ActualitateCultură

O „Conservă de timp”, la Centrul de Artă Aluniș

Duminică, 17 iulie 2022, începând cu ora 17.00, la Centrul de Artă Aluniș din comuna Colți, din Ținutul Buzăului, are loc vernisajul expoziției cu titlul „Conservă de timp” a artistului Constantin Sultana. Proiectul face parte din programul de arte vizuale conceput de echipa alcătuită din fondatoarea centrului, Iulia Sîrbu, curatoarea Ana Daniela Sultana și coordonatoarea de proiecte Maria Radu. Expoziția rămâne deschisă publicului până în data de 17 august și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00.

Ana Daniela Sultana este în postura de a explica cum a luat naștere această expoziție care vorbește despre o părticică din creația tatălui ei, Constantin Sultana, de fapt, o selecție expozițională – pictură abstractă, rulografie (termen propus de artistul însuși, ca și titlul, de altfel), dar și crochiuri –  „care aduce dimpreună lucrări din serii diferite, în încercarea de a oferi o perspectivă asupra unei complexe activități artistice care are la bază experimentul și care se desfășoară de mai bine de patru decenii”.

Iată ce spune Ana Daniela Sultana în prezentarea sa: „Angrenat în sistemul încă ierarhizat și de multe ori divizat al artei contemporane, îngrădit, poate, câteodată, de agendele spațiilor expoziționale în care operează, de bugete, sau de un anume tip de relaționare specifică mediului în care activează, un curator («nu ştiu alţii cum sunt, dar eu […]») simte,la un moment dat, nevoia unui proiect în care să-și exprime viziunea fără constrângeri, fără nicio miză, în deplină autonomie, „de amorul artei” cum s-ar spune. Aceasta este premisa expoziției de față– «Conservă de timp»– o expoziție (foarte) personală, în sensul lui Szeemann («Grandfather: A PioneerLikeUs», 1974), întrucât artistul expus este chiar tatăl meu, Constantin Sultana”.

Demersul, pe lângă componenta sa estetică, mai spune Ana Daniela Sultan, „ține și de un anume tip de meditație interioară provenit din introspecție sau din căutarea / regăsirea de sine, proces spiritual care invocă la un anumit nivel și relația cu părinții, mentoriisau modelele personale”.

Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (olărit, prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente.

Pe site-ul Centrului de Artă Aluniș poate fi accesată și galeria de artă și artizanat online, unde se regăsesc produse și obiecte decorative din materiale naturale, realizate de creatori autohtoni, alături de lucrări de artă semnate de artiștii aflați în portofoliu, artiști care în mare parte se revendică, sub o formă biografică sau ideatică, Ținutului Buzăului.

Articole similare