Administrație

VIDEO / Toma: „Până în 2026, Buzăul ar putea obține finanțări europene de peste 300 milioane euro”

Municipalitatea a semnat, vinerea trecută, „cel mai important contract pe fonduri europene”, respectiv finan­țarea, în valoare de 18,6 milioane de euro, a lucrărilor de refacere a bulevardelor Unirii și Industriilor, precum și a Străzii Transilvaniei, a anunțat primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook. El spune că lucrările, care vor avea drept referință Calea Eroilor, vor dura un an și jumătate.

„Este un proiect important pentru că va schimba și fața Buzăului, referința aleasă fiind ceea ce am realizat în 2018, la sărbătorirea Centenarului, la Calea Eroilor. Vor fi foarte multe elemente dintre cele utilizate pe acea stradă de referință. Lucrarea se întinde pe o perioadă de 18 luni, un an și jumătate, iar până la sfârșitul anului viitor vom avea, practic, toate cele trei străzi finalizate. Lucrarea va începe cu Strada Transilvaniei, care va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, urmând ca tot în acest an să se facă lucrări ample și pe Bulevardul Industriilor. În primăvara anului viitor, vor începe lucrările, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2022, și pe Bulevardul Unirii. Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în maxim zece zile, dar constructorul, care este firma austriacă Strabag, a început deja și va lucra foarte repede, astfel încât să aibă toate pregătirile încheiate și, în maxim două săptămâni, deja să înceapă șantierele pe cele două mari străzi ale Buzăului, Transilvaniei și Industriilor. Acest contract are o valoare de 18,6 milioane euro și, practic, este cel mai mare proiect din ceea ce s-a atras în perioada 2014-2020, respectiv vreo 80 milioane de euro (…) Pot să spun că sunt fericit pentru că am reușit să semnez un asemenea contract. I-am felicitat pe câștigători; această firmă, Strabag, chiar are o filială aici la Buzău, iar pe șantier vor lucra buzoieni. A fost o licitație corectă, dar, din păcate, din cauza legislației, au fost foarte multe contestații care au întârziat (proiectul, n.r.) vreo 13 luni prin judecarea în diferite instanțe”, a spus Toma.

Primarul a mai anunțat că se va acorda atenția cuvenită restului de proiecte pentru care există deja finanțare, dar și obținerii altor sume pe proiecte europene, astfel că, până în anul 2026, Buzăul ar putea obține circa 300 milioane euro: „Bineînțeles că avem în vedere să finalizăm și restul proiectelor. Ultimul lansat este Piața Daciei, un proiect important pentru orașul nostru și pentru toți buzoienii, pentru că vom avea, în sfârșit, și noi, un adevărat centru de oraș mare (…) În acest moment, lucrăm la atragerea de fonduri europene atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și din programele operaționale. Mizăm pe cel puțin 200 milioane de euro, dar lucrurile se vor închide în 2026, până când sperăm să ne ducem undeva la peste 300 milioane de euro, ceea ce va însemna un alt Buzău atunci când se vor finaliza toate aceste proiecte”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Articole similare