Administrație

Toma, vizită în Moldova de Ziua Unirii Basarabiei cu România

Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, primarul Constantin Toma s-a aflat în raionul Ialoveni din Republica Moldova, care a fost, pentru o zi, „centrul românismului”, așa cum l-a denumit edilul buzoian. Evenimentul a adunat laolaltă parlamentari, dar și primari și conducători de județe și raioane din România și din Moldova. Toma s-a declarat impresionat de modul ireproșabil în care autoritățile moldovene, în special președintele raionului, Mihail Silistraru, au sărbătorit cea de-a 104-a aniversare a unirii celor două țări.

Pe lângă ceremonia de depunere de coroane la mormântul regelui Ferdinand, dar și la mormântul închinat ostașilor români care s-au jertfit pentru eliberarea Basarabiei, primarul Buzăului a ținut și un discurs în care a reiterat implicarea diplomatului buzoian Alexandru Marghiloman în unirea celor două țări și a punctat contribuția autorităților buzoiene la proiectele de peste Prut. „În cuvântul meu, din cadrul conferinței, am evidențiat locul lui Alexandru Marghiloman în Unirea cu Basarabia, dar și ce face și ceea ce a făcut Buzăul pentru românii de peste Prut. Un fapt interesant, Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării, care a decis Unirea cu România, s-a născut la Ialoveni, în comuna Răzeni, și a lucrat îndeaproape cu Alexandru Marghiloman pentru desăvârșirea marelui eveniment”, a spus primarul Toma.

Și autoritățile din Ialoveni și-au arătat satisfacția față de vizita invitaților din România și au catalogat ziua de 27 martie drept una cu „încărcătură patriotică”: „Capitala românimii a fost astăzi (duminică, n.r.) la Ialoveni! Eveniment cu înaltă încărcătură patriotică a fost astăzi organizat și desfășurat în raionul Ialoveni cu ocazia împlinirii a 104 ani de la votarea Actului Unirii Basarabiei cu Regatul României în Sfatul Țării de la Chișinău. Invitați la eveniment au fost partenerii Consiliului raional Ialoveni din județele din România, cu care au fost încheiate acorduri de înfrățire, reprezentanții Parlamentului de la București și Chișinău, primari din România și Republica Moldova, artiști și Cetățeni de onoare a raionului Ialoveni”, a transmis Consiliul raional Ialoveni.

În încheierea seriei de evenimente consacrate aniversării a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, s-a inaugurat „Galeria colecțiilor Petru Costin a Consiliului raional Ialoveni”, un centru unicat la nivelul Republicii Moldova, unde Petru Costin, „omul muzeu”, a deschis 25 de expoziții unicat, de la expunerea de steaguri, la icoane vechi, dar și un muzeu al comunismului sovietic.

Sfatul Țării, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, a votat la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea provinciei românești Basarabia cu România. „Republica Democratică Moldovenească (Ba­-sarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România”, se arăta în Declarația de Unire semnată de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, și de secretarul Ion Buzdugan.

La 27 martie 2017, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 36, care stabilește că 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, este zi de sărbătoare națională.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker