Sănătate

Un singur pat liber la Buzău la ATI-Covid

Valul patru al pandemiei de Covid-19 aduce din ce în ce mai mulţi pacienţi la Secţiile de Terapie Intensivă.

Secţiile ATI din toată ţara sunt pline cu pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Chiar şi după ce numărul paturilor de la ATI destinate pacienţilor cu Covid-19 a fost suplimentat, acestea tot nu sunt suficiente pentru a-i trata. În spitalele din România, din 1.131 paturi ATI pentru pacienţii Covid-19 mai sunt disponibile 16, dintre care şase sunt doar în Capitală. În Bucureşti sunt avizate de către Direcţia de Sănătate Publică 239 de paturi ATI pentru pacienţii Covid.

În oraşele mari precum Cluj, Timişoara sau Iaşi nu mai sunt disponibile paturi la ATI pentru pacienţii cu noul coronavirus. ,,Se lucrează pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, au transmis, din nou, autorităţile.

La Buzău, paturile ATI au fost suplimentate după ce autorităţile au făcut aceste demersuri. În prezent, la SJU Buzău sunt 12 paturi destinate pacienţilor cu Sars-Cov-2 la secţia ATI, iar trei dintre acestea sunt destinate copiilor. La SJU Buzău sunt internaţi în secţia Boli Infecţioase 25 de pacienţi, la secţia PNF (Pneumoftiziologie) sunt internaţi 33 de pacienţi, iar pe secţia ATI sunt internaţi 11 pacienţi, ceea ce înseamnă că este un singur pat liber la secţia de Terapie Intensivă pentru pacienţii Covid-19.

De asemenea, după ce au decis suplimentarea paturilor de la ATI, autorităţile iau în calcul şi posibilitatea ca Spitalul de la Râmnicu Sărat să devină, din nou, spital Covid, aşa cum a fost şi înainte ca măsurile să se relaxeze în vară. Acest lucru înseamnă că spitalul va fi închis pentru alte categorii de bolnavi, fiind trataţi doar cei infectaţi cu Sars-Cov-2.

Cazurile de Covid-19 sunt pe un trend ascendent la Buzău, iar rata de incidenţă este în creştere. La ultima raportare, din 22 septembrie, rata de incidenţă era la nivelul municipiului Buzău de 1,65 la mia de locuitori, iar la nivelul judeţului  de 0,93. La nivel naţional, judeţele în care mai sunt disponibile paturi la Secţiile ATI sunt Bihor (1), Braşov (2), Constanţa (3), Bucureşti (6), Dolj (1), Hunedoara (1) şi Sibiu (1).

Articole similare