Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Teatrul „George Cipian”

Buzoienii sunt așteptați sâmbătă, 18 noiembrie, la ora 18.00, la Teatrul „George Ciprian” la spectacoul „Zeul Măcelului” cu Denis Hanganu, Bianca Cuculici, Nicoleta Hâncu și Codrin Boldea!

Spectacolul „Zeul Măcelului” este o comedie unde două cupluri de părinți încearcă, într-un mod cilivizat, să rezolve o ceartă școlărească a copiilor în care unul dintre ei a fost lovit de către celălalt cu un băț în față! Toată acțiunea se desfășoară în apartamentul lui Veronique și Michel Vallon, părinții victimei. Spațiul devine o adevărată arenă în care cei patru își „varsă” toate frustrările, în fața celuilalt cuplu, dar și al partenerului de viață!

Prețul unui bilet este 50 de lei, iar elevii/studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

Muzeul Județean

  • Muzeul Județean Buzău invită publicul să viziteze expoziția de arheologie dedicată perioadei neo-eneolitice, în cadrul căreia pot fi admirate artefacte vechi de 8.000 de ani. Alături de ceramică, uneltele și armele descoperite în cursul săpăturilor arheologice sunt ilustrative pentru modul de viață al omului neolitic. Printre acestea se numără piesele de silex, os, piatră sau cupru. Din lut ars, în afara diverselor tipuri de recipiente, se realizau ustensile, precum lingurile și polonicele, greutăți pentru războiul de țesut, obiecte de podoabă, pintadere, statuete. Judecând după numărul mare al descoperirilor, statuetele feminine trebuie să fi avut o semnificație și o importanță aparte în viața comunităților din perioada neo-eneolitică. Cel mai adesea, aceste reprezentări sunt interpretate ca fiind conexe domeniului spiritual. De asemenea, în aproape toate așezările neo-eneolitice cercetate în zona noastră s-au descoperit fie dovezi directe ale cultivării plantelor, precum semințele carbonizate, fie indicii indirecte legate de această ocupație: săpăligi de corn, lame și așchii de silex, utilizate ca inserții de seceră, râșnițe de piatră.
  • O altă expoziție remarcabilă este cea dedicată epocii fierului, în cadrul căreia vizitatorii pot admira piese unicat din lumea dacilor. Sunt celebrele statuete de la Cârlomănești, modelate într-un stil realist, de un singur olar, care înfățișează războinici călare și animale sălbatice: mistreți, lupi, cerbi, păsări. Întrucât erau expuse în edificii mari, de cult, cel mai probabil aceste figurine reprezentau atribute ale unor divinități sau chiar animale totemice. Singura statuetă care se păstrează în întregime este Lupul de la Cârlomănești, creație remarcabilă a artei geto-dacice. Modelată dintr-o pastă foarte fină de lut și apoi arsă într-un cuptor cu reverberație, statueta este plasată pe un suport conic realizat la roată din aceeași pastă. Are înălțimea de 27 cm și diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

La Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, sâmbătă, 18 noiembrie, începând cu ora 11.00, se va organiza un atelier de tricotat. Activitatea se adresează copiilor de peste șapte ani, iar  înscrierile se fac la numărul de telefon 0772 255 131. Accesul este gratuit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker