Actualitate

Un veterinar și un preot din Constanța, braconieri de urși în Buzău și Vrancea

Complici, un patron buzoian de pensiune și doi paznici de vânătoare

Indivizii care, în luna februarie, au vânat un urs pe un fond de vânătoare din județul Buzău, situat la limita cu județul Vrancea, și apoi l-au ascuns la o pensiune din Cândești, au fost trimiși în judecată. Un alt urs ar fi fost braconat în aceeași perioadă și pe un fond de vânătoare din județul vecin. În total, șase persoane, printre care un medic veterinar din Constanța, Laurențiu L., un apropiat al acestuia, tot constănțean, evaluator de risc la securitatea fizică și patron de firmă furnizoare de servicii de securitate care se recomandă pe un forum de specialitate „bolnav rău de vânătoare”, Tiberiu Adrian M., proprietarul unei cunoscute pensiuni din satul Cândești, comuna Vernești, Moise R., un paznic de vânătoare, angajat al Ocolului Silvic Năruja din Vrancea, Toader G., un alt constănțean, preot și pictor de biserici, Aureliu V., și un paznic pe un fond de vânătoare aparținând unei asociații din Vrancea, Octavian T., au fost deferiți justiției într-un dosar penal pentru braconaj, complicitate la transport și transportul vânatului.

Trei constănțeni și un buzoian au intrat în atenția polițiștilor Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Pe- riculoase din Buzău în luna februarie în urma unui control de rutină în trafic. Aceștia au fost suspectați că ar fi vânat doi urși, unul de pe un fond de vânătoare din Vrancea și unul de pe un fond de vânătoare din Buzău, aflat la limita cu județul vecin. Ulterior, unul dintre animale ar fi fost adus la o pensiune din comuna Vernești, pentru a-l ascunde o perioadă, intenția fiind de a procesa carnea.

Cum s-au dat braconierii de gol

Ghinionul a făcut ca mașina cu care a fost transportat ursul să fie oprită în trafic, iar polițiștilor le-a dat de gândit faptul că portbagajul autovehiculului era plin de noroi și mirosea ciudat. În urma verificărilor și a cercetării în teren, oamenii legii au ajuns la pensiunea unde a fost dus animalul ucis; însă, între timp, proprietarul pensiunii din Cândești a încercat să ștergă urmele, aruncând pe un câmp resturile ursului, de teamă că va fi tras la răspundere. Experiența și intuiția unui cunoscut cri- minalist buzoian, desemnat anul acesta polițistul de onoare al județului Buzău, a făcut ca o labă de urs să fie identificată în mărăciniș și astfel să-i ducă pe anchetatori la locul în care a fost tranșat animalul.

Astfel, în data de 11 februarie, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza comunei Vernești, la persoane bănuite de braconaj. „Din cercetări a reieșit că patru bărbați, cu vârste cuprinse între 38,  respectiv 47 de ani, trei din Constanța și unul din Buzău, vânători autorizați conform legii, ar fi participat la braconarea a două exemplare din specia urs în zilele de 6, respectiv 11 fe­bruarie. În urma desfă­șurării perchezițiilor, poli­țiștii au ridicat în vederea continuării cerce­tărilor componente vânat, trei arme de vânătoare, obiecte vestimentare și medii de stocare. De asemenea, au fost indisponibilizate două autovehicule. Persoanele au fost conduse la sediul Poliției în vederea audierilor pentru transportul vânatului dobândit în condițiile art. 42 sau găsit împușcat ori tranșat în teren, comercializarea, naturalizarea și orice opera­țiuni privind vânatul sau părți ori produse ușor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără res­pectarea condițiilor legii, conform Legii 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, față de trei dintre acestea cercetările fiind continuate sub măsura controlului judiciar”, precizează IPJ Buzău.

După nici patru luni de anchetă, polițiștii au pus cap la cap probele, iar cele șase persoane inculpate au fost trimise în fața jude­cătorilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker