Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor 2023, ediția cu numărul 19, va avea loc sâmbătă spre duminică.

Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat

  • „Note de călătorie”, expoziție cu lucrări semnate de Petre Chirea, va fi vernisată la ora 19.00.
  • De la ora 20.00, buzoienii sunt invitați la o întâlnire cu maestrul Florin Menzopol, care este prezent cu expoziția „Abisal 22”.O oră mai târziu publicul iubitor de pictură se va întâlni cu artistul plastic Cornel Vanea, care vine la întâlnire cu expoziția „De dor și lacrăme”.
  • Marian Avramescu vine cu expoziția de caricatură „Politikum”, care poate fi vizitată până la 23.30, ora stabilită pentru închidere.

Muzeul Județean

  • Se deschide expoziția de bază „Numismatica”. Evenimentul va avea loc la ora 19.00, în sala 8, etajul I. Spațiul, dotat cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere, într-un mod inedit, comorile numismatice deținute de instituție.

Sediul Muzeului Județean se va deschide însă de la ora 18.00 și va include mai multe activități culturale:

  • La Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă (sediul central), programul de vizitare  gratuită a colecțiilor este  în intervalul orar 18.00 – 00.30;
  • Începând cu ora 20.00  va avea loc vernisajul expoziției panotate „Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze. La eveniment va fi prezent Ambasadorul Republicii Populare China în România, Han Chunlin. Expoziția cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Alături de instantaneele spectaculoase, surprinse în momente de sărbătoare, se regăsesc texte ce oferă informații despre aceste populații, precum și despre semnificația costumelor tradiționale.
  • De la ora  21.30  va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistei Mariana Constantinescu, membră a Filialei Constanța Unu a U.A.P. Adeptă a unui expresionism abstract disecat în note particulare în ceea ce privește vibrația cromatică și sentimentul de libertate al ființei, expoziția este o destăinuire prin artă. Ea vine în întâmpinarea respingerii derapajelor contemporane umane și afirmării celor mai nobile și fragile trăiri ale omului. Evenimentul va avea loc la etajul II, sala 14, în prezența artistei Mariana Constantinescu.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

Programul de vizitare gratuită a colecțiilor este în intervalul orar 18.00 – 00.30. Aici, începând cu ora 21.00, are loc deschiderea proiectului expozițional „Oamenii satelor”, realizat de către fotograful-documentarist Patricia Marina Toma, din județul Sălaj, absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Expoziția se compune din 12 panouri și o instalație de obiecte ce ilustrează viața cotidiană a bătrânilor din satele zilelor noastre. (Valentina BUCUR)

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”

Sâmbătă, 13 mai, buzoienii sunt așteptați la Teatru la Conac. „Fiecare lucru e minunat” se joacă în Sala Studio, din incinta Vilei Albatros. Ora de acces este 18.30, iar biletele la preț redus (pentru elevi, studenți și pensionari) se pot procura doar de la Vila Albatros. Este un proiect în care amprenta Dorei Gaitanovici se simte și care trebuie văzut, pentru că este unul dintre spectacolele  despre care probabil se va vorbi ani de zile, ca despre o experiență teatrală memorabilă, de neuitat. Spectacolul „Fiecare lucru e minunat” este o adaptare după „Every Brilliant Thing” de Duncan Macmillan, în regia buzoianului Mircea Anghel.

În această reprezentanție, la care Dora Gaitanovici are în continuare reponsabilitatea muzicală, distribuția îi aparține lui Denis Imbrescu iar de light design se ocupă George Rotaru. (Silvia HERGHELEGIU)

Consiliul Județean Buzău

  • Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău şi Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu – Nigrim” organizează spectacolul de gală al celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Naţional de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”. Avocatul Mihai Sălcuțan și solista Adriana Stuparu Dobrița, împreună cu epigramiștii buzoieni și oaspeții lor din întreg spațiul cultural românesc vor fi gazdele buzoienilor pentru două ore de umor de bună calitate. Recitalul extraordinar va fi susținut de Anna Lesko.  Spectatorii vor participa la o tombolă care va acorda 24 de premii. În foaierul sălii va fi deschis un stand de carte umoristică, iar autorii vor oferi autografe.  Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 17.00, buzoienii sunt așteptați la „Umor de 24 de carate”, la Sala Mare a Consiliului Județean. Intrarea este liberă!
  • Golden Party, în colaborare cu Teatrul pentru copii „Piciul Julien” din Chișinău, vă invită și vă așteaptă la o călătorie plină de peripeții și aventuri, oarecum o continuare a povestirii clasice rusești despre Mașa și Ursul, care se joacă în Sala Mare a Consiliului Județean, începând cu ora 18.30. Prețul unui bilet este 35 de lei. În dimineața în care domnița Mașa împlinește zece ani, aceasta merge în pădure să strângă flori și fructe de pădure pentru tortul de aniversare. La plecare, ea este avertizată de către bunicuța sa să nu se îndepărteze de cărare, pentru că prin pădure umblă o băbuță răutăcioasă care face tot felul de vrăji necurate. Fata pleacă în pădure, se rătăcește și e cât pe ce să dea ochii cu băbuța care până la urmă își arată adevăratele intenții rele. Noroc cu vechiul ei prieten Ursul, care o protejează și o lasă să stea la el în bîrlog, în timp ce acesta se duce după obraznica băbuță. Oare vor reuși împreună cei doi prieteni să iasă învingători din această încercare? Veți afla cu siguranță urmărind spectacolul, la care în final toată lumea este invitată la o mare serbare! Copiii vor învăța să fie prietenoși, harnici, ascultători și foarte atenți cu oamenii pe care nu-i cunosc. Prietenia dintre ursul Mișa și Mașa stă la baza acestei întâmplări plină de surprize magice. Muzica semnată de compozitorul Ilie Văluță se contopește armonios cu istorioara inventată de către actorul, regizorul și scenaristul Ion Ambrosi și devine o poveste plăcută pentru toate vârstele. La finalul spectacolului copiii vor se vor întâlni cu Mașa și au posibilitatea de a face poze. (Andreea TUDOR)

O`Brothers Social Pub

La Buzău week-end-ul începe cu o porție copioasă de râs alături de  Sergiu Mirică, Ioana Luiza, Dragos Mitran și Virgil Ciulin! Au făcut o figură frumoasă la TV – iUmor și Stand-up Revolution – și la show-uri live, atât în București, cât și în restul țării. Prețul unui bilet este 45 de lei. Accesul se face la ora 19.00, iar la ora 20.00 începe distracția. (Andreea TUDOR)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker