Economic

Ursus Breweries, printre cele mai valoroase companii din România în anul 2021

Pandemia de Covid-19 a afectat puternic economia țării, care se luptă și acum să revină la normalitate. Cu toate acestea, marile companii au reușit să obțină un profit destul de bun pentru anul care urmează să se încheie. Cele mai valoroase 100 de companii din Româ­nia în 2021 sunt ­eva­luate la peste 585 miliarde de lei (120 miliarde de euro), un nivel record, scrie zf.ro. Cea mai bună evaluare record anterioară a fost înregistrată în anul 2007, când nivelul maxim era de 96 miliarde euro.

Într-un an în care pandemia de Covid-19 a împie­dicat anumite business-uri să se dezvolte, dar a favorizat apariția altora, ­va­loarea companiilor din acest Top 100 a crescut cu 49 la sută. Mai mult, în acest clasament există și zece companii nou intrate care au fost evaluate la peste 1,4 miliarde de lei.

Primul loc este ocupat de o firmă din domeniul tehnologiei, un lucru firesc, având în vedere că în această perioadă în care foarte mulți români lucrează de acasă, tehnologia a fost cea care a salvat multe business-uri. Este vorba despre compania Uipath, care a înregistrat un profit cu 120 la sută mai mare față de cel din anul 2020. Hidroelectrica ocupă locul doi, urmată de OMV Petrom.

În acest clasament se află și compania Ursus Breweries, care are la Buzău una dintre cele mai mari fabrici în care se produce berea. Ocupând pozi­ția 30, valoarea companiei este de 4,465 ­mi­lioane lei (908 milioane euro), în creștere cu 2 la sută față de anul precedent, când ­va­loarea era de 4,381 mi­lioane lei.

Acesta nu este singurul clasament în care compania Ursus este inclusă. Într-un top al celor mai mari 50 de producători din industria alimentară și a băuturilor, care realizează peste 50 la sută din veniturile industriei de profil, Ursus Breweries se află pe primele locuri. Producătorul de băuturi răcoritoare Coca-Cola conduce acest clasament, urmat de Ursus Breweries și Bunge Româ­nia, care deține și la Buzău o fabrică care se ocupă cu producerea uleiu­rilor, ambele având venituri de peste două miliarde de lei.

La sfârșitul lunii noiembrie, Grupul Asahi Europe & International și, implicit, compania Ursus Breweries au aderat la WFA (World Federation of Advertisers) Planet Pledge. Angajamentul a fost lansat în luna aprilie 2021 cu scopul de a sprijini profesioniștii din domeniul marketingului pentru a răspunde, prin comunicarea de brand, la provocările generate de schimbările climatice, dar și de a-i îndemna pe consumatori să acționeze res­ponsabil atunci când ­folo­sesc brandurile și serviciile companiilor.

„Echipele de marketing și agențiile din industrie au înțeles deopotrivă cât de important este ca opțiunile de marketing să promoveze un comportament sustenabil. Unul dintre obiectivele Asahi Europe & International și implicit al Ursus Breweries este ca, până în 2030, toate fabricile noastre să fie complet neutre din punct de vedere al amprentei de carbon. Sunt multe aspecte la care lucrăm pe întreg lanțul operațional pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Iulia Andreșoiu, vicepre­ședinte marketing al Ursus Breweries.

Ursus Breweries este cel mai mare producător de bere din România, care deține trei fabrici de bere – în Brașov, Buzău și Timi­șoara – și o mini-facilitate de producție în Cluj-Napoca. Din 2017, Ursus Breweries face parte din Asahi Europe & International. Măr­cile din portofoliul Ursus Breweries sunt: URSUS, Timișoreana, Ciucaș, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Azuga, Pilsner Urquell, Asahi Super Dry, Viper Hard Seltzer, St. Stefanus, alături de marca de cidru Kingswood. Ursus Breweries are o capacitate totală de peste 6,8 milioane hectolitri și peste 1.500 angajați.

Ursus Breweries începe în România în 1996, când compania South African Breweries a cumpărat Vulturul Buzău. Fabrica de la Buzău a fost înființată în anul 1978, iar în 1996 grupul SABMiller achizi­ționează această fabrică, urmând ca în anul 2005 noul nume al operațiunilor SABMiller în România să devină Ursus Breweries. Compania a fost deținută de SABMiller din 1996 până în martie 2017, când Ursus Breweries a devenit parte din Asahi Breweries Europe Ltd.

Articole similare