Actualitate

UPDATE Autoritățile sunt în alertă maximă! Pesta porcină africană s-ar putea extinde în toate satele comunei Vadu Pașii

UPDATE

Pesta porcină africană a fost confirmată astăzi și la doi purcei bolnavi dintr-o gospodăria din Vadu Pașii, cărora li s-au aplicat tratamente la începutul acestui an de către asistentul veterinar din Focșănei.

 

Autoritățile sanitar-veterinare sunt în alertă după ce, în urma confirmării cazului de pestă porcină africană la toți cei patru porci din gospodăria unui asistent veterinar din satul Focșănei, comuna Vadu Pașii, o altă suspiciune a apărut, de această dată, în satul-reședință al comunei, unde specialistul ar fi efectuat un tratament după Sărbători. Probele au fost trimise pentru analiză la IDSA București și se așteaptă rezultatele.

Cazul de la Focșănei a îngrijorat suplimentar autoritățile după ce s-a aflat că proprietarul gospodăriei cu PPA este asistent veterinar.

Nu este clar încă dacă veterinarul a cumpărat carne infestată sau dacă a luat virusul dintr-una dintre gospodăriile în care a aplicat tratamente pe finalul anului trecut. Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, a precizat vinri în ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor că urmează să fie făcut un recensământ al tuturor porcilor din comună pentru a se ști exact efectivul de suine, având n vedere că în majoritatea gospodăriilor au fost sacrificați porci înainte de Crăciun.

Vineri, în ședința CLCB a fost adoptat planul de măsuri în cazul focarului de la Focșănei, printre care și interzicerea ridicării laptelui de la procesatori din cele două zile, miercuri și joi, fără să fie notificată DSVASA și fără supraveghere de specialitate.

Autoritățile județului iau în calcul însă apariția mai multor focare secundare în comuna Vadu Pașii, caz în care ar putea fi obligate să ia măsuri radicale în ceea ce privește stoparea extinderii bolii, deși până acum județul Buzău este singurul unde nu s-a trecut la sacrificarea în masă a suinelor din focarele de pestă porcină africană.

Reamintim că miercuri, DSVSA Buzău a fost notificată cu privire la înregistrarea unei mortalități la un porc domestic dintr-o gospodărie din satul Focșănei, comuna Vadu Pașii.

O echipă a DSVSA s-a deplasat la fața locului pentru ridicarea cadavrului, ocazie cu care s-a constatat că în aceeași gospodărie mai existau 3 suine care prezentau stări febrile (două cu simptome mai puțin accentuate și una în stare de agonie).

Animalul găsit în agonie a fost eutanasiat și transportat, împreună cu cadavrul raportat inițial la sediul DSVSA Buzău și s-a efectuat o decontaminare temeinică a gospodăriei.

În urma necropsiei, au fost evidențiate unele leziuni ale organelor interne care ar putea fi atribuite și pestei porcine africane (în cazul animalului eutanasiat de către echipa trimisă la Focșănei).

Ca urmare, s-a decis retrimiterea echipei la fața locului pentru a sacrifica și ceilalți doi porci și s-a efectuat încă o dezinfecție a gospodăriei.

Probele recoltate de la toate cele 4 animale au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, pentru efectuarea analizelor specifice în PPA, iar joi a fost confirmată boala în toate cele patru cazuri.

Situația de la Vadu Pașii este cea mai gravă, dintre toate cazurile intrate până acum în atenția medicilor sanitar-veterinari buzoieni, având în vedere că boala ar fi putut fi împrăștiată de asistentul veterinar în toate cele șase sate ale comunei.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker