vineri, 16 aprilie 2021

Ungureanu, reclamat la ,,combaterea discriminării” după criticile la adresa lui Iohannis

Deputatul liberal Alexan­dru Muraru l-a reclamat pe colegul de la Uniunea Salvați România ales pe listele USR-PLUS Buzău Ema­nuel Ungureanu, la Consi­liul Național pentru Comba­terea Discriminării (CNCD), după ce acesta din urmă l-a criticat pe președintele Iohannis pentru închiderea Dosarului „10 august.

Alexandru Muraru a ca­talogat drept xenofobă afirmația lui Emanuel Ungu­reanu în limba germană, spunând că „este de natură să intimideze și să stigmatizeze social pe criterii etnice”. Totodată, alesul liberal le-a cerut co-președinților Alianței USR-PLUS să se delimiteze de afirmațiile deputatului Emanuel Ungureanu: „Într-o țară în care discursul etnicist și discriminatoriu, bazat pe ideologii șovine și xenofobe, a lăsat traume atât de adânci în societatea românească, o astfel de declarație trebuie repudiată cu fermitate. De aceea, le solicit domnilor Dan Barna și Dacian Cioloș, co-președinți ai alianței USR-PLUS, să se disocieze de acest discurs și de afirmațiile deputatului Ungureanu, care alimentează tendințele xenofobe și de ura interetnică”, a susținut Alexandru Muraru, care a anunțat că l-a reclamat pe Ungureanu la Consiliul Național pentru Comba­terea Discriminării.

„Acest comportament public intră sub incidența art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, în sensul că <vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o ­anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convinge­rile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia>”, a mai afirmat Alexandru Muraru.

Deputatul USR de Buzău Emanuel Ungu­reanu l-a criticat dur, joi, pe președintele Iohannis, reproșându-i că este responsabil de închiderea Dosarului „10 august”, prin numirea Giorgianei Hosu la șefia ­DIICOT: „Rușinos! Schamlos (în limba germană)! Preșe­dintele Iohannis, care a numit-o pe Elena Giorgiana Hosu în fruntea DIICOT, este responsabil direct din punct de vedere moral și politic de <trântirea> Dosarului 10 august. Pervers, în stil pese­dist, domnul Iohannis îl roagă pe actualul ministru al Justiției să lămu­rească poves­tea clasării dosarului 10 august. Domnul Iohannis mai bine mergea la ski zilele acestea… Îl invit pe domnul Iohannis, pe care l-am votat, să citească această mărtu­rie a unui cetățean mutilat în 10 august 2018”, a scris Ungureanu pe Facebook. Reacția deputatului USR-PLUS a venit după ce președintele Klaus Iohannis i-a solicitat ministrului Justiției, Stelian Ion, într-o postare pe Facebook, să explice public de urgență cum s-a ajuns la închiderea dosarului 10 august.

 

loading...