Fără categorie

Trei epigramiști buzoieni, premiați la Festivalul Internaţional „Umor la… Gura Humorului”

Trei buzoieni vor participa, n calitate de laureați, la Festivalul Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului”, care  va avea loc în perioada 15 – 17 iulie. Este vorba  despre cei trei buzoieni care s-au situat pe primele locuri la Secțiunea Epigramă: Florin Rotaru, nominalizat pentru premiul I, Liviu Gogu, cu poziția a doua în clasament și Mirela Grigore din Râmnicu Sărat, situată pe poziția a V-a, cu mențiune. Cei trei umoriști sunt membri ai Uniunii Epigramiștilor din România și ai Cenaclului literar ,,Nicolae Grigore Mihăescu-NIGRIM”- Buzău.

Umoriștii buzoieni au repurtat o victorie clară, luând trei din cele șase premii care au fost acordate. Ei s-au duelat în concurs cu nume de valoare ale epigramei românești din toate colțurile țării și de dincolo de Prut. În concurs au fost înscrise 51 de lucrări, care au avut ca temă patru epigrame despre „Fake News”și una despre Gura Humorului.

„Cei trei epigramiști s-au făcut remarcați juriului prin creații cu poante inedite și construcții epigramatice impecabile, semn că la Buzău umorul românesc înflorește încă și are un parfum aparte.

Acest parfum ne duce cu gândul în trecut și ne amintește că, pe acest meleag, epigrama are izvoare adânci și autentice. Premiile acestea fac o punte de legătură cu trecutul,  amintindu-ne de opera ilustrului Cincinat Pavelescu și a Ion. I Pavelescu, cel care cultivat la fel de virtuos epigrame ca și fratele său Cincinat, excelând mai ales în „umorul pe cruci“ și, nu în ultimul rând, ne amintesc de opera lui Nicolae Grigore Mihăescu-NIGRIM, care, alături de Cincinat, a făcut celebru duelul epigramatic.

Putem afirma că la noi ,,cu umorul nu e de glumit” și el își scrie încă povestea. Epigrama, această formă fixă de poezie, cu un bogat conținut satiric, umoristic, aforistic sau poetic, prin prezența celor trei la concurs și prin desfășurarea festivalului de la Gura Humorului scrie încă o filă importantă în creația românească de gen”, spune Mirela Grigore

Pe site-ul UER, amatorii de umor pot citi epigramele tuturor participanților la concurs. Mai multe AICI.

Festivalul Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la… Gura Humorului” a debutat în anul 1991 din dorința de a valorifica, spun organizatorii, în manieră umoristică, denumirea orașului chiar dacă numele lui se datorează, de fapt, amplasării localității Gura Humorului la confluența râului Humor ( Repedea ) cu râul Moldova.„O perioadă de timp, Festivalul a avut trei secțiuni : caricatură, epigramă și interpretare artistică, la cea de-a treia componentă renunțându-se în momentul în care mișcarea artistică de amatori a alunecat spre vulgaritate și indecență”, se arată pe siteul festivalului.

Ei dau asigurări că Festivalul Umor la… Gura Humorului a devenit, în timp, un eveniment cultural complex, cuprinzând, pe lângă secțiunile în concurs, spectacole umoristice susținute de mari actori de comedie, expoziții personale ale unor renumiți caricaturiști din întreaga lume, expoziții documentare ale revistele de umor din Europa, întâlniri cu scriitori renumiți, lansări de carte umoristică, expoziții de fotografie umoristică, demonstrații practice de portretistică umoristică (așa numitele „ateliere de grafică satirică”), recitaluri de epigramă, proiecții de comedii cinematografice, târguri ale meșteșugarilor șugubeți …

De la un eveniment de importanță regională, Festivalul a crescut la un Festival de importanță națională iar, din anul 2007, a devenit, cu adevărat, un Festival internațional cunoscut și recunoscut în întreaga lume. „Glumind serios, obișnuim a spune că lipsesc doar participanții din Antarctica”, zic organizatorii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker