole, iar anul 2023 se anunță la fel de bun în acest sens.

Chiriaș sau proprietar?

Fără îndoială, 2023 este anul în care nu merită să îți asumi riscuri. Prin urmare, cei care aveau în plan să facă un credit în acest an pentru a obține locuința mult visată, ar fi bine să mai aștepte un an. Pe de-o parte, banii au devenit foarte scumpi, pe fondul dobânzilor crescute, dar s-au și înăsprit condițiile de creditare, băncilor scăzându-le puternic toleranța la risc. Ți se impun condiții din ce în ce mai dure dacă mergi să ceri un împrumut de la bancă, iar oamenii cu venituri mici au șanse din ce în ce mai mici să fie acceptați, pe fondul scumpirilor și a creșterii dobânzilor ce complică situația din perspectiva gradului de îndatorare.

Mai mult, din cauza costului de trai din ce în ce mai scump, puțini oameni își mai permit să facă economii care să constituie avansul necesar în foarte multe dintre cazuri.

De asemenea, o altă piedică poate fi și faptul că anul acesta se vor scumpi impozitele pe proprietate, dar și riscul de recesiune trebuie luat în calcul. Să nu uităm că, potrivit
prognozelor Fondului Monetar Internațional (FMI), jumătate dintre economiile UE vor intra în recesiune anul acesta, ceea ce înseamnă că va crește rata șomajului, deci în curând numeroși europeni vor fi dați afară de la joburi, posibil și români.

Prin urmare, a sta în chirie ar putea fi o idee mai inspirată, chiar dacă și aici prețurile vor crește în acest an.

Buzoienii, adepții banilor cash

Așa cum au arătat și alte studii derulate de Revolut anul trecut, românii se orientează tot mai mult spre o economie cashless. Astfel se explică și faptul că media la nivel național privind intenția de a deține numerar este inferioară celei europene – 13 la sută dintre respondenți români iau în calcul să țină banii la saltea, față de 18 la sută la nivel european.

La nivel regional, românii din vestul țării sunt mai degrabă susținătorii banilor pe card sau la bancă, doar 8 la sută indicând banii la saltea drept una dintre variantele de a-și gestiona fondurile în 2023. La polul opus se află, cu 14 la sută, respondenții din nord-estul țării și Muntenia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker