Cultură

Trei surori din Bisoca au inaugurat în satul natal primul hub țărănesc comunitar

În urmă cu cinci ani, trei surori din satul Bisoca fondau Asociația Zestrea Bisoceană, un demers prin care încercau să își exprime dragostea față de locurile natale pe care doreau să le promoveze la nivel național. În urmă cu câteva zile, surorile Cășaru au inaugurat Casa Zestrea Bisoceană, primul hub țărănesc comunitar, primul spațiu dedicat comunității din Bisoca, dar și tuturor iubitorilor satului românesc.

Cele trei surori din familia Cășaru au studiat me­dicină veterinară, mate­matică și farmacie, dar studiile și experiența le-au legat mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local.

„Niciodată nu am uitat de războiul de țesut al bunicelor Maria și Stana”

„Totul s-a împletit în mod natural cu mește­șugurile, etnografia și folclorul. Niciodată nu am uitat de războiul de țesut al bunicelor Maria și Stana. Nici  de poveștile des­pre hora satului ale bunicului Stan sau de amintirile de la stână ale bunicului Radu. Iată că am ajuns să punem bazele unui brand local ZESTREA BISOCEANĂ. Numele a venit de la sine, ca o recunoaștere a moș­tenirii culturale pe care am fost binecuvântate să o primim”, mărturisesc cele trei surori.

Casa Zestrea Bisoceană este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc. Inaugurarea din 5 iulie a acestui hub țărănesc comunitar a coincis cu vernisajul expoziției „Viața țăranului muntean”, o expoziție ce a strâns într-un singur spațiu și sub un singur concept obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.

Locul unde se întâlnesc oamenii cu dragoste pentru satul românesc

Cu această ocazie, a fost inaugurată și biblioteca comunității, din care vizitatorii pot oricând să împrumute cărți sau să aleagă să le citească în curtea Casei Zestrea Bisoceană.

 

„De acum Zestrea Bisoceană are propria căsuță chiar la Bisoca. Este o căsuță mică, veche (…), dar are o grădină generoasă unde poți să îți instalezi cortul, să bei un ceai, să întinzi o pătură și să citești în timp ce asculți păsările cântând. Poți veni chiar și cu rulota. (…) Casa Zestrea Bisoceană este locul unde oamenii cu dragoste pentru satul românesc și pentru comunitate se vor întâlni, vor rea­liza ateliere, vor vizita sau chiar vor realiza expoziții, vor discuta și vor face planuri, vor învăța și se vor dezvolta. Va fi un loc deschis pro­vocărilor și experiențelor. Un loc deschis din dragoste pentru oameni și pentru ideile lor ce pot schimba lumea”, precizează repre­zentanții asociației.

În cadrul Asociației Zes­trea Bisoceană se des­fășoară șezători și diverse ateliere tradiționale (de realizat ii, de confecționat opinci, de podoabe tradiționale, de împletit, de croșetat, de încon­deiat ouă etc.).

De asemenea, asociația are propriul magazin pe zestreabisoceana.ro, unde puteți găsi produse realizate în cadrul atelierelor.

Articole similare