Sănătate

„Uitați” în sistemul sanitar / Alianța Pacienților Cronici din România cere Ministerului Sănătății să asigure continuitatea tratamentelor și supraviețuirea pacienților cronici rămași fără medicamente

Pacienții cu boli grave riscă să moară cu zile dacă nu se iau măsuri imediate de asigurare a medicamentelor necesare, atrag atenția reprezentanții Alianței Pacienților Cronici din România (APCR). Apelul a fost lansat ca urmare a multiplelor sesizări privind lipsa medicamentelor pentru pacienții cronici, atât din partea pacienților, cât și a medicilor și farmaciștilor.  Reprezentanții pacienților cu boli grave atrag atenția, totodată, că plățile restante ale CNAS către farmacii, nedecontarea medicamentelor din cadrul Programelor Naționale de Să­nătate, mai ales a celor oncologice, din luna august 2020, reprezintă un factor important al discontinuității în aprovizionare. În același timp, reprezentanții farmaciilor spun că întâmpină dificultăți în aprovizionare din cauza întârzierilor cu care Casă de Sănătate Națională face decontările. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate la nivel național spun însă că este vorba doar de o întârziere la plată de câteva săptămâni.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Cezar Irimia, atrage atenția că în această ecuație o problemă importantă o repre­zintă plățile restante ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate către farmacii. „Medicamentele din cadrul Programelor Naționale de Sănătate, mai ales cele oncologice, nu s-au decontat din luna august 2020”, atrage atenția Cezar Irimia.

Pe de altă parte, președintele farmaciștilor buzoieni, Răzvan Prisada, a explicat la un post TV că farmaciile chiar pot avea pro­bleme în apro­vizionarea cu medicamente, mai ales a celor scumpe:  „Unele farmacii vor întâmpina probleme în a se aproviziona. În primul rând, vor lipsi medicamentele scumpe, situație care vine peste o lipsă cronică a anumitor categorii de medicamente ieftine”.

Ieftinirea medicamentelor începând cu 1 iulie 2015 a determinat producătorii ca, încet, încet, să refuze să mai aducă pe piața românească unele produse, pentru că nu mai aveau niciun câștig financiar.

În această situație disperată pentru bolnavii cronici care nu-și mai găsesc medicamentele de care viața lor depinde, Alianța Pacienților Cronici din România cere actualei conduceri a Ministerului Sănătății să adopte urgent o strategie care să asigure continuitatea tratamentelor și supraviețuirea pacienților cro­nici, aflați în acest moment în mare dificultate, din cauza lipsei unor medicamente vitale. Cei mai loviți par a fi bolnavii de cancer, medicamente de care depinde viața lor nu se mai găsesc. Conform Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, acesta are dreptul la cele mai înalte standarde de servicii medicale de care dispune societatea.

Un exemplu de medicament care a dispărut este TAMO­XIFEN, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenția de mastectomie. „Întreruperea acestui tratament poate conduce la creșterea riscului de recidivă a bolii oncologice. În România sunt peste 150.000 de femei cu cancer mamar cărora li s-a recomandat acest medicament. Pe lângă acest produs, mai este sesizată și lipsa altor medicamente precum: Tasigna (leucemie gra­nulocitară cronică, oncologic), Jakavi (mielofibroză, (MF), policitemia vera, alte tulburări mieloproliferative), Ble­omicin (medicament folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii), lipsă accentuată de când a expirat <interdicția> de export paralel, în septembrie 2020”, a declarat pentru mediazece.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker