PoliticSoroca

Toma: „Dragi prieteni moldoveni, frați români, votați Maia Sandu!”

Moldovenii sunt aşteptaţi astăzi la urne, să aleagă între Igor Dodon şi Maia Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Prezenţa era, la ora 8.30, mai mare decât la primul tur, iar la secţiile de vot din străinătate, inclusiv la Bucureşti, s-au format cozi.

Primarul municipiului Buzău, primul mare oraș din România care a declarat, formal, unirea cu Basarabia, îndeamnă românii de peste Prut să voteze cu proeuropeana Maia Sandu: „Sunt alegerile prezidențiale, turul 2, în Republica Moldova! Dragi prieteni moldoveni, frați români, votați Maia Sandu! E o șansă unică pentru noi toți de a fi împreună și de a avea o viață mai bună!”, a spus Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Maia Sandu a câștigat primul tur

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS) a câştigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale cu 36,16 la sută din voturi, iar actualul preşedinte al ţării, Igor Dodon,  a obţinut 32,61 la sută din voturi.

Alegătorii din ţară, dar şi din străinătate sunt aşteptaţi la cele 2143 de secţii de votare. Din numărul total de secţii, 139 sunt deschise în străinătate, iar altele 42, deschise pe teritoriul R. Moldova, sunt destinate alegătorilor din regiunea transnistreană. La 8,30 prezenţa era de 3,29%, mai mare decât la primul tur, când a fost 2,57%, iar la mai multe secţii de vot din străinătate erau cozi, potrivit Deschide.md, care relatează că astfel de situaţii sunt la Frankfurt, Paris. Tel Aviv, dar şi la Bucureşti. Comparativ cu primul tur, numărul buletinelor de vot pentru secţiile de votare din străinătate a fost suplimentat cu 115 500 de exemplare. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscrişi 3.287.140 cetăţeni cu drept de vot, dintre care 232.631 nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării, iar 256.203 sunt cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Potrivit legislaţiei, poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de zece ani şi vorbeşte „limba de stat”. Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează patru ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

2 Comentarii

  1. Și a ieșit Măița! În locul lui Tomiță aș fi mai rezervat până în momentul în care Măița își va expune viziunea în ceea ce privește relația cu România. Nu de alta, dar riscă să strice orzul pe gâște!

  2. Așa pare din tribune, că Maia este răul cel mai mic. Probabil câștigă aceste alegeri dar, cu siguranță, nu devine peste noapte unionistă. O s-o ardă cu independența, cu rușii e răi, că UE e minunată și toate sloganele ce s-au perindat și pe la noi.

Articole similare

error: Continut protejat!!