Politic

Un fost senator de import se vrea președintele României

Fostul senator social-democrat de Buzău în legislatura 2012-2016 Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe și al Fondurilor Europene, a anunţat că va candida la preşedinţia României în 2024. El a făcut declarația în cadrul conferinţei „Uniţi pentru Naţiune”, organizată şi susţinută de Blocul Suveranist Român (BSR).

„Eugen Teodorovici are doar 52 de ani, cu o carieră bogată, fost ministru în guvernele Ponta şi Dăncilă, nu doar a adus expertiză în domeniul Integrării Europene şi al Finanţelor, ci şi o perspectivă matură asupra vieţii şi a responsabilităţilor pe care le implică servirea ţării”, se arată într-un comunicat de presă, citat de „Agerpres”.

„Blocul Suveranist Român (BSR), o platformă complexă, propune un Plan de ţară sub numele de <A Treia Republică>. Această iniţiativă îşi propune să adune partidele naţional-suveraniste pentru a-şi uni forţele şi a obţine victoria în alegerile din 2024”, informează sursa citată. Înfiinţat cu două luni în urmă, Blocul Suveranist Român reuneşte formațiuni politice cvasi-anonime, precum Dreapta Republicană, Neamul Românesc, Coaliţia pentru Naţiune, Partidul Reformator, Uniunea Populară Social Creştină şi Patria. „Cu un număr semnificativ de partide unite sub acelaşi steag, Blocul Suveranist Român – BSR reprezintă un fenomen unic în peisajul politic românesc. Platforma adună lideri cu viziuni diferite, dar unite în efortul de a aduce schimbarea. Anunţul lui Eugen Teodorovici despre candidatura sa la preşedinţia României în 2024 adaugă o notă de încredere în abilitatea Blocului Suveranist Român de a propune soluţii consistente pentru problemele ţării”, se mai arată în comunicat.

Semne de întrebare

Ani de zile, Orlando Teodorovici s-a aflat în imposibilitatea de a-și achita ratele aferente creditelor de peste 800.000 de euro pe care le-a contractat de la bănci și persoane fizice. Abia în momentul în care Dragnea l-a numit ministru, balanța venituri–datorii a intrat ușor pe plus.

Mai mult, educația lui Teodorovici nu explică ascensiunea sa profesională. A terminat Facultatea de Comerț la Academia de Studii Economice și are un master în studii politice. Nu are nicio specializare și nu a participat la niciun curs în Occident.  Teodorovici s-a angajat înainte să termine o facultate.

El a termintat școala în timp ce muncea cu normă întreagă la stat, un aspect care ridică semne de întrebare în legătură cu modul în care a aprofundat economia și finanțele.  Între 1991 și 1997 a fost referent la Ministerul Transportului, urmând în paralel Academia de Studii Economice. „Întrebăm și noi, nu dăm cu parul, dacă Teodorovici avea program de bugetar între orele 8–16 la Ministerul Transporturilor, când se mai ducea la facultate”, scria „Newsweek România”. Teodorovici este promovat expert în cadrul aceluiași mi­nister, iar apoi aterizează la Departamentul pentru Integrare Europeană (1999), unde a fost numit director (deși era un simplu economist).

În anul 2000 trece la Mi­nis­terul Afacerilor Externe, fiind director în Departamentul pentru Afaceri Europene (deși pregătirea lui educațională în domeniul diplomației este zero). Între 2000 și 2004 este director în cadrul Ministerului Integrării Europene. Apoi, schimbă din nou ministerul și între 2004 și 2005 este director la Ministerul Economiei, Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. Între 2007 și 2009 este secretar de stat la același minister, iar până în 2012 director la Curtea de Conturi. Între 2012 în 2015 devine ministrul Fondurilor Europene, apoi trece șef la Ministerul de Finanțe. Părăsește postul o dată cu guvernul Ponta. Își reia fotoliul de senator obținut în 2012.

Teodorovici și-a făcut toate studiile în timp ce era angajat cu normă întreagă la stat. El a încercat, timp de peste un deceniu, să obțină un doctorat pe care, în final, l-a abandonat. În CV-ul său oficial de pe vremea când era ministru, de pe site-ul Ministerului de Finanțe, orice referire la doctorat a dispărut.

Un comentariu

  1. Ce om valoros era cand era membr psd, senator, ministru chiar de finante, ce mai defila psd-ul cu el in fata.
    Acum, dintr-o data nu mai e bun, in sfarsit i se recunoaste adevarata valoare.
    90% din alesii nostri sunt asemenea acestui „discotecar”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker