Administrație

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, sprijin financiar de la Consiliul Județean

În luna august va începe cea de-a XV-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, a cărei temă  de anul acesta este „Viața cotidiană în comunism”. Zilele trecute, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că s-a încheiat procesul de selecție a celor 20 de studenți care vor lua parte la seminarii, proiecții de film, tururi la obiective de interes istoric sau workshop-urile pregătite în cadrul programului. Activitățile vor avea loc între 20-25 august, iar la acestea vor mai participa și cercetători, istorici și profesori, după cum mai anunță IICCMER, într-un comunicat.

„«Practici și strategii ale supraviețuirii cotidiene în totalitarismul ceaușist», «Secvențe din fostele cămine-spital ale României», «Școala în comunism» sau  «Viața studențească în comunismul românesc» – sunt doar câteva dintre temele pe care le vom dezvolta în cadrul workshop-urilor și care, sperăm noi, vor contura un tablou cât mai clar asupra vieții cotidiene în comunism. Ne vedem la Râmnicu Sărat!”, au transmis organizatorii.

Consiliul Județean Buzău va participa cu suma de 25.000 lei la organizarea Universității de Vară, instituția fiind partener al IICCMER încă de anul trecut. Autoritățile motivează că „un astfel de eveniment trebuie susținut pentru desfășurarea sa anuală ca recunoaștere a dimensiunii sale educaționale cu finalitate memorială. Este un exercițiu de analiză, cercetare, documentare așa încât astfel de experimente totalitare tragice să nu se mai repete”.

„«Universitatea de vară de la Rm. Sărat» reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc adresat mediului universitar, dar cu diseminare publică a informațiilor și cercetărilor. Prima ediție a avut loc în 2007 la Rm. Sărat, loc devenit tradițional deja datorită fostei închisori, una dintre cele mai dure din perioada comunistă, denumită și <pușcăria izolării totale>. Închisoarea a fost închisă oficial în 1963, iar în 2007 a trecut din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc”, scrie într-un proiect al Consiliului Județean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker