Cultură

„Un om între oameni”, eveniment cultural dedicat aniversării de 65 ani a părintelui Mihail Milea

Sâmbătă, 22 aprilie, începând cu ora 11.00, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, are loc un eveniment cultural cu o încărcătură emoțională deosebită și cu invitați speciali, din România și din afara granițelor ei. Mai exact, la acest eveniment participă și o delegație din  Soroca, Republica Moldova.

Este un eveniment special, pentru că unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți buzoieni este sărbătorit de comunitate, la împlinirea frumoasei vârste de 65 de ani. Este „omul instituție”, cum l-au numit mulți dintre cei care îi știu lucrarea pentru semeni, cu timp și fără timp, pentru cei osteniți, pentru cei sărmani, sau „omul-rădăcină”, cum îi spun fii săi duhovnicești, pentru că  de la acesta au învăţat calea spre cer şi lumină,  fiind omul care îi „ţine copaci” pe mulți în Grădina Maicii Domnului.

Sâmbătă, la orele prânzului, profesorul buzoian Ion Cojocaru va lansa o carte pe care i-o dedică lui Mihail Milea, și  pe care a intitulat-o simplu „Un om între oameni”. Ion Cojocaru recidivează astfel cu un al doilea volum dedicat omului Mihail Milea, având în vedere că primul a fost lansat, în 2015, sub titlul de „Un samaritean deosebit”. Și acum, ca și atunci, în cartea profesorului au dat mărtuire foarte multe personalități din Buzău și din țară, dar și de peste granițe, cu privire la prietenia care îi leagă de Mihail Milea, de legăturile sufletești care s-au creat ca o punte de-a lungul timpului, și dau mărturie și despre faptele lui sau împrejurările în care au făcut cunoștință sau au acționat împreună spre binele oamenilor, pentru Biserică și pentru Dumnezeu, așa cum scrie la Efeseni 2.10: „Căci noi suntem lucrarea Lui şi am fost zidiţi în Iisus Hristos pentru faptele bune pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele”.

Lansarea de carte va fi însoțită și de un spectacol deosebit, mai puțin întâlnit la noi, la buzoieni, și anume, „Datini și colinde pascale” din zona Ardealului și a Serbiei (Lešje, unde se află moaștele Sfântului Mucenic Sava de la Buzău). În perioada de după Paşte, în Săptămâna Luminată, sunt intonate colindele de bucurie, în care oamenii îşi exprimă veselia adusă de Învierea Domnului. Astfel de colinde pascale sunt cântate în mai multe zone din Transilvania.

Omul care a pornit în căutarea Sfântului martirizat care dă „certificatul de naștere” al buzoienilor

Părintele Mihail Milea este cunoscut de buzoieni pentru multe fapte făcute spre folosul semenilor, dar și pentru faptul că a început un pelerinaj al său, personal, în căutarea Sfântului Sava, martirizat în apele Buzăului cu foarte mulți ani în urmă. După îndelungi căutări, în urmă cu doi-trei ani a scris un jurnal, o adevărată mărturie a iubirii sale de suflet faţă de Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, unul din primii sfinţi martiri cu care ne-a blagoslovit bunul Dumnezeu. Acolo povestește întâlnirea sa cu moaștele sfântului la Mânăstirea Lešje din Serbia și mărturisește că aşteaptă cu nerăbdare ca Sfântul Sava să vină singur cu ale lui moaşte sfinte în România, la Catedrala din Buzău, pe care a zidit-o pentru cinstirea lui.

Tot pentru cinstirea Sfântului Sava preotul Mihail Milea a înființat Fundația cu același nume prin care realizează un proiect social, „Savaliada”, după modelul „Vasiliadelor”, așezăminte de ocrotire și ajutor pentru persoanele defavorizate. Vasiliadele au fost înființate de Sfântul Vasile cel Mare în special pentru ajutorarea persoanelor bolnave.

Preotul Mihail Milea predică binele, dar îl și pune în practică prin Fundația „Sfântul Sava”, pe care a fondat-o pentru a putea veni în sprijinul semenilor. Totul a început în urmă cu 30 de ani, când a ales să îi ajute pe tinerii care trăiau pe străzi. De atunci și până astăzi a luat în grija sa mulți bătrâni abandonați – cărora le oferă, în așezămintele pe care le-a înființat la Năeni, Ulmeni, Câmpeni și Baba Ana, un acoperiș deasupra capului, o pâine pe masă, medicamente, dar mai ales multă dragoste și hrană spirituală -, dar și femei cu copii, aflate în situații dificile, care au parte de mult ajutor în cadrul Centrului „Violența în Familie”, din cadrul aceleiași fundații. Prin tot ce a făcut, și-a dorit să creeze ceea ce numește „Savaliada”, adică să ridice așezăminte inspirate de „vasiliadele” Sfântului Vasile cel Mare, dar puse sub ocrotirea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, prin Fundația care poartă numele acestuia din urmă, care este și ocrotitor al Buzăului. Toate activitățile sale filantropice, dar și cele culturale și misionare, au fost făcute cu voluntari și cu bani din donații.

La mulți ani,
părinte Mihail Milea!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker