Cultură

Un exponat al Muzeului Județean ajunge la Chicago

Mai sunt câteva zile până când la Chicago se va deschide expoziția „First Kings of Europe”, la care și Buzăul va fi prezent printr-un  exponat ce aparține Muzeului Județean Buzău, spune directorul instituției, Daniel Costache.

Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, iar Muzeul Județean Buzău participă cu o piesă de interes arheologic descoperită la Cârlomănești-Cetățuia. Reamintim că Muzeul Județean Buzău este parte a unui foarte important proiect expozițional internațional. Este vorba despre participarea sa  în SUA, prin intermediul și cu suportul Muzeului Național de Istorie al României. Anul trecut a fost deschisă expoziția internațională „Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond”, la New York, în cadrul Institute for the Study of the Ancient World (Institutul pentru Studierea Lumii Antice) al New York University. Această expoziție este parte a proiectului expozițional internațional The First Kings of Europe. Expoziția Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond a fost închisă în februarie 2023, urmând să se dechidă la Chicago.

Proiectul cultural internațional The First Kings of Europe este organizat în trei orașe importante – din SUA. În New York a avut loc anul trecut, urmează Chicago) și apoi în  Canada (Gatineau). Acest proiect cultural este un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, inițiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 20 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale. Această expoziție internațională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reunește peste 750 de bunuri culturale de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria.

Articole similare