Actualitate

Ucraina interzice exporturile de zahăr! Se anunță scumpiri la raft

Decizia guvernului ucrainean de a interzice exportul de zahăr în perioada 5 iunie-15 septembrie lasă piața locală fără o resursă importantă, România fiind cel mai mare importator din statul vecin. Procesatorii spun că România nu are stocuri suficiente astfel că se așteaptă la scumpiri la raft sau chiar probleme de aprovizionare.

România rămâne fără cea mai importantă sursă chiar în perioada în care cererea este crescută, pentru industria de procesare a fructelor sau pentru fabricarea înghețatei.

Ucraina a interzis exporturile în perioada 5 iunie-15 septembrie pentru a-și putea asigura necesarul de consum, având în vedere că producția anului comercial 2022/2023 ar putea scădea, conform estimărilor, cu 8 la sută față de anul trecut, până la 1,33 milioane de tone. Consumul  domestic din Ucraina este estimat la 1 milion de tone.

Impactul pe plan local ar putea fi atât asupra prețurilor la consumatorul final cât și asupra disponibilității produsului.

Fabrica Luduș va începe activitatea de procesare de sfeclă de zahăr din septembrie anul acesta, odată ce primele cantități de sfeclă de zahăr de la fermierii români vor ajunge în fabrică. Compania a semnat contracte cu aproximativ 250 de fermieri pentru a prelua sfecla de pe o suprafață de 3.300 de hectare, ceea ce înseamnă o cantitate de aproximativ 148.500 de tone, la un randament mediu de 45 de tone la hectar.

Astfel, în afară de fabrica de la Luduș, în România mai există o două alte unități de fabricare a zahărului, la Roman și Buzău, ambele în proprietatea Agrana.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker