Sport

Toma: „Marina m-a inspirat să refac stadionul de atletism!”

Lucrările de refacere şi modernizare a stadionului de atletism sunt aproape de finalizare, iar cea mai nouă bijuterie sportivă a oraşului este pregătită ca, în câteva săptămâni, să primeas­că primii oaspeţi.

Joi, conducerea Primăriei Buzău a anunţat care vor fi condiţiile de acces în incinta bazei sportive, cuprinse într-un „Regulament de utilizare a pistei de atletism şi a terenului de aruncări”, ce va fi supus, în următoarea perioadă, dezbaterii pu­blice şi, ulterior, votat într-o viitoare şedinţă a Consiliului Local.

La evenimentul organizat chiar la baza sportivă au fost prezenţi primarul Constantin Toma, viceprimarul Ionuţ Apostu, şefii cluburilor sportive din oraş, dar şi, invitată de marcă, multipla campioană naţională Marina Baboi.

Cum s-a hotărât Toma să modernizeze stadionul de atletism

Bază sportivă frecventată de mii de buzoieni, ­ama­tori de mişcare ori sportivi de performanţă, stadionul de atletism intrase în ultimul timp într-un avansat proces de dregradare. În 2016, una dintre principalele iniţiative ale primarului Constantin Toma, aflat la început de mandat, a fost tocmai refacerea şi moder­nizarea acestei baze sportive.

Toma a dezvăluit că a luat această decizie inspirat de performanţele Marinei Baboi, multipla campioană naţională, medaliată internaţională şi, în ultimii patru ani, desemnată cea mai rapidă sportivă din România.

„Ne apropiem de final, practic în câteva săptămâni acest stadion va fi recepţionat, după care urmează omologarea. Este un moment deosebit, mi-am dorit de la început, încă din 2016, ca acest stadion de atletism să fie refăcut, a fost refăcut şi chiar sper să avem o emulaţie deosebită pentru acest sport din partea buzoienilor, din partea tinerilor. Atunci, în 2016, m-a inspirat foarte mult şi am luat această decizie imediat pe rezultatele acestei domnişoare pe care o cunoaştem cu toţii, multipla campioană naţională, campioană internaţională Marina Baboi şi sper ca mulţi tineri buzoieni s-o copieze, să se apropie de acest sport extraordinar şi să ne aducă multe succese şi pe plan naţional, şi pe plan internaţional. O imagine a unui oraş este şi o imagine pe care ţi-o câştigi prin sportivii tăi de performanţă. Sper ca impulsul dat de Marina chiar să lase urme adânci în viitorii ani în atletismul buzoian”, a spus primarul Constantin Toma.

Marina Baboi: „Până acum doar am visat că pot alerga la Buzău!”

Invitată specială a evenimentului de joi, Marina Baboi s-a arătat surprinsă de felul în care arată acum baza sportivă, dat fiind că starea anterioară a acesteia a fost motivul pentru care a decis să părăsească Buzăul şi să pregătească departe de casă marile performanţe care aveau să vină.

„Mă bucur enorm să văd că s-au realizat aceste lucruri la Buzău. Eu nu visam să se întâmple lucrul acesta când am plecat de acasă, pentru că acesta a fost motivul pentru care am plecat la vremea respectivă din oraş, pentru că nu avem unde să mă antrenez. Mă bucur din suflet că s-au ­rea­lizat aceste lucruri şi, de ce nu, că pot alerga din nou aici, chiar sper că se vor ţine competiţii şi că pot alerga la Buzău, ceea ce doar am visat”, a spus Marina Baboi.

Ulterior, Marina a revenit cu o postare pe pagina sa oficială de Facebook, cu un mesaj special: „Abia aştept să concurez ACASĂ!”. „Astăzi (n.r., joi) m-am întors ACASĂ, la Buzău. Locul în care m-am născut şi am crescut, dar de unde a trebuit să plec acum mulţi ani pentru că nu aveam un stadion pe care să mă pregătesc. Însă astăzi (n.r., joi) m-am întors acasă să văd noul stadion de atletism. Nu pot să spun cât sunt de mândră de oraşul meu, pentru această reuşită! Felicitări sincere tuturor celor implicaţi! Abia aştept să concurez ACASĂ!”, a scris Marina pe pagina sa de Facebook.

Deocamdată, doar competiţii naţionale

La evenimentul de joi a fost invitat şi neamţul Joachim Houben, unul dintre cei şapte experţi World Athletics în astfel de lucrări, pe care le-a monitorizat şi în cazul stadionului de atletism de la Buzău.

Inginer constructor şi reprezentant World Athle­tics pentru certificări, Houben s-a arătat încrezător că aici se pot organiza în viitor şi competiţii internaţio­nale pentru că, deocamdată, din cauza infrastructurii, stadionul de atletism poate găzdui doar întreceri naţionale. „Principalul scop al prezenţei mele a fost pe partea de design, de la asfalt până la ce vedeţi acum. Apoi se va intra în faza de control de la World Athletics şi dacă totul va fi în regulă se va primi de la Monaco certificarea finală. În momentul de faţă, poate fi utilizat ca pistă naţională, dar va deveni şi internaţională. Ca să devină internaţională, ne-ar trebui şi zone unde să se schimbe oamenii, vestiare şi tribune mai mari. Dar baza este în regulă şi se poate evolua la competiţii internaţionale”, a precizat Joachim Houben.

Acces gratuit, dar numai pe baza permiselor emise de SCM Gloria

Amatorii de sport, de mişcare, dar şi sportivii deopotrivă mai au de aşteptat doar câteva săptămâni până când vor putea intra pe stadion. Reprezentanţii Primă­riei, după consultări avute cu reprezentanţii cluburilor sportive din Buzău, au pregătit un regulament de acces şi de utilizare a pistei şi a terenului de aruncări, ce va intra în dezbatere publică şi, apoi, va fi supus la vot într-o şedinţă de Consiliu Local, după cum a explicat viceprimarul Ionuţ Apostu: „Acest stadion de atletism, dincolo de a găzdui competiţii naţionale şi internaţionale, este adresat publicului larg, amatorilor de mişcare din Buzău. Am pregătit un ­re­gulament ce va fi lansat în dezbatere publică, la care am lucrat împreună cu reprezentanţii tuturor clubu­rilor. Sunt propuneri şi re­guli de bun simţ. Ulterior, va fi o etapă în care el va fi aprobat într-o viitoare şedinţă de Consiliu Local, imediat ce această bază sportivă va fi dată în administrarea SCM Gloria Buzău”.

Precizări şi cele mai importante reguli ce trebuie respectate:

  • Accesul publicului este gratuit şi se va face, pentru toate categoriile de utilizatori, fără a depăşi un număr de 100 de utilizatori într-un interval orar (pe perioada pandemiei)
  • Accesul publicului se face pe baza unor permise emise de către SCM Gloria Buzău. Doritorii vor completa un formular găsit pe website-ul clubului, în care se specifică numele, prenumele, adresa şi numărul de telefon, permisul urmând a fi ridicat ulterior de la ­se­diul­ clubului
  • Accesul copiilor sub 14 ani este interzis fără însoţitor
  • Accesul pe pistă se va face doar în echipament sportiv adecvat. Este obli­gatoriu ca toate persoanele care au acces pe pistă să poarte încălţăminte de schimb, doar pentru alergare
  • Este interzisă folosi­rea de către public a sectoarelor de aruncări şi sărituri, obstacolelor şi gardurilor
  • Deteriorarea instalaţiilor, materialelor, echipa­men­telor, suprafeţe­lor de joc, plase, porţi, scaune, tribune, panouri împrejmuitoare etc. va fi imputată celor în cauză
  • Pentru a împiedica deteriorarea pistei de alergare, este interzisă folosirea acesteia de către public în cazul în care vremea nu permite (ploaie, noroi, zăpadă, vânt puternic etc)
  • În incinta stadionului este interzis:

– accesul pe pistă cu ­ani­male de companie, patine, role, biciclete, cărucioare, trotinete;

– alergarea în crampoane, accesul pe teren se face doar cu încălţăminte corespunzătoare;

– joaca cu mingea;

– consumul de băuturi alcoolice, fumatul, consumul gumei de mestecat, a seminţelor şi a altor produse care degradează suprafeţele şi spaţiile, inclusiv tribunele

Orar:

  • 05.00 – 08.00: public
  • 08.30 – 11.20: sportivi
  • 11.30 – 13.00: pauză
  • 13.00 – 15.20: public
  • 15.30 – 17.20: sportivi
  • 17.30 – 24.00: public

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker