Administrație

Toma, întâlnire cu oficiali ai agriculturii europene

Președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, primarul Constantin Toma, a participat, la începutul acestei săptămâni, la o întâlnire, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu directorii Comisiei Europene din cadrul DG Agri, responsabili de Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Din partea Comisiei Europene au participat Diego Canga Fano, Principal Advisor DG Agri, responsabil de Planul european de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, Elena Panichi, directorul Unității Agricultura Ecologică din cadrul DG Agri, și Henri Delanghe, director adjunct al Unității Agricultură Ecologică din cadrul DG Agri. Din partea României au participat toate ministerele de profil, la nivel de secretari de stat, iar întâlnirea a fost moderată de secretarul de stat Ioan Găman și de directorul Viorel Morărescu.

Cu această ocazie, Toma a punctat, în discursul său, impactul secetei asupra producției agricole din acest an precum și factorii care conduc la pierderea feritilității terenurilor agricole. El a mai făcut precizări cu privire la valorificarea apei de ploaie și a apei din stațiile de epurare. Problema apei a fost abordată și din perspectiva fondurilor alocate pentru tratarea apei potabile, canalizare și stațiile de epurare cu două trepte: terțiară și biologică. Totodată, acesta a subliniat nefolosirea nămolului în România ca îngrășământ natural.

„Ca primar al municipiului Buzău, dl. Toma a oferit exemplul de bune practici privind prima școală circulară de la Buzău, prin intermediul căreia apa de ploaie este utilizată în diverse moduri, inclusiv pentru sera didactică și grădinile permaculturale ale municipiului. De asemenea, acesta a prezentat un proiect de impact al municipalității, acela de a transforma o fostă casă într-un centru de educație pentru permacultură (cu focusare pe fertilizarea solului), loc în care elevii orașului Buzău să poată învăța și deprinde aspecte legate de alimentația sănătoasă și stilul de viață sănătos”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Asociației Municipiilor din România.

La rândul său, primarul Toma a scris pe pagina sa de Facebook, că administrațiile din România ar trebui să aibă un rol mult mai activ pentru promovarea consumului produselor eco și dă ca exemplu municipiul Buzău în acest sens: „Din păcate, România ocupă ultimul loc în U.E. și la capitolul consum de produse ecologice. Dacă în Germania există o piață de 15 miliarde de euro pentru produsele bio, în România este de doar 41 milioane de euro, iar banii cheltuiți pe mâncare bio în U.E. reprezintă 102 euro pe cap de locuitor pe an, în timp ce în România cheltuim doar 2,1 euro. Administrațiile locale din țara noastră ar trebui să aibă un rol mult mai activ pentru promovarea consumului produselor eco și implicit a unei producții locale. Hrana bio înseamnă sănătate și viață lungă!

Primăria Buzău a acționat și va acționa alături de toți cei interesați pentru a se consuma și pentru a se produce cât mai multe produse ecologice. Produsele ecologice înseamnă și grija față de sol care a pierdut foarte mult din fertilitate din cauza agriculturii intensive.

În câteva săptămâni vom avea gata proiectul tehnic pentru «Centrul de educație în domeniul permaculturii și hranei sănătoase», în jurul «Casei Grădinarului» din Parcul Marghiloman, unde toți copiii din școlile buzoiene vor învăța să cultive ecologic și să se hrănească sănătos. S-a realizat deja prima <școală circulară», la Școala nr 11, unde funcționează și o seră didactică. Dar, cel mai important, avem <Banca de Gene a României pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale și aromatice», de la Buzău, care va ajuta prin echipa condusă de domnul Costel Vînătoru să cultivăm din semințe românești certificate, cele mai sănătoase și gustoase legume. Prin preluarea și a canalului <Iazul Morilor», sperăm să producem și să consumăm cele mai multe produse ecologice din România”, a scris pe Facebook primarul Constantin Toma.

Articole similare