Actualitate

Unul dintre cetățenii turci implicat în afacerile de la brutăria de pe Bălcescu, arestat după cinci ani de urmărire internațională

După cinci ani de proceduri de urmărire și extrădare, unul dintre partenerii de afaceri ai patronilor turci ai brutăriei de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, condamnați în primă instanță la Tribunalul Buzău, a fost adus în România și încarcerat. Alakaș Bahattin a fost ­ares­tat în lipsă în iunie 2015, în același dosar considerat unul dintre cele mai grele ale DIICOT Buzău. El a dispărut din țară în timp ce era cercetat de procurorii DIICOT și s-a refugiat într-o țară vecină Turciei.

În aprilie 2019, judecătorii de la Tribunalul Buzău au încuviințat ca patru cetățeni turci – rude sau apropiați ai celor trimiși în judecată în dosarul mai sus menționat, care aveau legătură cu acest dosar și în cazul cărora procurorii DIICOT Buzău au demarat proceduri de urmărire penală – să fie investigați de autoritățile din Turcia. Cei patru pentru care s-a încuviințat transferul procedurii penale către autoritățile judiciare din Turcia sunt suspectați de infracțiuni economice similare cu cele judecate la Buzău, respectiv sprijinire de grup infracțional organizat, complicitate la delapidare și spălare de bani, evaziune fiscală și fals în ­evidente contabile. Aceștia părăsiseră România în timpul cercetării. “Dispune transferul procedurii penale nr. 32/D/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimina­litate Organizată și ­Tero­rism – Biroul Teritorial Buzău, dosar aflat în faza de urmărire penală, către sta­tul autoritățile judiciare din Turcia, cu privire la: – inculpatul ALAKAS BAHATTIN – cetățean turc, pentru infracțiunile de sprijinire a unui grup infracțional organizat, complicitate la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală și fals în evidențele contabile oficiale, inculpatul MERKIT ALI CAN cetățean turc pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală și fals în evidențele contabile oficiale, inculpatul DUNDAR BILAL pentru infracțiunea de trafic de influență, suspectul GONER METTIN, pentru infracțiunea de spălare de bani”, se precizează în soluția pe scurt. Aceștia au părăsit România în timpul cercetării penale.

După trei amânări succesive, instanța a dat în luna noiembrie 2019 soluția în dosarul de constituire de grup infracțional organizat și o serie de infracțiuni economice în care au fost judecați mai mulți cetățeni de naționalitate turcă, stabiliți la Buzău, unde derulează afaceri în domeniul panificației. După ce a debutat ca un dosar cu rezonanță, cu rețineri și arestări, fiind vehiculat un prejudiciu probabil de peste 18 milioane de euro, dosarul a avut un parcurs lung. A ajuns în instanță după doi ani de cercetări, iar verdictul primei instanțe a venit după alți patru ani. Potrivit soluției publicate astăzi pe portalul Tribunalului Buzău, trei dintre cetățenii turci, judecați pentru constituire de grup infracțional organizat, au primit pedepse cu închisoarea, cu executare. MERKIT ALI ERDEM, MERKIT ALI EKREM și MERKIT ALI OZGUR au fost condamnați la pedepse cu închisoarea între 3 și 4 ani. În schimb, în ceea ce privește infracțiunile economice, există și câteva achitări. Inculpații, români și turci, deopotrivă, au atacat soluția de la Tribunalul Buzău, iar apelurile vor fi judecate la Curtea de Apel Ploiești. Având în vedere vechimea faptelor (2010-2013) nu este exclus ca în cazul unora dintre infracțiuni să intervină prescripția, însă, în general, infracțiunile economice au termen mare de prescriere.

În acest dosar, înregistrat pe rolul Tribunalului Buzău în octombrie 2015, magistrații au avut de analizat acuzațiile anchetatorilor privind prejudicierea statului român printr-o serie de presupuse infracțiuni economice. Pe scurt, procurorii au susținut că afaceriștii turci achiziționau grâu, fără acte, îl prelucrau și îl foloseau ca materie primă în brutăria proprie, pentru ca banii negri astfel obținuți să fie folosiți în interes personal. În acest dosar există nouă inculpați, dintre care doar șase sunt de naționalitate turcă, restul fiind angajați ai societăților controlate de cetățenii străini.

DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 12 persoane pentru constituire de grup infracțional ce acționa în Buzău și alte județe limitrofe.

Afaceriștii turci au făcut circ, în două rânduri, în luna septembrie 2015, pe platoul din Piață Dacia; însoțiți de angajați ai lor, au scandat lozinci și au afișat pancarte, amenințând că se vor stropi cu benzină și-și vor da foc, în văzul tuturor, dacă autoritățile buzoiene nu-i vor lua în seama și nu le vor rezolva problemele. Mai exact, turcii cereau finalizarea cât mai rapidă a dosarului întocmit de procurorii DIICOT și schimbarea expertului contabil desemnat să se ocupe de firma lor, care, spuneau ei, ar proveni de la o firma concurență care-i vrea scoși de pe piață.

O luna mai târziu, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism-Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpați, dintre care șase sunt turci, acuzația principala fiind de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la infracțiunea de evaziune fiscală în formă calificată, delapidare, participație improprie la infracțiunea de spălare de bani, instigare la infracțiunea de fals în evidențele contabile oficiale și cumpărare de influență. Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2010-15 octombrie 2013, Erdem Ali Merkit, Ekber Ali Merkit, Ozgur Ali Merkit – care au coordonat în fapt activitatea economică și comercială a SC DELSAN PROD SRL Buzău și SC ZENI PAN SRL Urziceni, jud. Ialomița -, împreună cu Emilia Dobrin, Elena David (contabilele primei societăți evidențiate) și Ekrem Ali Merkit (în calitate de coordonator al SC EDERA IMPEX SRL Brăila și SC EDA IMPEX COM SRL Brăila – punct de lucru Slobozia), Jenica Prusac (cea care a întocmit documentele de evidență primară la SC EDERA IMPEX SRL Brăila) și Nuța Buzoianu, care a îndeplinit aceeași însărcinare la SC EDA IMPEX COM SRL Brăila, sprijiniți de inculpații Merkit Y. Ildirim și Cagdas Kisioglu, au creat un amplu circuit evazionist pe întreg lanțul de achiziție de cereale, prelucrare/procesare a acestora și de vânzare a derivatelor și produselor finite astfel obținute (făînă, tărâță și produse de panificație), fără înregistrarea operațiunilor și veniturilor realizate în evidențele contabile. În plus, documente de evidență primară care exprimă cantitatea reală vândută, împreună cu înscrisurile adiacente (avize, tichete de cantar, însemnări private de natură financiară) erau distruse prin incendiere.

Prin activitatea infracțională s-ar fi cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de 12.206.307,36 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA. De asemenea, s-a reținut că inculpatul Erdem Ali Merkit și-ar fi însușit sumele de 125.160 euro, 36.230 USD și 61.395 lei din activitatea infracțională și a dispus transmiterea acestora către alte persoane, conaționali din Turcia, Germania și Suedia, de pe numele unor salariați ai SC DEL SAN PROD SRL, în scopul ascunderii originii ilicite a banilor.

Activitatea se baza pe achiziții de grâu, în mare parte la negru. Practic, angajații firmei achiziționau cereale de la producători întocmind documente în care erau evidențiate cantități infime față de cele achiziționate în mod real. Grâul, odată procesat, pleca sub formă de făină în magazine și en-gross-uri, fără acte. Totodată, făina era folosită în brutariile deținute de către afaceriștii turci, covrigii, pâinea și restul produselor de panificație comercializandu-se tot în afara legii, fără a fi evidențiate în contabilitatea firmelor.

Activitatea infracțională s-a concretizat în achiziția de grâu fără documente justificative. Ca procedee practice, se foloseau aceleași avize de însoțire a mărfii pentru trei-patru camioane care transportau cereale sau se foloseau avize de însoțire a mărfii în alb, care erau completate în momentul opririi șoferilor în trafic de către organele de poliție. De asemenea, se foloseau borderouri de achiziție emise de producătorii agricoli pentru mai multe curse de transport de grâu, iar în cazul în care șoferii nu erau opriți pe traseu, borderoul era restituit furnizorului și marfa transportată nu era înregistrată.

Surplusul de grâu astfel rezultat, pentru care nu se întocmeau documente de evidență contabila de către SC DELSAN PROD SRL Buzău, era procesat la Moara din comuna Ulmeni, în beneficiul SC ZENI PAN SRL Urziceni, care funcționa în fapt tot în Buzău, având același sediu cu SC DEL SAN PROD SRL Buzău, ambele firme fiind controlate în fapt de aceiași inculpați.

Produsele rezultate în împrejurările menționate nu erau înregistrate în fișele de magazie ale societăților incriminate, fiind apoi comercializate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker