Cultură

Un profesor buzoian la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs

Redescoperirea personalităților Buzăului înseamnă și redescoperirea modelelor umane pe care tinerii le au de urmat; dar mai înseamnă și redescoperirea istoriei locale și a eroilor buzoieni. Aceste valori sunt scoase la lumină și promovate de Primăria Buzău sub foarte multe forme, de la conferințe sub egida proiectului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”, la calendare cu informații despre personalități pe care le distribuie în fiecare sală de clasă în școlile buzoiene,  manualele cu istoria și geografia locală, ori cărțile publicate până acum cu istoria acestor locuri, cu personalitățile buzoiene rămase în istoria umanității, care fac cinste locului natal indiferent de meridianele globului unde s-ar afla.

Un proiect care atrage alte proiecte culturale

După mai bine de șase ani de ofensivă culturală a Primăriei și a primarului Constantin Toma pentru readucerea în atenția opiniei publice a valorilor umane pe care le-a dat Buzăul, la cea mai recentă conferință dedicată unei   personalități ajunsă într-o poziție înaltă dincolo de Ocean, respectiv dedicată  fizicianului și profesorului universitar la Academia Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii Alina Gearbă-Sell – eveniment care a
umplut  sala „Nicu I. Constantinescu” a Primăriei cu elevi de la Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” din Buzău- a fost anunțată editarea, în premieră, a unui album cu picturi cele mai multe despre Buzău. Și asta pentru că, spune primarul Constantin Toma, „Suntem orașul cel mai pictat din România”. Multe lucruri despre pictorii și picturile în care apare Buzăul au fost descoperite sau redescoperite anul acesta cu ocazia omagierii unui mare pictor, prezentat de prof. dr. Valeriu Șușnea, președintele UAP Buzău. Este vorba despre Ion Andreescu, patronul spiritual al Galeriilor de Artă Buzău, cel despre care primarul Constantin Toma a reamintit că la vremea respectivă a beneficiat de susținere din partea administrației pentru a merge la studii în Franța. Primarul a mai precizat: „Scoatem un album extrem de mare.  Pe ultima copertă vor apărea și cuvintele lui Nicolae Grigorescu: <dacă mai trăia urma să fie unul dintre cei mai mari pictori ai omenirii. Vorbesc de Andreescu>”.

Povestea proiectului privind promovarea, sau mai bine zis redescoperirea personalităților buzoiene a fost  relatată pe scurt de primarul Constantin Toma, inițiatorul lui. „De șase ani în fiecare lună aducem pentru buzoieni câte o mare personalitate care a plecat de aici din Buzău, s-a născut aici sau a evoluat aici pentru mai binele comunității noastre și al României și  chiar al întregii omeniri dacă mă gândesc că, de aici, ca și absolvent al Colegiului Național< B.P. Hasdeu >,  a plecat primul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1974, George Emil Palade.

În fiecare an alegem 12 mari personalități buzoiene: șase care nu mai sunt printre noi și șase personalități care în continuare ne fac cinste. Acest proiect are ca țintă să facă cunoscute tinerei generații modele, pentru că la un moment dat ne pierdem și identitatea și ne pierdem și încrederea în noi… Pentru că în sală sunt și tineri din alte județe, le spunem că, aici la Buzău, încercăm, în fiecare lună, să-i aducem în fața tinerei generații pe acești oameni”.

Povestea a început cu niște lecții de istorie la care a fost prezent și primarul Constantin Toma timp de un an și jumătate, alături de domnul comandor Nicoară, alături de Fredi Vasilescu și el tot comandor. „Am alături de mine militari care ne ajută. Acele lecții de istorie erau despre locuri, fapte, eroi, buzoieni s-a finalizat cu un manual de istorie al județului Buzău”, a povestit tinerilor din sală primarul Constantin Toma.

Alina Gearbă-Sell: „Consider că am avut succes dacă la rândul lor studenții mei vor avea succes în activitățile lor profesionale”

Conferința dedicată buzoiencei  Alina Gearbă Sell, profesor universitar de fizică la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs, s-a dorit a fi și un prilej pentru crearea unor punți, așa cum spunea comandor aviator (r) dr. Marius Adrian Nicoară, moderatorul evenimentului, „între structurile corespunzătoare din România și Statele Unite prin reprezentanții ARPIA și ai platformei integrate de învățământ de la Boboc”, dar și o oportunitate de a evoca istoria acestor locuri buzoiene  prin prisma personalităților sale, lucru pe care l-a făcut într-o scurtă prezentare primarul Constantin Toma, care a răspuns cumva și celor care se mai întreabă poate de ce se organizează astfel de evenimente. De asemenea, elevii de la Şcoala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” din Buzău au asistat și la  o prezentare a unui filmuleț în care profesorul universitar de fizică la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs și-a prezentat un CV în care a oferit repere din cariera sa profesională de la școala generală pe care a absolvit-o în Viperești, locul în care s-a născut, enumerând câțiva dintre profesorii care au ajutat la devenirea sa, până la cariera universitară de astăzi, în care a inclus și câteva principii ale sale cu privire la modul în care profesează: „Consider că am avut succes dacă la rândul lor studenții mei vor avea succes în activitățile lor profesionale”.

Ei au aflat apoi de la Marcela Chiriță, fost bibliotecar la Biblioteca Județeană Buzău, aspecte legate de familia profesorului universitar buzoian, familia Gearbă, pentru ca în final, comandor Marius Nicoară  să facă o prezentare integrată  pentru a defini personalitatea buzoiencei  Alina Gearbă Sell, profesor universitar de fizică la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs și activitățile comune. Acesta i-a introdus pe tineri în atmosfera actuală a preocupărilor pentru domeniul aeronautic, personalitățile care au fost omagiate până acum de Primăria Buzău, și a vorbit și despre  conexiunea între aeronautica americană și cea română și a prezentat ordinea cronologică a dezvoltării unor programe comune. „Suntem bucuroși noi, aviatorii de ieri, pentru dumneavoastră, aviatorii de astăzi, de a atașa în Buzău această brenduire de oraș al aviației și parașutismului militar românesc, oportunitate care ne-a fost îndeplinită atunci când domnul primar a început mandatul la primărie. Prin efortul dumnealui și al Bazei Aeriene de la Boboc a reușit să se facă acest program, un proiect în care a fost pus un L 39, unul dintre cele mai iubite avioane, un Albatros de la Boboc – se atașa unui Albatros de la Marghiloman, de la calul său favorit -, și cu sprijinul unor ofițeri de aici din rezervă, am reușit în 21 iulie 2019, să inaugurăm acest monument”.

Cine este Alina Gearbă Sell

Alina Gearbă-Sell și-a prezentat viața profesională în fața buzoienilor sub forma unui scurt CV:  „Mă numesc  Alina Gearbă-Sell și vă mulțumesc că mi-ați dat posibilitatea să vă transmit acest mesaj. Îi mulțumesc domnului primar Toma pentru considerarea acordată în includerea în programul <Personalități buzoiene de ieri și de azi>. De asemenea, îi mulțumesc doamnei Chiriță și domnului Nicoară pentru introducerea făcută.

M-am născut în localitatea Viperești, în județul Buzău și în prezent locuiesc în SUA, localitatea Colorado Springs din statul Colorado. Am absolvit cursurile școlii generale din localitatea natală, pe cele ale Liceului B.P. Hasdeu din Buzău și pe cele ale Universității Politehnica din București, secția electrofizică a Facultății de Electrotehnică. În anul 1996 am fost numită asistent universitar în Departamentul de fizică al Universității Politehnica. În anul 2001 am primit titlul de doctor în fizică cu distincția Magna cum laudae. Partea experimetală a tezei de doctorat am efectuat-o la Institutul Niels Bohr din Copenhaga, Danemarca, în perioada 1999-2000.

M-am considerat norocoasă să obțin această bursă doctorală și să particip într-un experiment de răcire cu laser având în vedere că Premiul Nobel în Fizică în 1997 a fost acordat pentru această descoperire. Am avut onoarea ca doi ani mai târziu să-i cunosc pe doi dintre cei trei cercetători care au obținut acest premiu Nobel.

În toamna anului 2001 am obținut o poziție de cercetător științific la Univrsitatea Statului Colorado unde am continuat activitatea de cercetare în domenul fizicii atomice fundamentale. În anul 2004 am devenit profesor asistent  de fizică la Universitatea Mississippi de Sud, din Harrisburg. În 2010 am fost promovată ca profesor asociat la aceeiași universitate. În acea perioadă,  am predat cusuri de fizică introductivă și avansată și am realizat primul experiment de răcire cu laser în statul Mississippi. Sub umbrela campaniei Zero absolut și cucerirea frigului, împreună cu studenții mei, am vizitat cel puțin 20 de licee în Statul Mississippi, unde am discutat fizica atomilor răciți, am făcut demonstrație cu nitrogen lichid și am invitat elevii de liceu să viziteze laboratorul în Harrisburg. M-am bucurat foarte mult când unii dintre acești elevi de liceu au decis să studieze fizica la Universitatea noastră. În 2013 mi-a fost oferită o poziție de profesor invitat distins în departamentul de Fizică al Academiei Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii. În anul următor am obținut o poziție permanent de profesor asistent, devenind profesor asociat în 2016 și profesor în 2019. Am continuat activitatea profesională predând cursuri de fizică  făcând cercetare și lucrând cu studenții”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker