Administrație

Toma, despre situația șantierelor: Nu avem încotro

Primarul Constantin Toma este la curent cu nemulțumirile buzoienilor cauzate de lucrările de reabilitare majore din zone cheie ale orașului, însă acesta face apel la înțelegere din partea oamenilor, dat fiind că acestea reprezintă o situație temporară. Edilul spune că el vede imaginea de ansamblu, respectiv suma însemnată atrasă de Primăria Buzău prin intermediul fondurilor europene, și spune că are în plan să acceseze și mai multe surse de finanțare, pentru a putea rezolva toate situațiile problematice de la nivelul municipiului.

„Mai este foarte, foarte mult de lucru. Mai avem foarte multe trotuare făcute zob, foarte multe parcări nerefăcute, dar trebuie să mergem cu toate. Nu avem ce face. Nu poți să închizi școlile, să nu îngrijim spațiile verzi… Sunt priorități, forțăm cât putem de mult să luăm cât mai multe fonduri europene. În acești patru ani de zile am reușit să ajungem pe un onorant loc șapte la atragerea de fonduri europene, 80 și ceva de milioane de euro, iar acum suntem pe locul doi sau trei la nivel național (…) Avem proiecte aproape aprobate de 170 milioane euro. În doi ani de zile suntem dublu față de ceilalți patru și asta pentru că ne pregătim asiduu. Am legat o echipă mică la Primărie, dar foarte eficientă și chiar avem niște rezultate apreciate și discutate la nivel național”, a declarat Toma, invitat la Campus TV.

„Banii de la Uniunea Europeană sunt cu termene foarte clare”

Primarul Buzăului spune că nu a intenționat să se creeze atât haos în oraș în urma proiectelor de reabilitare, dar cele cu finanțare europeană vin la pachet și cu o multitudine de obligații clare, mai ales în privința respectării termenelor alocate. Întârzierile au fost cauzate, însă, și de situații asupra cărora edilul nu are controlul, cum ar fi licitațiile contestate sau problemele apărute ulterior la firmele care au obținut contractele. Primarul Toma a dat drept exemplu Bulevardul Unirii, pentru care contestațiile la licitații s-au întins pe doi ani, iar demararea lucrărilor s-a suprapus cu alte șantiere, de unde și disconfortul major pe care îl resimt buzoienii în prezent, ori de câte ori tranzitează orașul.

„Aceste proiecte nu ai cum (să le programezi, n. red.). Sunt surse separate, în general, finanțări de toate genurile. Doamne-ajută că le prindem! Și forțăm să le facem pe toate cât mai repede posibil, să nu scăpăm banul. Că ăsta dictează! Banii ăștia de la Uniunea Europeană sunt cu termene foarte clare. Nu mai spun că sunt contestații la licitații… Am stat cu licitația asta pentru Unirii, am avut doi ani de contestații. Doi ani de contestații, vă dați seama!? Patru instanțe. Credeam că nu se mai termină”, a mai spus primarul Buzăului.

De șantiere nu vom scăpa definitiv în viitor, după cum mărturisește Constantin Toma, ci vor fi localizate în anumite zone ale orașului care, de asemenea, au nevoie de intervenții pe partea de infrastructură. Cu toate acestea, este de așteptat ca impactul asupra desfășurării activităților zilnice să nu mai fie atât de pregnant, dat fiind că noile șantiere vor fi deschise după închiderea celor majore din prezent, iar traficul din centrul orașului va fi fluidizat.

„Mă rog la Dumnezeu să prindem cât mai mulți bani și asta să fie singura problemă, că va fi deranj. Eu zic acum că dacă termină Unirii, zona Industrială, că mai avem și acolo ceva de lucru, Transilvaniei și Piața Dacia, deja va fi un confort, pentru că astea sunt zonele cele mai aglomerate. Și încet-încet, dacă ai intrat într-un cartier, nu mai deranjezi atâta lume. Deranjezi numai pe oamenii ăia de acolo, dar și ăia numai pentru o perioadă, pentru că nu mai sunt proiecte de anvergura acestora”, a mai adăugat Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker