Cultură

Tradiții de Sfântul Alexandru, protectorul omenirii

În calendarul ortodox, 30 august este o zi extrem de importantă pentru creştini. În această zi este  sărbătorit Sfântul Alexandru, cel supranumit și „protectorul omenirii”.

Despre Sfântul Alexandru se spune că a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea în 325, unde a susținut cu hotărâre credința creștină și a înfruntat cu mult curaj adepții lui Arie. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Alexandru a fost episcop in Constantinopol în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337).

Sfântul Alexandru s-a născut în anul 239, în Calabria, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. A trăit în pustnicie și rugăciuni, apoi a mers în Grecia, împreună cu doi ucenici, Vitalie si Nichifor, iar de acolo la Bizanț, unde pastorea Sfântul Mitrofan (306-325). Acesta l-a hirotonit pe Alexandru horepiscop în anul 314.

Numele Alexandru este format din două cuvinte grecești: „alexein”, care înseamnă „a apăra” și „aner”, care înseamnă „bărbat”.

Persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru sunt considerate puternice și neînfricate, care luptă până la capăt pentru lucrurile în care cred.

De Sfântul Alexandru, creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea  sfântului, pentru a fi feriți de rele și dușmani.

Tradiția populară spune că în această zi trebuie să faci pace cu persoanele cu care ai avut neînțelegeri, dispute.

În unele zone ale țării, bătrânii prepară bucate speciale, mai ales dulci.

 

 

Articole similare