Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, programul evenimentelor ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Tură de Cicloturism montan – Vf. Penteleu

Duminică, începând cu ora 10.00, buzoienii sunt așteptați să ia parte la o adevărată provocare: urcarea pe Vârful Penteleu. Urcarea se face pe un drum forestier până aproape de ieșirea în pășunea alpină de unde se continuă pe un drum de piatră cu câteva gaturi mai abrupte care pot duce la scurte reprize de push-bike!

De la stația meteo, cei care își doresc vor continua până în vârf câteva sute de metri pentru a admira peisajul din vârful piramidei lui Penteleu (17.72 m).

Cei care vor participa, vor avea de ales între două trasee diferite. Astfel, traseul scurt va avea o lungime de 38K m/1.250 m și va începe din Varlaam, apoi se trece podul peste Bâsca Mare și se continuă traseul pe malul stâng până la un pod de unde se continuă traseul pe același drum forestier, dar pe partea dreaptă a Bâscei Mari. Ajunși la intersecția spre Cernatu, se urmează drumul din dreapta și începe o urcare mai susținută până la o stână. De aici, se intră în pășunea alpină și se continuă ultimii 2 Km pe un drum cu secțiuni de push-bike, până sus la stația meteo și Vf. Penteleu. La întoarcere se coboară pe același traseu.

Al doilea traseu, are o lungime de 77 Km / 2000 m și este  recomandat celor de nivel avansat. Plecarea se face din DN10, de la intersecția către Gura Teghii se merge către Cascada Cașoca, trecând prin Siriu și după o scurtă pauză de foto,  se continuă urcarea către Colonia Table, de unde se trece podul peste Bâsca Mare și  se urmează cursul apei, către Varlaam, până la intersecția spre Cernatu. Tot pe drum forestier, se continuă urcarea până la o stână, după care se ajunge în pășunea alpină. De aici, ultimii 2 km sunt doar partial ciclabili, cu diferență de nivel considerabilă, pe un drum de piatră.

La întoarcere se coboară pe același traseu până la intersecția spre Cernatu, apoi se merge către Varlaam și spre Gura Teghii, unde se va face o pauză la magazin. Apoi se va coborî în viteză către DN10 pe un drum parțial asfaltat. Sus, la stația meteo, se va face un popas pentru a fi așteptate ambele echipe, pentru alimentare și o scurtă ședință. Traseul se termină la ora 18.00.

Galeriile de Artă

Buzoienii sunt așteptați la o expoziție de ie cu altiță, la Galeriile de Artă, deschisă de Cristina Partal, președinta ANTREC și Consiliului Județean. Expoziția poate fi vizitată până la jumătatea lunii august.

Muzeul Județean Buzău

La sediul Muzeului Județean Buzău sunt deschise două expoziții temporare:

  • „Copilăria în comunism”, în cadrul căreia vizitatorii au prilejul să descopere sau să redescopere universul copiilor din perioada comunistă. Proiectul expozițional reunește: jucării, jocuri, fotografii, manuale, piese de mobilier, tabloul fiind întregit de uniforme ale șoimilor patriei și pionierilor, alături de insigne, medalii, diplome ce răsplăteau performanțele elevilor din perioada comunistă. Expoziția poate fi vizitată până în data de 2 octombrie 2022.
  • „Descoperiri arheologice recente pe teritoriul județului Buzău”, proiect expozițional ce poate fi admirat până la finalul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare