Administrație

Trei primari s-au luptat pentru șefia Asociației Comunelor

Primarul comunei Berca, Ionel Dobrița, a fost ales, vineri, președinte al filialei județene a Asociației Comunelor din România. Tot vineri, în cadrul Adu­nării Generale a ACoR Buzău, a fost completată și componența Consiliului Director al acestei structuri asociative.

Dobrița îl înlocuiește pe fostul primar al comunei Valea Salciei, Marian Mușat, care a părăsit fun­cția de primar, implicit pe cea de președinte al ACoR, după ce a promovat un concurs de inspector la Camera de Conturi Vrancea.

Funcția pe care și-a adjudecat-o primarul comunei Berca a fost, însă, una disputată, acesta avându-i drept contracandidați pe primarii din Poșta Câlnău, Sorin Munteanu, și din Săpoca, Iulian Manea. Acesta din urmă a ieșit din cursă după primul tur de scrutin, iar finala Dobrița-Munteanu a fost câștigată de primul la un singur vot diferență. Conform statutului ACoR, președintele este ales prin vot indirect, de către cei 11 primari din Consiliul Director. De asemenea, la aceeași adunare, componența Consiliului Director a fost completată cu primarul comunei Chiliile, Sorin Zaman.

Asociația Comunelor din România a fost înființată în anul 1997, ca o asociație de autorități locale, având ca membri peste 2.200 de comune din cele 2.686 existente în România. ACoR a fost declarată ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr. 156/2008.

Conform site-ului acestei structuri asociative, valorile ACoR sunt: ,,Aproape de oameni și împreună cu oamenii la rezolvarea treburilor publice locale; Capacitatea de dezvoltare a unui parteneriat durabil cu celelalte structuri asociative ale administrației publice locale în vederea promovării a ceea ce ne este comun, fără să renunțăm la ceea ce ne diferențiază, astfel încât să atingem standardele de dezvoltare impuse de integrarea europeană; Oferirea posibilității pentru fiecare comună din cadrul asociației noastre de a-și construi și afirma identitatea locală în spațiul național, european și nu numai; Responsabilitatea și unitatea în diversitate, chezășia succesului nostru”.

Articole similare