Actualitate

Unde poți practica în Buzău un sport extrem la care poate participa toată familia

• Competițiile, încurajate de autoritățile județene, de la prima ediție din 2018

Buzăul este cel mai accesibil râu de rafting  din țară. Aici se poate practica raftingul din primăvară până toamna târziu, chiar și în unele zile mai călduroase de iarnă, pentru că se folosește apa care se uzinează aproape zilnic în timpul verii de la barajul Siriu. Astfel, Buzăul dispune de debit suficient pentru rafting aproape tot anul.

Raftingul, unul dintre cele mai răspândite sporturi white-water, se practică pe râul Buzău de către amatori, dar și de profesioniști, pentru că aici a fost locul de desfășurare a două competiții inter­naționale. Prima competiție a avut loc în 2018 la Nehoiu, și a fost și prima ediție a „Rafting Euro Cup Romania”, întrecere organizată de Asociația Română de Rafting, împreună cu Consiliul Ju­dețean Buzău și Primăria Nehoiu, prin Centrul de informare turistică Nehoiu. Competiția, desfășurată potrivit regulamentului ­Fe­derației Internaționale de Raf­ting și arbitrată de oficiali IRF, a reunit la start echipaje din România, Bulgaria și Serbia.

Raftingul este un sport  mai puțin practicat de buzoieni, dar aici poposesc, mai ales vara, iubitori ai acestui sport din județele vecine, din Capitală și chiar din afara granițelor țării. Puțini în­cearcă acest sport pentru că nu se știe că  este și cel mai sigur dintre sporturile pe ape repezi.  Cu toate acestea, în ultimii ani, râul Buzău, în zona Nehoiu, a devenit un loc ideal pentru pasionații acestui sport. Motivul este simplu: în aval de barajul de la Si­riu apa curge mai repede, fiind pompată din turbine, oferind cele mai tari senzații pentru pasionații de rafting.

Florin Albu este unul dintre tinerii buzoieni pasionați de acest sport, care a participat împreună cu prietenii săi la competițiile de rafting organizate pe râul Buzău, și care a creat la Nehoiu o frumoasă bază, unde pasionații de rafting pot merge zilnic, și chiar se pot caza pentru mai multe zile pentru a practica acest sport. Despre această pasiune a sa pentru sportul pe ape repezi care s-a transformat și într-o activitate zilnică, Florin Albu, povestește: „Am început să facem rafting în urmă cu trei ani. Prima dată am luat o barcă. După care, m-am autorizat și m-am făcut ghid de rafting. Am și o pensiune în zonă și s-a legat foarte bine baza de rafting cu pensiunea <La lac>. Am ajuns să avem bază de rafting, cu dușuri,  vestiare, bucătărie, uscător și cu microbuze pentru transport la râu, și recuperare de la râu, cu tot ce trebuie”.

Raftingul poate fi practicat pe râul Buzău de toată familia, nu numai de cei tineri. Și asta pentru că bărcile de rafting sunt bărci speciale, construite dintr-un material foarte rezistent la frecare și lovituri. Înainte de a începe coborârea de rafting, echipajul este întotdeauna instruit privind modul în care va decurge activitatea și tot ceea ce trebuie făcut pe durata întregii coborâri, cât și a acțiunilor în cazuri speciale.Pe de altă parte, râul Buzău este considerat de cei ce practică acest sport cu o dificultate medie. „Poate participa oricine. Chiar și copiii, cu acordul părinților. Pot să fie și începători și chiar și persoane care nu știu să înoate. Li se face un instructaj înainte. Semnează niște fișe înainte. Ținem cont de cei care nu știu să înoate. Avem echipament complet, încălțăminte, costum de neopren, cască, vestă pentru măsuri de siguranță. Avem trei ghizi care au fost certificați în urmă cu trei ani”, spune Florin Albu, ghid rafting.

Pe lângă sportul în sine, cei care merg la Nehoiu pentru rafting au parte de experiențe pe care organizatorii le imorta­lizează sub formă de fotografii și filmulețe pe care aceștia le primesc la plecare pentru a le revedea de câte ori doresc. Acesta este motivul, spune ghidul Florin Albu, pentru care foarte mulți aleg să revină măcar odată pe an.

„Raftingul este o experiență nouă, o experiență de lucru în echipă. Bărcile sunt de 6 și 7 persoane. Pot pleca mai multe bărci odată pe apă ; facem și filmări și forografii cu participanții.

La finalul unei astfel de experiențe pot lua cu ei acasă filmările și  le pot revedea și cu siguranță vor mai reveni. Cei mai mulți au revenit în fiecare an, cel puțin odată pe an. Rafting se face aici de primăvara până toamna târziu și chiar și iarna ; dacă sunt 10-15 grade se poate face rafting fără probleme. Anul acesta prin martie a început raftingul și cred că se va desfășura până prin noiembrie”, a explicat instructorul Florin Albu, Rafting Club Nehoiu .

Competiția amânată în toamnă din cauza pandemiei

„Și acum un an și acum doi ani am participat la <Dracula Race Rafting Euro Cup Romania> (anul acesta se va desfășoară în perioada 17 – 18 octombrie 2020). Au participat mai multe țări. Noi am ieșit pe locul al III-lea pe țară și locul cinci în cupă european.

Concursul are mai multe etape și una dintre ele are loc la Nehoiu. O să fie și în acest an în toamnă pentru că era în primăvară și s-a amânat din cauza pandemiei

Anul acesta vor fi echipe de patru membri. Anul trecut au fost echipe de șase. Eu o să concurez cu prietenii mei. Pentru a câștiga competiția trebuie condiție fizică bună și ieșiri pe apă cât mai multe, iar cum noi ieșim în fiecare săptămână pe apă o să facem față ușor. Competiția face parte dintr-un clasament internațional. Primele două echipe sunt calificate la europene, la mondiale cei care ies național locul I și II. Anul trecut eram pe locul III și o echipă a anunțat că nu merge și ne calificam automat noi, dar nici noi nu am mers; se ținea în Bosnia și ar fi putut fi o experiență frumoasă. Ține mult de cei din echipă dacă vor să me­ragă mai departe. Eu aș merge. Noi nu facem acest sport de performanță Cu toate acestea, în primul an am ieșit pe locul 6, iar anul trecut pe 3”, povestește Florin Albu despre participarea buzoienilor la această competiție internațională de rafting care are loc și în acest an la Buzău.

Ce au anunțat organizatorii despre competiția din acest an

Organizatorii spun despre ediția din toamnă de la Nehoiu că „face parte din circuitul Euro Cup al Federației Internaționale de Rafting și se desfășoară conform regulamentului de concurs al acesteia (https://whitewaterromania.ro/rafting-sportiv/regulament/), cu arbitri si oficiali ai IRF. Pentru echipele din România clasamentul final va conta ca și rezultat al Campionatului Național 2020 ȘI SELECȚII NAȚIO­­NALE 2021. În acest fel echipele selectate vor avea suficient timp pentru pregatirea sezonului 2021. DISCIPLINE: Sprint, H2H, Slalom, Downriver. CA­TEGORII: R4 Open men, Open Women, Masters Men. Se adaugă automat alte categorii dacă sunt minim trei echipe înscrise. LOCUL

CONCURSULUI: Nehoiu, Buzău County, România, https://goo.gl/maps/tXPTaG6pr6y CARTIER GE­NERAL:

Pensiunea Valea Lupului www.valealupului.com ; RÂU: Buzau, clasa 2-3. Dacă nivelul apei permite, proba de Downriver se mută pe Bâsca Rozilei, clasa 3-3+. TAXA DE CONCURS: 60 euro pe echipă”.

Un comentariu

  1. Foarte frumos! O singura precizare: raftingul nu e sport extrem, e sport de aventura!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker