Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Muzeul Județean Buzău

  • La Muzeul Județean Buzău, poate fi vizitată expoziția interactivă „Numismatica”. Spațiul, dotat cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere, într-un mod inedit, comorile numismatice deținute de Muzeul Județean Buzău.
  • Iar pentru curioșii care vor să afle cum se trăia la Curbura Carpaților, în urmă cu 5 milenii, este disponibilă expoziția de arheologie, dedicată epocii bronzului, în cadrul căreia pot fi admirate artefacte vechi de 5.000 de ani. Expoziția ilustrează aspecte relevante pentru flora și fauna acestei perioade în zona curburii Carpaților, sistemele constructive, transportul, metalurgia, olăritul, riturile și ritualurile funerare. Multe dintre uneltele, textilele, armele și podoabele utilizate erau produse în cadrul gospodăriei. Astfel, prelucrarea pieilor, a osului, a diferitelor tipuri de roci, torsul, țesutul și râșnitul erau ocupații casnice. Dovezile practicării metalurgiei constau din obiecte finite, bucăți de metal  brut/ materie primă, tipare de piatră, fragmente de creuzete. În ce privește zona Subcarpaților de Curbură, definitorie pentru această ocupație este descoperirea de la Năeni, județul Buzău, unde cercetările arheologice au scos la iveală un atelier metalurgic. De asemenea, foarte interesante sunt manifestările atribuite vieții spirituale a omului din epoca bronzului, perioadă în care devine predominant Cultul soarelui. Statuetele feminine sunt acum rare, în schimb abundă motivele decorative solare, precum cercurile și spiralele.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

La Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, este deschisă expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Aceasta cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.

Școala din Parc

Proiectul Școala din Parc Buzău este un angajament continuu pentru promovarea educației și culturii în comunitatea noastră și are ca scop educarea publicului tânăr și facilitarea accesului gratuit la educația non-formală și cultură. În fiecare săptămână cei mici se pot bucura de activități și ateliere educative.

  • Astfel, în data de 2 martie, între orele 10.00 și 13.00, cei mici vor avea activități precum „Legenda mărțișorului”, „Reciclart-mărțișoare” și „Atelier de pictură”.
  • Duminică, în data de 3 martie, două ateliere îi așteaptă pe cei mici: „Păpușile mărțișor” și „Hand-made din inimă pentru mama”, urmând ca la final să se bucure de jocuri distractive pe echipe.

Menționăm că  atelierele vor avea lor în Parcul Crâng, în zilele în care vremea permite desfășurarea lor în aer liber sau la Centrul „Iazul Morilor”. Spectacolele de teatru se vor desfășura la Vila Albatros.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker