Actualitate

A crescut numărul adopțiilor la Buzău

Direcția Generală pentru Protecția Copilului Buzău a intensificat eforturile pentru ca toți copiii abandonați să ajungă în cel mai scurt timp într-o familie, mai ales că este cunoscut faptul că, odată ce înaintează în vârstă, șansele de a fi adoptați sunt din ce în ce mai mici. În acest an, numărul copiilor care au fost adoptați a crescut, comparativ cu anul trecut.

Dacă un copil nu poate fi îngrijit de părinți sau de rudele sale biologice, din diverse motive, atunci adopția poate fi o soluție, pentru a-i oferi mediul stabil de care are nevoie în dezvoltarea personală și nu numai. Adopția repre­zintă procedura prin care un adult preia, în mod legal, custodia unui copil, precum și drepturile și responsabilitățile părinților biologici ai copilului. Un copil trebuie să intre, mai întâi, în evidența autori­tăților și după ce va deveni adoptabil, statul îi va căuta o familie.

La Buzău au fost elibe­rate 43 de atestate pentru persoane și familii adoptatoare. Au fost inițiate acțiuni de deschidere a procedurii adopției interne pentru 118 copii, 14 copii au fost încredințați în vederea adopției și au fost încuviințate 23 de adopții.

Comparativ cu anul trecut, DGASPC a înregistrat mai multe adopții în acest an. Astfel, în 2020 au fost eliberate 81 de deschideri de adopție. Tot în anul 2020 au fost eliberate 38 de atestate, 12 încredințări în vederea adopției și 17 încuviințări în vederea adopției.

Potrivit unei statistici, din 2016 și până în prezent, numărul copiilor adoptați este în creștere. De la opt încredințări în vederea adopției, în 2016, s-a ajuns în acest an la 14, iar de la 27 de proceduri pentru adop­ție internă, în 2016, până în acest moment, s-a ajuns la un număr de 118.

Cine poate adopta un copil?

„Un copil poate fi adoptat de o persoană sau familie care are domiciliu în România, este cu cel puțin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil (în situații excepționale diferența de vârstă poate fi mai mică, însă în nici un caz sub 16 ani), nu sunt decăzuți din drepturile părintești, nu au copii care beneficiază de o măsură de protecție specială, nu au fost condamnați definitiv pentru o infrac­țiune contra persoanei sau contra familiei, săvârșite cu intenție, precum și pentru infracțiunea de trafic de persoane sau trafic și consum ilicit de droguri, nu suferă de boli psihice și handicapuri mintale și îndeplinesc garanții morale și materiale necesare ­asi­gurării dezvoltării depline și armonioase a copilului”, se precizează pe site-ul DGA­SPC Buzău. În acest moment, la nivelul județului Buzău sunt în evidență 60 de familii/ persoane care au atestat de persoană/ familie adoptatoare.

Statisticile indică faptul că cel mai ușor adoptabili sunt copiii care au până în trei ani, iar cel mai greu adoptabili sunt copiii a căror vârstă a depășit trei ani sau au o stare de sănătate mai delicată, au nevoi crescute de stimulare a dezvoltării sau au frați cu care sunt adoptabili împreună.

Copiii greu adoptabili reprezintă acei copii pentru care, într-o perioadă de nouă luni de la declararea adop­tabilității, nu a putut fi identificată o familie potrivită sau, chiar dacă aceasta a fost identificată, nu au putut fi urmați pașii pentru a duce la finalizarea adopției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker