Politic

Undă verde de la Curtea Constituţională pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa le­gislativă de revizuire a Legii fundamentale „Fără penali în funcţii publice”, care aparţine Uniunii Salvaţi România, respectă preve­deri­le constituţionale, arată „Mediafax”.

Curtea a verificat dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile teh­nice, respectiv numărul de semnături şi dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Constituţiei. După decizia de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

Iniţiativa „Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României ce­tăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de liber­tate pentru infracţiuni săvâr­şite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituţia prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3), dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.

Reamintim că Uniunea Salvaţi România a depus, la sfârşitul lunii octombrie, la Curtea Constituţională, iniţiativa „Fără penalii în funcţii publice”, cu 850.000 de semnături, pentru validare, conform procesului legislativ „Iniţiativa Fără Penali este depusă la Curtea Constituţională a României. Am depus 850.000 de semnături validate de către primăriile din ţară. Mai erau aproape 100 de localităţi unde primarii au refuzat din diverse motive să ne elibereze semnăturile, dar în acest context în care statul de drept este atacat fără precedent, în acest context în care vedem că asupra parchetelor se exercită o presiune extraordinară, în acest context în care l-am văzut pe Liviu Dragnea eliminând ideea cu acea Curte specială pentru magistraţi astfel cum solicită comisia de la Veneţia, considerăm că este momentul ca Iniţiativa Fără Penali să meargă mai departe”, declara atunci Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi România.

Buzăul a contribuit cu 12.941 semnături strânse în judeţ – care îl clasează pe locul 24 în ierarhia naţională -, iar la nivelul municipiului au fost depuse la Primărie 8.005 semnături, dintre care au fost invalidate 3.000.

Pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament au fost necesare cel puţin 500.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot din cel puţin jumătate din judeţele tării. Potrivit legislaţiei, strângerea sem­năturilor a fost posibilă doar după ce a fost obţinut avizul Consiliului Legislativ, iar textul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker