Monden

Trio muzical imbatabil, în frunte cu Emeric Imre

Artistului i se vor alătura și violonistul Jimi El Laco și pianistul Marius Roje

Unul dintre cei mai iubiți artiști de folk, pentru modul sincer în care își deschide sufletul pe scenă, revine la Buzău unde va cânta în premieră piese de pe noul album, „Jocul vieții”, dar și melodiile care l-au consacrat. Emeric Imre va fi completat instrumental de prietenii săi de-o viață, violonistul Jimi El Laco și pianistul Marius Roje, într-o reprezentație de succes ce se va desfășura joi, pe scena clubului No Limit, începând cu ora 20:30. Prețul unui bilet la categoria I este de 65 de lei, iar la categoria a II-a este de 50 lei.

Artistul ce revine de fiecare dată cu drag la Buzău a declarat în cadrul unui interviu că se simte bucuros că este privit ca etalon în folk-ul românesc, dar și că se simte mândru că acest gen muzical are cele mai multe festivaluri din ţară, cu foarte mulţi tineri. „Muzica folk, din fericire, are mulţi tineri care vin spre ea. Acum depinde şi de destin, dacă rămân pe acest drum sau o iau spre alte genuri. Exemple avem numeroase: şi Loredana Groza a început cu o chitară, şi Mădălina Manole, şi Ioana Ignat. Sunt artişti care au îmbrăţişat alte genuri apoi. La fel este şi cazul unor rockeri care prima dată au început cu muzica folk şi pe urmă şi-au făcut trupă şi au făcut alte genuri de muzică. Dintotdeauna, muzica folk a avut tineri şi va avea. Sunt mulţi tineri care iubesc acest gen şi să nu uităm că, în întâlnirile din munţi şi din excursii, întotdeauna o chitară este binevenită, ca și cel care cântă cu chitara lângă un foc de tabără”, a subliniat Emeric Imre.

Și tot el a mai precizat că esenţa acestui gen muzical a rămas aceeaşi: poveşti bine scrise poetic și protest. „Muzica folk s-a născut ca un protest. Dar, din punct de vedere al sound-ului, mai sunt intervenţii. Nici Bob Dylan nu mai cântă doar el şi chitara. Muzica folk a crescut ca sound, se mai folosesc şi alte instrumente, cu clapa, flaut, cu pianul, o ia puţin şi spre jazz. Muzica rămâne în esenţă frumoasă sau nu, dar ca sound se mai schimbă, aşa simt eu”, a mai spus Emeric Imre.

Emeric Imre este unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți de muzică folk, un om cu o conștiință socială vie și ardentă, un artist profund, ce cântă piese destinate sufletului. Fire poetică, alege să își povestească viața prin intermediul a două stări de spirit contrare și complementare, prin bucuriile și tristețile ce l-au marcat, trăiri aparținând unui om al cetății adânc implicat în tot ceea ce înseamnă devenirea societății clujene, și nu numai.

Emeric Imre s-a născut pe 30 ianuarie 1965, la Cluj-Napoca, din mamă jumătate poloneză și jumătate romă, iar tatăl lui era jumătate maghiar și jumătate evreu. La îndemnul tatălui său s-a îndreptat spre muzică, începând să studieze vioara din clasa I. Mare iubitor de fotbal, practică acest sport timp de nouă ani. Părăsirea carierei sportive este unul din regretele care îl apasă uneori. De multe ori, la antrenamente, Emeric venea cu vioara sub braț. Au urmat apoi doi ani dezastruoși în materie de muzică, în final renunțând la studiile muzicale.

Un nou drum i s-a așternut în față când s-a aflat în clasa a VII-a, tot în domeniul muzicii, însă de această dată era vorba de un alt instrument: chitara. A ascultat „Eșarfă în dar” a lui Mircea Baniciu și, de atunci, viața sa a fost Cenaclul „Nicolae Tăutu” al Casei Armatei din Cluj.

În 1984 a debutat la Cenaclul Flacăra. Evenimentele din 1989 reprezintă pentru el un moment mișelesc despre care îi este și acum lehamite să vorbească. Consideră că anii care au urmat „au adus mai multă libertate, dar și mult surogat”. Emeric Imre a luptat însă mai departe pentru promovarea folkului. Pe lângă participarea la manifestări precum turneul „Folk You”, la a cărui înființare a avut o contribuție însemnată, timp de un an, organizează în fiecare joi, în localul clujean „Pub Zone”, seri de folk.

În 2006 lansează albumul „Nebun de alb”, înregistrat împreună cu Jimi El Laco vioară și chitară), Roje (clape) și Sebi Lazăr (percuție), în studioul primului. În 2012 lansează albumul „Târziu”. În 2014 lansează albumul „Iarna mea cu ochii mari”, la realizarea acestuia contribuind, printre alții, Jimi El Laco (Nightlosers), Dumitru Fărcaș și Magda Pușcaș. Încet-încet, Emeric Imre devine unul dintre cei mai populari artiști folk, susținând un număr impresionant de concerte în toată țara.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker