Sănătate

Tot mai mulți buzoieni renunță la programarea pentru vaccin

Interesul pentru imu­nizarea anti-Coronavirus a scăzut simțitor la Buzău, unde marți dimineață erau disponibile 3.604 de locuri, iar în așteptare erau doar 378 de persoane, dintre care 369 așteaptă să fie vaccinați cu Pfizer și doar patru persoane sunt înscrise pentru Moderna și cinci pentru AstraZeneca. Dacă săptămâna trecută mai erau locuri libere doar pentru serul de la AstraZeneca, în această săptămână situația stă diferit, tot mai mulți buzoieni renunțând la programarea pentru vaccin. În acest moment există vaccinuri în aproape toate centrele din județ, în special în cele din mediul rural. Așadar, cei care se înscriu acum pe listele de așteptare nu vor mai aștepta mult până când vor fi notificați pentru a fi imunizați.

Conform datelor Direcției de Sănătate Publică Buzău, luni au fost vaccinați 1.569 cetățeni, dintre care 1.276 cu prima doză și 293 cu cea de-a doua. Cei mai mulți buzoieni au optat pentru imunizarea cu serul de la Pfizer, respectiv 1.272 de persoane dintre cele vaccinate luni. În total, 73.782 de buzoieni s-au vaccinat până în acest moment; dintre aceștia 60.929 au ales să se vaccineze cu Pfizer, iar 25.605 sunt deja imunizați cu a doua doză. Aproximativ 17 la sută dintre buzoieni sunt imunizați, dacă am lua în considerare ultimele statistici referitoare la populația buzoiană.

Marți dimineață erau în stoc 5.526 de doze de vaccin. Dintre acestea, 3.756 erau cu Pfizer, 1.580 cu AstraZeneca (Vaxzevria) și 190 cu Moderna. Până în acest moment, în Buzău au intrat 79.914 doze de vaccin.

Deși numărul cazurilor de Covid-19 pare a fi în scădere, situația de la  Spitalul Județean de Urgență nu s-a schimbat. Toate cele 14 paturi de la ATI sunt ocupate, iar 13 pacienți sunt ventilați, în timp ce doar o singură persoană este intubată. Locuri libere la ATI erau, la ultima raportare de luni, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Unitatea medicală dispune de 15 paturi destinate pacienților cu Covid-19 și doar 10 erau ocupate luni. Tot aici, trei pacienți erau ventilați și șapte erau conectați la oxigen, în perioada anterior menționată.

Și la nivel național se simte o scădere a interesului pentru imunizare în ultimele zile. Marți dimineață erau înscrise pe listele de așteptare 179.682  persoane, iar cele mai multe își doresc să fie imunizate cu serul Pfizer. Excepție face Suceava, unde sunt peste 8.000 de locuri libere și doar 56 de doritori. În România erau disponibile, în perioada menționată, 112.907 locuri pentru Pfizer, 35.228 pentru Moderna și 60.230 pentru serul AstraZeneca. În județele Dâmbovița și Alba-Iulia nu există nicio persoană pe lista de așteptare pentru imunizarea cu AstraZeneca, toți cei înscriși optând pentru serul Pfizer. În Teleorman sunt 1.529 de persoane pe listele de așteptare și toate vor să fie imunizate cu Pfizer, chiar dacă sunt doar 477 de doze disponibile. Ar mai fi 1.190 de doze de la AstraZeneca și 325 de la Moderna, pe care nu le vrea nimeni.

Articole similare