ActualitateEducație

Trei academicieni la Buzău, în comisia Olimpiadei Naționale de Chimie

În premieră la Buzău, duminică, 29 aprilie, a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Chimie (ONCh), la sediul Consiliului Județean. Buzăul devine pentru prima dată „capitala chimiei românești”.

Cei 340 de elevi olimpici calificați la etapa națională vor susține prima probă, cea teoretică – care va dura trei ore -, luni, 29 aprilie, începând cu ora 9.00 Elevii se pot înscrie apoi la selecția pentru lotul național lărgit și au după-amiaza liberă pentru o vizită la Muzeul Județean de Istorie.

Evenimentul a beneficiat de prezența și sprijinul autorităților județene și locale, dar și a  unor academicieni. Unul dintre ei, buzoianul Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, a realizat pentru cei prezenți o inedită expunere cu privire la modul în care Chimia face parte din viața tuturor, abordând această știință din perspectivă literară, dar și a artei, și a filmului.

Primarul Constantin Toma: „Toți sunteți câștigători!”

Și pentru că Primăria Buzău este un puternic susținător al educației buzoiene, primarul Constantin Toma, prezent la eveniment, le-a vorbit tinerilor olimpici despre valorile buzoiene și naționale, începând cu academicienii pe care i-a dat Colegiul Național „B.P. Hasdeu” de-a lungul timpului, până la primul laureat al Premiului Nobel din România, „George Emil Palade”. „Ca Primărie ne străduim prin acțiuni să arătăm că împreună cu părinții, cu profesorii, cu conducătorii învățământului de la Buzău să facem cât mai mult pentru ca educația să crească cât mai mult”, a spus primarul.

Citând un document elaborat în 1996 de Stanford Institute, primarul Constantin Toma a subliniat importanța educației pentru orice comunitate. „Dezvoltarea unei comunități  constă în crearea și îmbunătățirea capacității permanente de dezvoltare economică, în plan educațional, social și cultural”, a mai spus primarul care a  amintit în acest context despre unul dintre gesturile Primăriei  Buzău de a sărbători 150 de ani de Impresionism, „readucându-l acasă” pe Ion Andreescu.

 „Un profesor, în 1878 primește o bursă de la Primăria Buzău ca să urmeze cursurile Universității Julian din Paris. Și a mers la Școala de la Barbizon, cu toți acei pictori celebri pentru care anul acesta, în aprilie, am sărbătorit 150 de ani de Impresionism. Se numea Ion Andrescu”, a amintit primarul evenimentul unic la nivel național, care s-a petrecut la Buzău, relatând și episodul în urma căruia Ion Andreescu a ajuns profesor de Desen liniar și Caligrafie la Seminarul Teologic din Buzău și apoi  și la Colegiul „Hasdeu”.  Și cum Primăria a realizat un arc peste timp legat de sprijinul pe care în urmă cu 150 de ani l-a acordat pictorului devenit celebru, primarul a amintit de gestul pe care l-a făcut astăzi de a acorda sprijin sub forma unei burse unei eleve talentate de la Liceul de Arte din Buzău pentru a merge la studii în Franța, pe urmele lui Andreescu. „Am acordat o bursă unei tinere de la Liceul de Arte, Sofia Dominoschi, care a câștigat un concurs, să urmeze aceiași Universitate de Artă la Paris”, a mai spus primarul, care a încheiat expozeul urându-le succes tuturor participanților. „Toți sunteți câștigători! Toți veți purta această tușă: am fost la Olimpiada Națională de Chimie la Buzău. Sunt mândru că Buzăul are șansa să țină această olimpiadă aici. Înțeleg să este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru”, a spus primarul Buzăului Constantin Toma.

La rândul său, inspectorul școlar Daniela Palcău a spus olimpicilor că este o experiență ofertantă în care au șansa să lege noi prietenii, dar și să descopere lucruri interesante.  „Participarea la olimpiadă rămâne unul dintre cele mai frumoase evenimente ale vieții de elev, deoarece aici veți găsi locul unde să vă dezvoltați pasiunea, pentru una dintre cele mai frumoase științe, să aprofundați și să extindeți cunoștințele din manuale, să descoperiți experimente interesante înțelegând astfel  mai bine fenomene descrise în tratate, să legați prietenii și să vedeți locuri frumoase”, a afirmat inspectorul general școlar al ISJ Buzău, Daniela Placău.

Felicia Man: „Numărul vostru este de trei ori mai mare decât anul trecut”

Felicia Man, reprezentantul Ministerului Educației, în calitate de președinte executiv al Olimpiadei Naționale de Chimie a vorbit despre așteptările pe care le are de la elevii participanți și a urat un bun venit în „capitala Chimiei românești, care s-a mutat anul acesta la Buzău” . A vorbit și despre provocarea pe care o reprezintă anul acesta organizarea Olimpiadei Naționale de Chimie, atât pentru organizatorii de la Buzău, cât și pentru Minister, pentru că, a precizat Felicia Man, „numărul vostru este de trei ori mai mare decât anul trecut”.

„Sunt onorată că fac parte dintr-o echipă de oameni excepționali. Este comisia centrală unică în România care reunește trei academicieni, cum a spus și domnul primar. Domnul președinte al comisiei centrale al Olimpiadei Naționale de Chimie,  academician Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, academician Sorin Silvestru de la Universitatea Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Grosu Ion, membru corespondent al Academiei Române. Vicepreședinții acestei comisii centrale sunt conf. Univ. dr. Iulia Gabriela David – Universitatea București,  conf. Univ. dr. Vlad Andrei Chiriac – Universitatea Timișoara , prof. univ. dr. Ion Ion – Universitatea Politehnica București, conf. univ. dr. Matache Mihaela- Universitatea București, prof.univ. dr. Niculina Hădade – Universitatea Babeș-Bolyai, conf. univ. dr. Jurcă Ciprian Bogdan, lector univ. Lucian Pop, lector univ. dr. Adriana Gheorghe, lector univ. dr. Cristina Tăbleț”, a spus Felicia Man. La aceștia se alătură profesorii din preuniversitar profesori extrem de valoroși, de la Buzău fiind nominalizați Rădița Palela și Serenella Dinu.

Program artistic de excepție al Liceului de Arte

Liceul de Arte i-a întâmpinat pe olimpici cu un program  artistic excepțional. Orchestra „Cantabile” formată din profesori și elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian”, sub bagheta dirijorală a profesorului Florentin Boroghină, i-a purtat pe toți cei prezenți pe tărâmul unei muzici de calitate și inimile au bătut la unison pe ritmuri de vals, și apoi  au schimbat ritmul  cu o melodie din anii 70, „Et si tu n’existais pas”.  Lavinia Toader, elevă în clasa a X-a, a străbătut apoi  inimile ascultătorilor cu emoție și nostalgie, interpetând piesele „O mio babbino caro”  și „După noapte vine zi”. Decorul  a fost înregist de o expoziție de artă plastică intitulată „Către știință și artă” și realizată de elevii clasei a X-a B, coordonați de  profesoara Ana Maria Bogles. Cei prezenți au asistat și la o scenetă  realizată de elevii olimpici ai Liceului de Arte din Buzău și la multe alte frumoase momente artistice. Evenimentul a fost deschis de altfel tot de Liceul de Arte cu intonarea imnului național și apoi primarul Marian Mărgărit și fiul său Georgian au interpretat imnul Buzăului.  Coordonatorul evenimentului artistic a fost inspectorul Sângeorzan Mioara, care a fost sprijinită de colegii săi, Ana Maria Găinușă, directorul Liceului de Arte, Iulian Cristian Câmpeanu, Marius Bădăruță, Florentin Boroghină, Carmen Ghizdeanu,  Cristina Panaite, Viorica Radu, Marius Răgălie, Adrian Voicu,  Guniță Crăciunescu -Foarfecă, Ciprian Rădulescu  și Anda Pantiș, aceasta din urmă fiind moderatorul evenimentului.

 

Articole similare