Actualitate

Un nou focar de pestă porcină în Buzău

Pesta porcină africană crează probleme autorităților buzoiene încă de la începutul anului. Marți, autoritățile sanitar-veterinare au primit confirmarea pentru un nou focar. Boala a lovit într-o gospodărie din satul Sudiți, comuna Gherăseni, iar reprezentanții DSVSA au luat deja măsurile care se impun prin uciderea porcilor.

Odată confirmat noul focar, numărul cazurilor de PPA la porcul domestic ajunge la 6 –  Cochirleanca (3 focare), Cănești (1 focar), Gherăseni (1 focar) și oraș Nehoiu (1 focar)  – în timp ce numărul cazurilor la mistreț a ajuns la 28, pe raza  a 11 fonduri cinegetice ceea ce presupune implicit existența unor zone cu restricții sanitare veterinare.

În luna decembrie, autoritățile sanitar-veterinare au luat în evidență un focar la Cănești și unul la Nehoiu și au instituit măsurile care se impun în astfel de cazuri. Cele două focare de peste porcină africană au fost confirmate, în baza buletinelor de analiză. Vestea a venit în momentul în care reprezentanții DSVSA Buzău se pregăteau să închidă trei focare în Cochirleanca și unul în Cuculeasa, comuna Ziduri. Între timp, doar acesta din urmă a fost închis.

La începutul lunii noiembrie, prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA și a îndeplinirii condițiilor tehnice necesare precum și a primirii rezultatelor negative la testarea serolo­gică pentru pesta porcină africană a porcilor din zonele cu restricții prin prezentul, DSVSA Buzău a anunțat stingerea a 60 de focare de pestă porcină africană de pe raza Unităților Administrativ Teritoriale Amaru, Mihăilești, Pogoanele și ­Pa­dina implicit ridicarea măsurilor dispuse în zonele cu restricții.

Prezența virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

În județul Buzău, primele cazuri de PPA au fost confirmate în luna septembrie 2018, în localitatea Lunca – Pătârlagele și în Pănătău. Ulterior, cazuri au apărut și în Puiești.

Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutra­lizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de le­gislație.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker