Politic

Unioniștii buzoieni au salutat alegerea Maiei Sandu prin… tăcere

Candidata pro-europeană Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, devenind prima femeie preșe­dinte din istoria țării. Maia Sandu are 48 de ani, nu este căsătorită, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola. Aceasta deține un apartament de două camere în Chișinău și o masină Toyota, cumpărată în anul 2012. Sandu are trei diplome de studii economice și administrație publică, dintre care una obținută la Harvard. Între 2010 și 2012 a fost consiliera unuia din directorii executivi ai Băncii Mondiale. A ales însă să părăsească Washingtonul, unde câștiga 10.000 de dolari pe lună, și să revină în Moldova.

Implicată în politica de peste Prut din 2012, Sandu a mizat în campania electorală pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană. Fost ministru al educației între 2012 și 2015, aceasta a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă. Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia.

Maia Sandu a candidat și la alegerile prezidențiale din 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, acesta obținând 52,11% din voturi. La 8 iunie 2019 a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională i-a invalidat numirea ca fiind neconstituțio­nală, declanșând o criză politică peste Prut. Guvernul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019.

Politologul Iulian Groza, director al Institutului de Politici și Reforme Europene din Republica Moldova, a declarat pentru Europa Liberă că victoria acesteia se datorează mai multor factori: mesajul de campanie a fost unul mai degrabă pozitiv, unificator, iar atenția principală a fost orientată pe așteptarea generală de schimbare, de dreptate, justiție și anticorupție. Votul din diaspora a fost un alt factor decisiv. Igor Dodon a dus o campanie cu mai multe atacuri la diaspora, ceea ce a avut un efect invers decât se așteptau consultanții ruși ai lui Dodon.

Maia Sandu se va confrunta foarte probabil cu un parlament ostil, Partidul Socialiștilor din Moldova al lui Dodon deținând 37 de mandate din totalul de 101.

Toma: „Votați Maia Sandu”

Primarul municipiului Buzău, primul mare oraș din România care a declarat, formal, unirea cu Basarabia, a îndemnat, sâmbătă, românii de peste Prut să voteze cu proeuropeana Maia Sandu: „Sunt alegerile prezidențiale, turul 2, în Republica Moldova! Dragi prieteni moldo­veni, frați români, votați Maia Sandu! E o șansă unică pentru noi toți de a fi împreună și de a avea o viață mai bună!”, a spus Toma într-o într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Ciolacu: „Victorie istorică”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, consideră că victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova reprezintă o confirmare a dorinței majorității cetățenilor acestei țări de apropiere strategică de Europa și de România: ,,Salut victoria istorică a Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din Republica Moldova! Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinței majorității cetățenilor Republicii Moldova, din țară și din diaspora, de apropiere strategică de Europa și de România, singura garanție a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de corupție și oligarhie”, a scris Ciolacu luni, pe pagina sa oficială de Facebook.

Unioniștii tac mâlc

Reprezentanții buzoieni ai Alianței pentru Unirea Românilor, formațiune politică declarat unionistă, nu au avut, până luni după-amiaza, nicio reacție la alegerea Maiei Sandu ca președinte al Republicii Moldova.

Mai mult, aflăm că fostul candidat al AUR la funcția de primar al municipiului Buzău, Cozmin Dinu, fost președinte al organizației municipale, a părăsit partidul condus la centru de unionistul George Simion: ,,Având în vedere următoa­rele proiecte în care urmează să mă implic, anunț public că am demisionat din funcția de Președinte al organizației municipale a Alianței pentru Unirea Românilor Buzău (AUR) și, totodată, am renunțat la calitatea de membru al acestui partid. Nu o să motivez public această decizie! M-am implicat întotdeauna în promovarea valorilor istorice și a culturii românești și asta urmează să fac și de aici înainte. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și vă aștept în continuare alături de mine”, a scris Cozmin Dinu pe Facebook.

Un comentariu

  1. Unioniștii sunt supărați. Le-a dispărut dușmanul. Nu mai au obiectul muncii. Nu că Maia ar fi o unionistă dar dacă o critică îi supără pe partenerii strategici și îi taie de la finanțare. Ghinion.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker