Probleme pentru familia  unui fost primar de la Beceni. În luna iunie a anului trecut Valerică Dogaru a fost condamnat, cu suspendare, pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic după ce, în perioada 2017-2018, profitând de calitatea sa de șef al Centrului Rezidențial pentru Recuperarea și Reabilitarea Copilului cu Tulburări de Comportament Beceni, a sustras în mod repetat sume de bani din conturile copiilor rezidenți în instituție. În luna septembrie 2019, și soția sa a fost trimisă în judecată pentru delapidarea unor sume din gestiune, în calitate de diriginte al Oficiului Poștal Beceni. Fapta datează din 2017, iar gurile rele spun că soții ­Do­garu ar fi încercat astfel să acopere găuri din campania electorală din 2016, când Valerică Dogaru a candidat pentru un nou mandat la primărie.

Acesta a pierdut alegerile dar datoriile trebuia, plătite, iar creditorii nu mai acceptau amânări, astfel că soții Dogaru ar fi încercat să facă astfel rost de bani. Potrivit procurorilor, în perioada 29.08 – 01.09.2017, în calitate de funcționar public – diriginte casier al Oficiului Poștal Beceni,  C. Dogaru a falsificat 29 de mandate poștale pentru sume între 100 lei și 500 lei, în majoritate fiind alocații copil, prin completarea acestora cu datele de identificare ale persoanelor destinatare (fie cu date reale în cazul în care cunoștea aceste date, fie cu date fictive), prin datarea în fals și semnarea în locul destinatarilor, atestând în mod nereal că suma de bani aferentă mandatelor poștale a fost predată destinatarilor și însușindu-și astfel pe nedrept din gestiune suma totală de 6.424 lei, aferentă celor 29 mandate poștale falsificate.

Potrivit rechizitoriului, acest aspect rezultă și din controlul efectuat la Oficiul Poștal Beceni, în perioada 13.09-19.09.2016, 28.09.2016, 05.10-14.10.2016, când revizorul de gestiune a efectuat cercetări asupra activității desfășurate de femeie în perioada 01.04.2016 – 12.09.2016, ocazie cu care a constatat o lipsă în gestiune de 4.856 lei – sumă înregistrată în deconturile bănești ale Oficiului Poștal Beceni pentru care aceasta a prezentat la control un număr de 15 mandate poștale întocmite în fals de aceasta prin care se atesta că au fost prezentate și achitate la Oficiul Poștal Beceni în perioda 01.09.-02.09.2016. Deși acestea apar ca fiind prezentate la Oficiul Poștal Beceni, contravaloarea lor nu apare ca fiind încasată în facturier.

14 mandate poștale, în valoare totală de 1.568 lei, care figurează ca fiind achitate în 29.08.2016, au fost identificate ca având completate datele de identificare ale be­neficiarilor, pe care femeia a aplicat semnătura la rubrica „Semnătura beneficiarului” și și-a însușit sumele de bani aferente.

În cursul urmăririi penale, Compania Națională Poșta Română a transmis procurorilor că prejudicial total creat în dauna sa de către inculpata C. Dogaru se ridică la suma de 8.264,75 lei, format din suma de bani însușită pe nedrept de către inculpata prin completarea în fals a celor 29 mandate poștale – 6.424 lei, și din suma de 1.840,75 lei reprezentând lipsa din gestiune a unor bunuri de serviciu și penalități de întârziere, sumă ce a fost achitată integral de către inculpată, motiv pentru care Compania nu s-a constituit parte civilă.

Femeia a fost trimisă în judecată în luna septembrie a anului trecut, la trei luni după condamnarea soțului său, după ce oamenii legii au pus cap la cap declarațiile din celălalt dosar, aceștia fiind obligați să-și recunoască vinovăția pentru a obține o condamnare cu suspendare.

Peste 25.000 lei sustrași din conturile copiilor asistați

Valerică Dogaru a fost primar al comunei Beceni în perioada 2008-2012, din partea PNL, și apoi viceprimar. Ulterior, după ce a pierdut alegerile pentru funcția de primar, Dumitru Valerică Dogaru a fost angajat la DGASPC, coordonator al Centrului de la Beceni. În 2017 însă, s-a constatat că lipsesc din conturi alocațiile mai multor copii asistați, a fost demarată o anchetă și au fost anunțate autoritățile. În urma cerce­tărilor, s-a stabilit că Valerică Dogaru, șeful centrului de la Beceni, având acces la pinurile cardurilor de alocații ale tinerilor și copiilor din unitate, și-a însușit banii acestora timp de mai multe luni. În urma anchetei, coordonatorul centrului de la Beceni și-a recunoscut faptele și a restituit prejudiciul de câteva zeci de mii de lei, bani reprezentând alocațiile copiilor.

În luna mai 2019 a fost trimis în judecată de procurori cu acord de recunoaștere a vinovăției, iar o lună mai târziu a venit și sentința, fiind condamnat la doi ani ani de închisoare cu suspendare, pe o perioadă de supraveghere de 1 an.

Potrivit procurorilor, în perioada august-noiembrie 2017 – august 2018, Valerică Dogaru și-a fi însușit alocațiile a zece copii și tineri asistați. În total, 25.250 lei a retras în mai multe rânduri cu cardurile aferente conturilor pentru alocațiile rezidenților. Mai exact, de 28 de ori, cea mai mare sumă retrasă o singură dată fiind de 3.000 lei.

DGASPC Buzău a sesizat Parchetul județean în luna august 2017 cu privire la faptele șefului de Centru. Prejudi­ciul a fost recuperat în totalitate și s-a colaborat cu organele de poliție în instrumentarea cazului.

Beneficiarii centrului rezidențal pentru recuperarea si reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr 5 Beceni sunt copii și tineri de până la 18 ani, neîncadrați în grad de handicap, dar cu diferite diagnostice de tip ADHD, retard ușor, tulburări de comportament, perturbări de atenție. Sunt copii provenind din familii, cazați temporar acolo, sau beneficiari transferați din alte servicii de tip rezidential al DGASPC Buzău.

DISTRIBUIȚI
loading...