Educație

Trei eleve din Buzău au luat partea leului la concursul național despre „istoria de acasă”

Mulți copii au crescut poate cu povestirile bunicii, bunicului, despre război, foamete și deportări. Au ascultat mărturii despre cum se făceau nunțile, câte rânduri de straie aveau oamenii, cum făceau comerț, cum au fost conectați la energia electrică, cum a apărut radioul, cum arătau orologiile și multe alte mărturii interesante și emoționante. Alți copii poate nu știu mai nimic despre istoria familiei, poveștile înaintașilor lor nefiind spuse niciodată de la un capăt la altul, ci doar fragmentat, povești de viață peste care s-a așternut praful.

O parte dintre cuferele în care se află uitate întâmplări de viață ale înaintașilor au fost deschise de elevii buzoieni care au dat curs invitației profesorilor de istorie de a participa la competiția națională „TREASURE HUNT – ISTORIA DIN CASA MEA”, lansată în premieră de Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă”, pentru a descoperi lucruri noi despre ei, despre familia lor, dar și despre patrimoniul național material și imaterial. Ei au avut posibilitatea de a se exprima creativ și de a-și dezvolta spiritul analitic și pasiunea pentru istorie, cu ajutorul obiectelor, istoriilor și poveștilor cotidiene. Dintre aceștia, trei au reușit să aducă la viață două destine minunate și triste, într-un chip strălucit, încât rezultatele muncii lor au fost răsplătite cu premii pe măsură. Astfel, pe primele două locuri la concursul național de istorie s-au aflat două eleve ale Colegiului Național  „B.P. Hasdeu”, Maria Nechita (locul I) și Oana Maria Ene (locul al II-lea). Pe poziția a treia, alături de alți câțiva copii din țară, s-a aflat o altă elevă din Buzău, Sabina Braun, elevă a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”.

Profesorul Dănuț Solcan, de la Colegiul „B.P. Hasdeu”, ale cărui eleve aflate în concurs au ocupat primele două locuri în clasament, spune că a fost vorba despre o competiție puternică, de o înaltă ținută științifică, având în vedere partenerii pe care Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă” i-a avut în acest proiect: Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Societatea de Științe Istorice din România, Contemporana.ro și Editura Humanitas. „Competiția a urmărit realizarea unui liant între ge nerații prin descoperirea istoriei familiei. Această <vânătoare de comori>înseamnă întoarcere spre istoria familiei, spre trecutul relativ recent, până la Al Doilea Război Mondial și perioada comunistă; s-a mers cu relatarea istoriei cu 70-80 de ani în urmă. Am avut doi copii înscriși în această competiție, aflată la prima ediție; sunt eleve de la <Matematică-Informatică bilingv>. Au realizat niște articole absolut impresionante; unul dintre articole o să apară în revista noastră (n.r. „În Agora”). Copiii au și desenat; eleva care a luat premiul I a făcut niște desene foarte frumoase. Pentru concurs li s-a cerut să parcurgă bibliografie, iar lucrările lor să conțină un aparat critic, pentru că este vorba despre realizarea unei lucrări științifice”, spune profesorul Solcan.

dr. Daniela Popescu, președintele și fondatorul Asociației Culturală „Istoria din Casă în Casă”,

„Prima ediție s-a dovedit o comoară în sine”

Organizatorul competiției, Daniela Popescu, președintele și fondatorul Asociației Culturală „Istoria din Casă în Casă”, absolventă a Colegiului „B.P. Hasdeu”, doctor în istorie al Facultății de Istorie, Universitatea din București, a explicat, pentru OPINIA, ce a stat la baza construcției acestui demers educațional: „Concursul acesta este unul din proiectele inedite și clar, de suflet, ale asociației, iar unicitatea nu vine atât din formatul acestuia – ușor atipic, de treasure hunt, raportându-ne la tipurile de concursuri de istorie din mediul românesc pentru elevi –, ci prin faptul că își propune să îi ajute pe elevi să își dezvolte în mod complementar latura creativă, spiritul critic și pasiunea pentru istorie. Prima ediție s-a dovedit a fi o comoară în sine, în primul rând pentru participanți. Și-au descoperit istoriile nebănuite ale propriilor familii, jurnalele și scrisorile de pe front ale bunicilor, au aflat, de pildă, despre experiența cruntă a deportării, a comunismului, iar exercițiul interviului cu părinții sau bunicii s-a resimțit din textele lor ca un liant între generații, cu ajutorul istoriei. Partenerii instituționali care ne-au fost alături, juriul format din istorici și profesori prestigioși din mediul academic au apreciat, dincolo de micile stângăcii ale acestor viitori Sherlock Holmes în formare, bucuria cercetării și a scrisului unor frânturi de istorie căci istoria este mai aproape decât credem și, de cele mai multe ori, este scrisă și de eroi necunoscuți”.

Maria Nechita

„Suferințele unor oameni nevinovați”

Maria Nechita (locul I) și Oana Maria Ene (locul II) au demonstrat că știu bine istoria familiei și au fost premiate la concursul național „TREASURE HUNT – ISTORIA DIN CASA MEA”. Este vorba despre istoria aceasta de acasă, care pare, la prima vedere, istoria unor „oameni obișnuiți” pe care-i denumim simplu „străbunici” și „bunici”, formată poate din întâmplări și fapte mărunte la scara evoluției omenirii, lipsite de solemnitate, dar care este, de fapt, cea care ajută noile generații să înțeleagă cine suntem, de unde ne tragem și încotro mergem, pentru că, în definitiv, istoria fiecărei familii este istorie adevărată și autentică pe care nimeni nu o poate interpreta. Pentru Maria Nechita concursul a însemnat redescoperirea „comorii din casa bunicilor”. „Am aflat despre concursul , organizat de Asociația Culturală , de la domnul profesor Solcan, la ora de istorie. Încă de când a deschis discuția, mi-am amintit de comoara din casa bunicilor. Mă pasiona de mult timp acest subiect, pentru că auzisem prin casă povești legate de încercările îndurate de străunchiul și de străbunicul meu în penitenciarele comuniste. Aveam fotografii de-ale lor, mărturii lăsate scrise și, cel mai important, ceasul de la care a pornit totul. I-am împărtășit dorința mea de a participa la concurs domnului profesor (se potrivea perfect cu tematica acestuia) fără intenția de a obține vreun premiu, ci din dorința de a face cunoscute niște fapte pe care înaintașii mei și-ar fi dorit să le aducă la lumină. Vremurile de atunci nu le-au permis însă. Entuziasmul domnului Solcan m-a motivat și mai mult, iar implicarea și sufletul pe care l-am pus împreună au dus la noi descoperiri: obiecte, documente și fapte pe care ar fi fost păcat să le dăm uitării. Sunt suferințele unor oameni nevinovați. Mulțumesc mult tuturor celor care m-au ajutat să le fac cunoscute!”, povestește Marina Nechita.

Oana Ene

În schimb, pentru Oana Maria Ene, competiția a fost, după cum ne-a mărturisit, ocazia de a îmbina cele două pasiuni ale sale, istoria și scrisul: „Participarea la concursul național de eseuri , organizat de Asociația Culturală mi-a oferit ocazia să îmbin două dintre marile mele pasiuni, cea pentru istorie și cea pentru scris. Mă bucur că am putut să readuc la viață povestea impresionantă a străbunicului meu, care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Prin acest eseu am vrut să îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru noi, alături de toți cei din generația lui. Faptul că am obținut Premiul al II-lea la acest concurs reprezintă o motivație în plus pentru a-mi urma în continuare pasiunea. Sunt fericită că am putut aduce un premiu important și îi mulțumesc domnului profesor Dan Solcan pentru încrederea și susținerea pe care mi-a acordat-o”.

prof. dr. Dănuț Solcan

Juriul a punctat și povestea, dar și rigoarea științifică

Fiecare este rezultatul a tot ceea ce a fost înaintea lui: cine i-au fost strămoșii, ce au făcut și cum și-au trăit viața… Și, din acest punct de vedere, istoria familiei este probabil cea mai valoroasă moștenire spirituală care poate fi lăsată moștenire din generație în generație. Aceste valori au fost prețuite și de reprezentanții juriului format din: conf. univ. dr. Florentina Nițu – decanul Facultății de Istorie de la Universitatea din București; prof.univ.dr. Mirela Luminița Murgescu – Facultatea de Istorie, Universitatea din București; prof. univ. dr. Florin Müller – Facultatea de Istorie, Universitatea din București; prof. univ. dr. Virgiliu Leon Țârău – Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; conf. univ. dr. Matei Gheboianu – Facultatea de Istorie, Universitatea din București; conf. univ. dr. Andrei Florin Sora – prim-vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, Facultatea de Istorie, Universitatea din București; dr. Dănuț Solcan – profesor, Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, Buzău; dr. Daniela Popescu – președinte și fondator al Asociației culturale „Istoria din Casă în Casă”; Corina Barbu – profesor, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, Buzău; Andrada Elena Felfa luși – profesor, Școala Gimnazială „Peter Thal” Râșnov. Punctajul lucrărilor în baza căruia s-a efectuat ierarhizarea a fost realizat ținându-se cont de următoarele criterii: titlul lucrării concludent, identificarea corectă a perioadei istorice a artefactului selectat, identificarea tematicii (originalitatea în alegerea temei, structura logică a conținuturilor, identificarea și interpretarea fenomenelor istorice), analiza pertinentă, spiritul critic, stilul, utilizarea corectă a normelor de redactare și a aparatului critic, utilizarea bibliografiei minimale, rigoarea științifică a conținutului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker