Actualitate

Candidat liberal la Consiliul Local Ziduri, arestat pentru trafic de droguri

Când viitorul politic se sfârșește brusc, se caută alternativă pentru supraviețuire. Așa ar fi gândit și un tânăr din Ziduri, candidat în toamna anului trecut pe lista PNL pentru Consiliul Local al comunei. Petronel Evelin Costache a fost arestat joi într-un dosar de trafic de droguri de risc și substanțe etobotanice. Aflat pe locul doi pe lista de consilieri, tânărul și-a văzut spulberat viitorul politic după ce formațiunea pentru care a candidat nu a reușit să obțină procentul necesar pentru a intra în deliberativul local de la Ziduri. Așa că, alături de alți cunoscuți, s-a apucat de afaceri ilegale.

În urma perchezițiilor de miercurea trecută, a procurorilor DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile cinci peroane: Petronel Evelin Costache, un alt localnic din Ziduri, Robert Trandafir, un tânăr din Rm. Sărat, Răzvan Diamandi Michiu, Gicu Sipică din Rușețu și Constantin Brică din Brăila. Cei cinci au contestat deja decizia judecătorilor. Zece buzoieni, doi bucureșteni și un brăilean au fost conduși joi la audieri la DIICOT Buzău în urma perchezițiilor desfășurate pe raza județelor Buzău și Brăila, dar și în municipiul București, într-un dosar ce vizează traficul de droguri de risc și cu substanțe psihoactive.

Din cercetări a reieșit că, din 2020 și până în prezent, cele 13 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, s-ar fi constituit într-o grupare infracțională și s-ar fi aprovizionat cu droguri de risc și substanțe cu efect psihoactiv de la persoane din Brăila și București, pe care le-ar fi vândut în județul Buzău, în special în municipiul Rm. Sărat, dar și în municipiul Buzău. De asemenea, unii dintre membrii grupării ar fi înființat culturi de cannabis, la percheziții fiind descoperită o cultură indoor și ridicate 950 de grame de cannabis, precum și recipiente care conțineau componente chimice utilizate la prepararea substanțelor psihoactive, mai multe telefoane mobile și 3.600 de lei.

Dintre cei zece buzoieni, majoritatea sunt din zona Rm. Sărat și de acolo coordonau afacerea. „La data de 31.03.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județului Buzău și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără autorizație.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2020 – 2021, pe raza județelor Buzău și Brăila și a municipiului București, a acționat o grupare infracțională formată din 13 persoane, care a procurat droguri de risc și substanțe cu efect psihoactiv, le-a transportat, depozitat, preparat și vândut către consumatori de pe raza județului Buzău, cu precădere în municipiul Râmnicu Sărat.

Gruparea, construită pe relații de prietenie, era structurată pe mai multe paliere: primul palier – dealerii principali care procurau substanțele interzise; al doilea palier – dealerii secundari care se aprovizionau de la dealerii principali sau își ofereau spre vânzare substanțe în mod reciproc și al treilea palier – consumatorii care se aprovizionau de la dealerii principali și secundari, intermediind vânzarea sau oferind spre vânzare o parte din substanțe, pentru a-și asigura consumul propriu în mod gratuit. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 950 de grame de cannabis, recipiente care conțineau componente chimice utilizate la prepararea substanțelor psihoactive și suma de 3.600 de lei”, se precizează în comunicatul DIICOT.

13 persoane au fost conduse la audieri, însă doar cele cinci au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Cel puțin unul dintre ei are antecedente penale. Este vor ba despre Constantin Brică, condamnat definitiv în 2015 tot pentru trafic de droguri în dosarul patronului unei cafenele de pe Spiru Haret, Alexandru Vrapciu, trimis după gratii 4 ani și 10 luni.

Procurorii DIICOT i-au urmărit pe Octavian Vrapciu, Constantin Brică, Cosmin Giurgea, George Albu și George Popescu luni bune, timp în care aceștia din urmă au furnizat „moartea albă“ printre tinerii de bani gata din Buzău, dar și din Brăila și din complexul studențesc Agronomie. Numărul inculpaților a crescut ulterior la șapte, fiind trimiși în judecată încă doi, Alexandru Bogdan Ionescu și Nicolae Cătălin Pietraru. Ei distribuiau drogurile doar pe parcursul unor întâlniri pe care le aranjau în diverse locuri, în cercurile de prieteni și cunoștințe, departe de locurile publice, precum școlile sau zonele frecventate de grupurile de adolescenți.

Poker și droguri

Realitatea „morții albe” a devenit în ultimii ani tot mai amenințătoare pentru județul Buzău. Din cauza distanței mici față de București, dintr-o zonă de tranzit Buzăul a devenit o piață benefică pentru dealeri. Dovadă stă numărul important de grupări care au intrat în atenția procurorilor DIICOT.

În ultimii ani, în cazul mai multor grupări infracționale specializate în trafic și consum de droguri au fost declanșate acțiunile penale specifice, în urma încheierii etapei de monitorizare, însemnând fie măsuri preventive, fie dosare în instanță cu propunere de trimitere în judecată, unele finalizate cu condamnări grele la închisoare. Este și cazul rețelei complexe de trafic de droguri din care făcea parte patronul unei cafenele de pe Bulevardul „Spiru Haret”, rețea capturată în 2014 în urmă unei perioade îndelungate de monitorizare prin tehnică și supraveghere specială. Sandu Vrapciu, așa cum este cunoscut în oraș, a executat o condamnare de patru ani și zece luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc. Alexandru Octavian Vrapciu, patronul unui bar de pe Strada „Spiru Haret”, a fost arestat în 2014 împreună cu alți patru bărbați în urma unei acțiuni a procurorilor DIICOT.

Membrii rețelei din care făcea parte și Vrapciu – trei buzoieni, un brăilean și un bucureștean – au fost filați și monitorizați de ofițeri coordonați de procurorii DIICOT, timp de mai multe luni, până când s-au strâns suficiente probe pentru a-i pune sub acuzare. Anchetatorii au descoperit că drogurile, care erau achiziționate în special din Bucureșți și din Brăila, erau vândute în special în municipiul Buzău și, uneori, în campusul bucureștean Agronomie. Există indicii cum că unul dintre membrii grupului infracțional aducea cannabis din Cipru, unde se de plasa frecvent. De asemenea, drogurile ar fi fost procurate și din Olanda. Perchezițiile au fost făcute atât în Brăila, cât și în Buzău, acolo unde era axată distribuția drogurilor.

Aprovizionarea se făcea, de fapt, doar prin întâlniri în diverse locuri, în grupuri de agrement, de prieteni și cunoștințe, spre deosebire de alte rețele anihilate de procurorii DIICOT până acum, axate pe distribuție de droguri în școli ori către grupuri de adolescenți. Cu alte cuvinte, drogurile ajungeau în cercuri restrânse, în special în rândul „copiilor de bani gata”.

În urma perchezițiilor, cinci indivizi au fost reținuți: George Popescu, Octavian Alexandru Vrapciu, Constantin Brică, Valentin Cosmin Giurgea și George Albu. În final, șapte membri ai grupării au fost trimiși în judecată și condamnați.

Din cercetările procurorilor DIICOT a reieșit că gruparea din care făcea parte Sandu Vrapciu era extrem de bine organizată. Parte din activitatea infracțională se desfășura într-un spațiu închiriat în zona Crâng unde doi dintre inculpați organizau ilegal jocuri de noroc, tip poker, în imediată apropiere sau chiar în interiorul spațiului fiind distribuite și consumate substanțe stupefiante. Cooptarea participanților se făcea prin mesaje tip SMS, către persoane interesate să participe la aceste jocuri de noroc. Participanții depuneau o sumă de bani, atât la început, cât și pe parcursul jocului, strângându-se o sumă finală, din care o parte îi revenea organizatorului, care la rândul său, plătea persoanele implicate în organizarea acestora, iar o altă parte revenea câștigătorilor, toate activitățile fiind desfășurate, bineînțeles, în mod clandestin și ilegal. Însă, principala preocupare a indivizilor era să găsească persoane ce dețineau droguri, fiind interesați să găsească noi dealeri care să dețină substanțe stupefiante „de calitate”, cu efecte puternice asupra psihicului. Potrivit procurorilor, activitatea infracțională era structurată pe trei paliere, fiind foarte bine organizată, folosind discuții codificate, având un cerc de consumatori foarte bine determinat.

Din Brăila se aprovizionau cu cannabis, atât pentru consum propriu, cât și pentru a distribui prietenilor foarte apropiați. Din București se aprovizionau cu droguri și substanțe psihoactive pe care ulterior le ambalau și revindeau consumatorilor din municipiul Buzău, iar din Buzău se aprovizionau cu droguri de la o grupare de tineri ce acționa în principal în zona cartierului Dorobanți, grupare destructurată în luna aprilie 2014. O parte din substanțe le consumau, iar cealaltă parte o distribuiau prietenilor apropiați.

După ce mai mulți consumatori clienți ai grupării au ajuns în stare gravă la Spitalul Județean, pe fondul consumului de substanțe psihoactive, Vrapciu a început să distribuie drogurile în campusul Agronomie din Capitală, unde prietena sa era studentă. Substanțele ajungeau tot la cunoscuți, având în vedere și piața mai largă de consumatori ce o oferea campusurile universitare, însemnând astfel o cantitate mai mare de substanțe distribuite și astfel și un profit mai însemnat. Acest lucru s-a și întâmplat în perioada ianuarie-februarie 2014.

Având în vedere că activitatea devenise tot mai complexă, între membrii grupării apar anumite disensiuni, pe fondul împrumutului unor sume de bani, dar și pe fondul vânzării de substanțe „pe datorie”. După ce gruparea din Dorobanți a fost destructurată de DIICOT, membrii acesteia au început să procure droguri de la dealeri din Brăila, procurorii monitorizând mai multe deplasări în județul vecin, chiar la două trei-zile.

 

O astfel de deplasare a fost monitorizată în dată de 7 mai 2014, când Giurgea și Brică, zis Grasu, au plecat din municipiul Buzău însoțiți de alte trei persoane cu intenția de a achiziționa o cantitate de substanțe psihoactive de la un dealer din Brăila. La întoarcere, în comuna CA Rosetti au fost opriți de poliție și, cu ocazia controlului corporal, asupra celor doi s-a găsit o cantitate vrac de materie vegetală, precum și aproximativ 50 de pliculețe cu materie vegetală, ambalate astfel în vederea vânzării. Deși era monitorizat, în cursul lunii iunie 2014 Brică își continuă preocupările infracționale, procurând droguri și substanțe psihoactive de la un dealer din municipiul Brăila pe care le oferă spre vânzare pe raza municipului Buzău, fiind sprijinit în acest sens și Vrapciu, care-i devine asociat în derularea activităților infracționale. De altfel, când nu era în Buzău, consumatorii erau direcționați către Vrapciu pentru cumpărarea drogurilor, parte din acestea fiind procurate prin intermediul unui cunoscut al acestuia din județul Argeș și apoi distribuite către persoane din anturaj, în general în zilele de weekend.

Potrivit rechizitoriului, drogurile erau depozitate în locuri din cafeneaua WIEN CAFE.

În numai câteva luni, Vrapciu a ajuns să comercializeze droguri de mare risc, chiar și după ce a fost prins în fapt de anchetatori. În seara zilei de 22 august 2014, Vrapciu a fost oprit de poliție în trafic la Urziceni, pe baza informațiilor operative furnizate de procurorii din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Sandu Vrapciu avea asupra sa 120 de grame de substanță pulverulentă alb-gălbuie, stabilindu-se ulterior în urmă testelor de laborator că fiind substanță activă 4MEC, droguri de mare risc, pe care le achiziționase de la un dealer din București, George Popescu, trimis și el în judecată în același dosar. Cu toate acestea, a doua zi, pe 23 august, dimineața la orele 7,00, la ieșirea din bloc, Vrapciu este din nou oprit de poliție. Era însoțit de concubina sa și de un martor care fuge, fiind urmărit de poliție și prins. Acesta din urmă a spus oamenilor legii că a fost trimis de „niște băieți” să ia etnobotanice de la Sandu. Acesta le-a spus anchetatorilor că, ajuns la blocul indicat, de la un geam a fost aruncat un plic cu praf alb.

Astfel că, polițiștii s-au întors la blocul în care locuiește Vrapciu și, la 3 metri de autoturismul sau, s-au găsit două pliculețe cu praf alb. Având în vedere că seară îi fusese confiscată toată cantitatea adusă, este cert că cea găsită a două zi provenea din loturile anterioare.

Se estimează că drogurile distribuite de membrii grupării infracționale au fost comercializate la sute de tineri, unii ajungând în spital în stare gravă în urmă consumului de substanțe psihoactive.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker