vineri, 03 iulie 2020

Trofeul “Baștaniadei” a rămas la Buzău anul acesta

Garnizoana Buzău a găzduit în această săptămână exercițiul cu trupe în teren și parașutări de precizie, aterizări cu parașuta rotundă și aripă „Memorial general-maior Grigore BAȘTAN”, ediția 2019, organizat de Fundația “Ge­neral-maior Grigore Baștan” în colaborare cu Centrul de perfecționare pentru ISR, Parașutiști și JTAC “Ge­neral – maior Grigore Baștan” din Buzău. Anul acesta competiția parașutiștilor militari a fost câștigată de echipa UM 02000 Buzău, urmați pe podium de UM 1983 Bacău si de echipa UM 01847 Buzău. Festivitatea de premiere a avut loc miercuri, în Piața Dacia.

Competiția s-a desfășurat între 16-18 septembrie, în memoria gene­ralului-maior Grigore Baștan, părintele spiritual al parașutismului militar românesc, care a parcurs succesiv toate treptele ierarhiei ­mi­litare din trupele de parașutiști. Concursul a început luni cu trei lansări la Boboc și a continuat marți pe aerodromul de lângă Drăgaică.

La ediția din 2019 au participat 14 echipe, reprezentând structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al României și, pentru prima dată, o echipă a Batalionului, cu destinație specială ”FULGER” din Republica Moldova. Momentul deschiderii, cât și cel al închiderii oficiale a concursului, s-a desfășurat pe platoul Dacia în fața Primăriei, avându-i ca protagoniști pe instructorii profesioniști și maeștrii ai sportului Costel Țigănuș, Răzvan Modruj și Dacian Ciorgovean, care au executat un salt de precizie cu aterizare la punct fix.

În cadrul ,,Baștaniadei”, așa cum este cunoscut Memorialul în rândul parașutiștilor, au participat anul trecut 11 echipe de militari parașutiști din structurile Ministerului Apărării Naționale și ale Jandarmeriei Române. Organizatorii competiției au fost, și în 2018, Centrul de instruire pentru ISR, parașutiști, operații speciale și JTAC în colaborare cu Fundația ,,General Grigore Baștan”. Principalele etape ale exercițiului au constat în inserția prin parașutare cu armament și materiale, aruncarea grenadelor de mână de exercițiu, deplasarea în teren contaminat, traversarea râului Buzău pe funicular, deplasarea după azimut, acordarea primului ajutor și executarea unei ședințe de tragere specifică, toate acestea desfășurate pe o distanță cumulată de aproximativ 25 de kilometri care s-au desfășurat pe Aerodromul Buzău și în poligonul de tragere de la Mărăcineni. Trofeul a fost câștigat anul trecut de parașutiștii din Bacău.

 

loading...
error: Content is protected !!