Politic

Un buzoian va coordona Programul ,,Anghel Saligny’’

Marile partide au fre­mătat în ultima perioadă, în încercarea de a-și definitiva listele de oameni trimiși la Centru, inclusiv la Ministerul Dezvoltării, una din cele mai râvnite instituții la nivel de funcții politice. Suspansul cu privire la numele secretarului de stat care va coordona Programul „Anghel Saligny” a luat sfârșit: buzoianul Alexandru Stoica este cel care va ocupa poziția importantă din cadrul instituției.

Conform ordinului de ministru semnat miercuri de Attila Cseke, secretarul de stat Alexandru Stoica va coordona atât implementarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, adică noul Plan Național de Dezvoltare Locală (PNDL), cât și Direcția de Achiziții din Ministerul Dezvoltării. Miza este destul de mare, căci fondurile din program pot fi folosite pentru numeroase proiecte ce țin de alimentarea cu apă, sistemele de canalizare, drumurile publice județene, comunale și/sau drumurile publice din interiorul localităților, poduri, pasaje sau punți pietonale, sisteme de distribuție a gazelor naturale și racordul la sistemul de transport al gazelor, care au autorizație de construire valabilă.

3.100 de unități administrativ-teritoriale au depus proiecte care așteaptă finanțare, dintr-un total de 3.181. Valoarea totală a proiectelor depuse este de circa 137 de miliarde de lei, în timp ce suma totală pentru noul PNDL este de doar 50 de miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că Ministerul Dezvoltării va trebui să facă o selecție a solicitărilor de finanțare care au venit. PSD este partidul care are cei mai mulți aleși locali, ceea ce ar însemna că va avea și cei mai mulți bani alocați.

Alexandru Stoica

Alexandru Stoica a fost susținut în funcția de secretar de stat de către PSD Buzău. Până la această numire, el a ocupat funcția de administrator public al județului, dar și pe cea de subsecretar de stat la același minister, în perioada 2017-2019, în guvernele conduse de Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

În perioadele în care Alexandru Stoica nu va fi disponibil și se va afla în concediu de odihnă, concediu medical sau alt tip de concediu, atribuțiile delegate lui îi revin lui Vlad-Ștefan Niculae, tot secretar de stat, care a fost susținut pentru funcția de demnitar de organizația PSD Argeș.

Social-democratul Alexandru Stoica are 31 de ani, este inginer și a fost ales consilier județean la alegerile locale din 2020. Ulterior, a promovat concursul pentru funcția de administrator public al județului. El este fiul primarului comunei Pănătău, Nicolae Stoica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker