Administrație

Toma: Nu renunț la ideea unui aeroport civil la Boboc

Ideea îndrăzneață a primarului Constantin Toma de a transforma aerodromul militar de la Boboc într-un aeroport civil a fost luată în derâdere sau a fost privită cu scepticism de către buzoieni. De-a lungul anilor, primarul Buzăului a reușit să obțină câteva promisiuni de la diverși politicieni de la București, care au alimentat posibilitatea înființării unui aeroport civil la Boboc, însă lucrurile nu au avansat mai departe de simple declarații.

Cel mai recent pas a fost legarea aerodromului militar de viitoarea Autostradă A7, lucru care va facilita accesul la baza de la Boboc și va fi folosit drept argument pentru înființarea unui aeroport civil. Primarul Toma speră să-și îndeplinească dorința odată cu numirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier, iar lucrurile să înceapă să se concretizeze. Cu alte cuvinte, planul este departe de a fi abandonat, oricât de greu de crezut ar părea înfăptuirea, pentru că, spune Toma, este pentru binele Buzăului.

„Sper, odată cu venirea domnului Marcel Ciolacu premier, (să fie, n.red.) o altă putere, în sensul în care să se dea valoare tuturor județelor de aici. Vă dați seama, autostrada, drumul expres Buzău-Brăila și aeroport la Boboc, care este la doar 12 kilometri de municipiul Buzău, să facem și un aeroport civil aici, pentru că în momentul ăsta este aerodrom militar. Ce am reușit – și o trec fără lipsă de modestie în dreptul meu, pentru că am luat legătura cu toată lumea în momentul ăla -, am reușit să leg de autostradă aerodromul militar actual care va fi cu siguranță, nu știu în cât timp , și aeroport civil (…) Nu renunț la nimic ce-i bun, face parte din formula asta, ecuația asta care va schimba total Buzăul în viitorii ani”, a declarat Toma într-o emisiune la Campus TV.

La Brăila și la Galați au ajuns deja banii pentru studiul de fezabilitate

Dacă la Buzău lucrurile sunt încă la stadiul de planuri, pentru autoritățile din Galați și Brăila lucrurile s-au pus deja în mișcare, iar visul primarului Toma este identic cu cel al liderilor de consilii județene din cele două județe vecine. Așa se face că, la sfârșitul anului trecut, preşedintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, anunța faptul că Parlamentul a aprobat alocarea sumei de 15 milioane lei prin bugetul de stat pe anul 2023 pentru realizare de servicii privind Planul de investiții/Master Plan și Studiul de Fezabilitate necesare pentru obiectivul de investiție „Realizarea Aeroportului internațional Galați-Brăila”.

„Brăila și Galațiul vor primi 15 milioane de lei de la bugetul de stat pentru realizarea studiului de fezabilitate al aeroportului. Este o veste extraordinar de bună pentru regiunea noastră, care dă încredere brăilenilor și gălățenilor că aeroportul se va realiza. Practic, facem un nou pas înainte, iar faptul că vom primi fonduri de la bugetul de stat pentru studiile necesare arată că proiectul aeroportului este unul serios, bine structurat, care iată că are sprijinul autorităților de la București și care este pe lista de investiții majore.

Și mai arată ceva: seriozitatea și implicarea deosebită a celor două comunități pentru ca, după zeci de ani de așteptare, acest vis al brăilenilor și gălățenilor să devină realitate. Astfel, alături de colegii de la Consiliul Județean Galați, lucrăm intens, pas cu pas, pentru realizarea acestei investiții care a devenit o prioritate pentru cele două comunități. Mulțumim în mod deosebit parlamentarilor social-democrați din Brăila și Galați care au susținut acest amendament la legea bugetului”, a scris Chiriac pe pagina sa de Facebook.

În plus, preşedintele Consiliului Județean Brăila a mai anunțat că au fost deja finalizate procedurile de desemnare a unei asocieri de firme pentru efectuarea studiului de fezabilitate al Aeroportului Internațional Galați-Brăila, ce va include 17 firme și reprezentanți ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați. În cadrul proiectului vor fi efectuate studii topografice, studii arheologice, studii geotehnice, studii hidrogeologice, studii de mediu, studii obstacolare și hidrologice. În cadrul aceluiași contract se vor realiza și activități de proiectare pentru terminal cargo și de pasageri, proiectare piste, sisteme de instalații, sisteme de semnalizare, alarmare și alertare în caz de incendiu, instalații electrice și proiectare-relocare utilități.

„S-a încheiat procedura de desemnare a unei asocieri de firme pentru efectuarea studiului de fezabilitate pentru realizarea obiectivului de investiție <Aeroport Internațional Galați-Brăila>, precum și pentru pregătirea studiilor asociate fazei de proiectare SF. Pentru toate aceste expertize va lucra o asociere de 17 firme, inclusiv Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați. De acest aeroport ar putea beneficia persoane și mărfuri, de care ar putea beneficia sute de mii de oameni din Galați, Brăila, Vrancea, Buzău sau Republica Moldova”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Brăila.

Un comentariu

  1. Hai ca suntem tari de tot , noi astia din sud-estul Romaniei !
    Vrem 3 aeroporturi la distanta de 100 km unul de altul ! Ce distanta este Bucuresti Buzau sau Buzau Braila ?
    Nici nu decoleaza bine avionul ca trebuie sa aterizeze !
    Daca n-avem autostrazi , facem aeroporturi ! 🙂

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker