ActualitateCultură

Tradiții și obiceiuri la sărbătoarea doctorului fără arginiți, Sfântul Pantelimon

Sfântul Pantelimon a primit darul vindecării și al tămăduirii de la Dumnezeu, de aceea este considerat protectorul celor bolnavi și al celor aflați în suferințe trupești, fiind un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

În popor se zice că în ziua de Sf. Pantelimon, cerbul iese din apă și aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, acestea fiind  semnele că vara se călătorește. În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.

Tot în ziua de Sf. Pantelimon, oamenii de la sate  împart multe fructe, având convingerea că acest lucru le va feri recoltele și poamele nu or să fie viermănoase anul următor.

Sfântul Pantelimon a trăit între anii 275-303 D.H.,în orașul Nicomidia (oraș din Asia Mică, aflat aproape de Constantinopol) în timpul domniei împăratului Maximian și a lui Diocletian. Inițial se numea Pantoleon, care semnifică „cel puternic în toate ca un leu”. El a fost creștinat mai târziu de Sfântul Mucenic Ermolae, la botezul sau creștinesc primind numele de Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

Pentru vindecările pe care le făcea și pentru binefacerile sale, Sfântul nu cerea nimic în schimb, motiv pentru care i se mai spune și „doctor fără de arginți”.

A murit decapitat, în anul 303, din porunca împăratului Maximian, pentru că a refuzat să se lepede de credința creștină.

Pantelimon este și un doctor al sufletului și al minții și dispune de o deosebită înțelegere și empatie pentru durerile și bolile oamenilor. De aceea, conform credințelor populare creștine, el are harul de la Dumnezeu de a alina tulburarea și neliniștea din inimile oamenilor care cred în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu.

La noi în țară, credincioșii se pot închina la sfintele sale moaște la Iași, la Catedrala Mitropoliei, la Catedrala episcopală din Galați, unde sunt și moaștele Sfântului Nectarie, la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului din Constanța.

În Capitală, mai multe biserici s-au învrednicit de darul cel mare al prezenței unei părticele din Moaștele Sfântului Pantelimon: Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Sfântul Dumitru Poșta (în spatele Muzeului de Istorie a României), Mănăstirea Plumbuita, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Alexie, Biserica Sfântul Pantelimon.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker